StoryEditorOCM
ŽupanijaVINAR I MASLINAR IZ KRUŠEVA

Radoslav Županović jedan je od kandidata za najboljeg mladog poljoprivrednika Hrvatske: 'Naša maslinova ulja su iz ekološke proizvodnje, sve nas skuplje košta, ali Skandinavci i Francuzi su oduševljeni'

Piše Ante Talijaš/Jutarnji list
3. travnja 2019. - 18:00

Izbor za najboljeg mladog poljoprivrednika, koji i ove godine organizira europarlamentarka Marijana Petir (EPP) uz pokroviteljstvo Jutarnjeg lista, ušao je u završnu fazu. Stručni ocjenjivački sud odabrao je deset najboljih. Ovo su njihove priče

U Kruševu, selu u zaleđu Primoštena, smještenom na granici Šibensko-kninske i Splitske županije, više je kuća nego stanovnika. Nekad je u njemu živjelo više stotina žitelja, a danas ih nema više od pedesetak. Iz Kruševa je i 39-godišnji Radoslav Županović, jedan od 11 kandidata za najboljeg poljoprivrednika u Hrvatskoj za 2018. godinu. Natječaj je to, koji uz medijsku potporu našeg lista, tradicionalno provodi Europska pučka stranka pri Europskom parlamentu, a za Hrvatsku je ambasadorica tog projekta europarlamentarka Marijana Petir.

Radoslav Županović nositelj je Obiteljskog poljoprivrednog gospodarstva u Kruševu, koje se bavi vinogradarstvom i vinarstvom, ekološkim maslinarstvom, a u sklopu njega je kušaonica vina i ulja - kameno zdanje Galjin dvor, koje je u postupku dobivanja statusa zaštićene kulturne baštine.

Posao preuzeo od oca

Prije četiri godine Radoslavu je vođenje imanja prepustio otac Ante. A on je, priča nam Radoslav, idejni tvorac i organizator njihova cjelokupnog projekta. Prije desetak godina i ulaska Hrvatske u Europsku uniju otac Ante je vizionarski započeo i s vremenom riješio svu potrebnu dokumentaciju, od ekonomskih veličina zemljišta do vlasničkih listova, kako bi projekti njihova OPG-a mogli sudjelovati u povlačenju sredstava iz europskih fondova.

- Na ovom našem dalmatinskom kršu ulaganja u pokretanje poljoprivredne proizvodnje deseterostruko su veća nego u Slavoniji - govori nam Radoslav dok s njime obilazimo mladi vinograd u blizini njihova seoskog domaćinstva u Kruševu.

- U sadnju ovih mladih vinovih loza prije tri godine investirali smo 250 tisuća kuna vlastitih sredstava. No, kroz liniju Vinske omotnice dobili smo povrat od 50 posto sredstava iz europskog fonda. Za kupnju traktora i pripadajuće mu mehanizacije dobili smo 90 posto europskog novca. Upravo odstupajući od konvencionalne obrade, koristeći traktor za frezanje, u međurednoj obradi, prskanju i gruboj rezidbi znatno smo smanjili troškove. Uz redukciju roda na dva grozda po trsu, u prvoj berbi prošle jeseni imali smo tri tisuće kilograma grožđa, a ove godine očekujemo pet tona - kaže Radoslav Županović.

Tijekom ove godine Županovićev OPG dobit će Europsku markicu za ekološku proizvodnju maslina.

- Već smo tri godine u procesu i na putu ekološkog maslinarstva, koje jedino ima budućnost. Koristimo ekološke preparate i gnojiva, što iziskuje dodatne troškove, i to zasad obavljamo ručno. Maslinici su na krševitom i teško pristupačnom zemljištu, a radi uvođenja strojne obrade i smanjenja troškova, planiramo provesti melioraciju tih terena. Projekt je vrijedan oko pola milijuna kuna i u skoroj budućnosti prijavit ćemo ga europskim fondovima - najavio je naš mladi poljoprivrednik.

Uz klasični plasman svojih proizvoda - vina i ulja na tržištu, obitelj Županović velik dio uspijeva prodati kroz kušaonicu na svojem seoskom domaćinstvu Galjin dvora.

- Već godinama surađujemo s nekoliko turističkih agencija preko kojih nam dolaze strani turisti, ponajviše Skandinavci i Francuzi, i to u predsezoni i posezoni. Ove godine prve turiste očekujemo početkom travnja. Oduševljeni su našim proizvodima i ambijentalnom kamenom arhitekturom našeg seoskog domaćinstva. Uglavnom je to umirovljenička populacija dobre platežne moći, koja je do sada izražavala želju i za smještaj u našem objektu.

