StoryEditorOCM
Županijanajavili novi prosvjed

Radnici