Kako bismo to omogućili, nedavno smo s Ministarstvom potpisali ugovor o razvijanju nepoljoprivredne djelatnosti na ruralnim područjima. Tim ugovorom iz europskih fondova financirat će se u stopostotnom iznosu pripremljeni projekt obnove derutnih objekata u našim Dvorima, koje ćemo pretvoriti u dva apartmana za smještaj gostiju, i to u šesterokrevetni i trokrevetni apartman. Naravno, sve to u autohtonom kamenom eksterijeru i urbanom interijeru.

Tako će turisti moći svoje odmore provoditi u miru i tišini, samo desetak kilometara od mora, ali i sudjelovati u našim poljoprivrednim radovima. To je taj spoj poljoprivrede i ruralnog turizma, čemu težimo, a koji je, zapravo, najbolji, najjednostavniji i najunosniji plasman vina i maslinova ulja i naših ostalih poljoprivrednih proizvoda - napominje Radoslav Županović.

Seosko domaćinstvo

Ulogu nositelja Obiteljskog poljoprivrednog gospodarstva Radoslav Županović preuzeo je od oca Ante u veljači 2015. godine. U mladom vinogradu na kršnom zemljištu zasađenom prije tri godine ima 3600 čokota loze čuvene sorte babić. U prvoj prošlogodišnjoj berbi ubrane su tri tone grožđa, od kojeg je proizvedeno 3000 butelja vrhunskog crnog vina Babić. U starijem vinogradu, na dubokoj zemlji, zasađeno je oko 2000 čokota loze s godišnjim prinosom od 2500 kilograma grožđa, od kojeg su Županovići proizveli 1000 butelja vina Rose.

U maslinicima koji se prostiru na 4,5 hektara krševitog terena ukupno je 400 stabala masline, od onih starih 80 godina do stabala zasađenih prije 20 godina. U prosječnoj godini ubere se oko 16 tona maslina te se preradom dobije 1600 litara visokokvalitetnog ekstra djevičanskog ulja. Naime, kaže Radoslav, preferiraju ranu berbu, pri čemu randmani ne prelaze 10 posto, ali je zato dobiveno ekstra djevičansko ulje najviše moguće klase, koje je ponijelo brojne šampionske nagrade na natjecanjima uljara i maslinara.

Jedan hektar zemljišta je oranica na kojoj se uzgajaju razne povrtlarske kulture koje se koriste na seoskom domaćinstvu za potrebe agroturizma. Županovićevo seosko domaćinstvo po obiteljskom nadimku nosi ime Galjin dvor i sastoji se od više kamenih kućica tradicionalne arhitekture, starih i do 300 godina, a u kojem je kušaonica vina i maslinova ulja za brojne strane turiste i ostale posjetitelje tijekom cijele godine.

I dalje će se širiti

Dodaje kako je za dosadašnje, ali i daljnje uspješno poslovanje njihova poljoprivrednog gospodarstva velika sreća što su on i njegov otac naslijedili od predaka velike poljoprivredne površine, za razliku od klasične dalmatinske priče o malim i rascjepkanim posjedima.

- Nećemo stati na ovome. Namjeravamo dalje širiti poljoprivrednu proizvodnju i naš OPG. Posjedujemo još jednu veliku objedinjenu površinu, točnije deset hektara kršnog pašnjaka. Njega planiramo prenamijeniti u vinograde i maslinike, a to je skup projekt jer zahtijeva tešku mehanizaciju. Ponovno računamo na sredstva iz europskih fondova u bliskoj budućnosti. Iz dosadašnjeg iskustva znam da europski novac ubrzava planirane projekte. A također znam i mogu poručiti da se od dobro organizirane poljoprivrede i na ovom našem, dalmatinskom kamenjaru itekako može pristojno živjeti, da od toga mogu živjeti obitelji od sedam do osam članova.

Od našeg OPG-a, u čiji smo rad svi uključeni, danas kvalitetno žive moji roditelji, ja i supruga Milijana te naše troje malodobne djece, dvije kćerkice i sinčić. Osim egzistencijalnih razloga, u ovo sam krenuo zbog ljubavi prema rodnom ognjištu i nastavka tradicije mojih djedova, ali i zbog bijega iz današnjeg užurbanog urbanog života - zaključio je kandidat za najboljeg poljoprivrednika godine Radoslav Županović.

24. travanj 2024 17:43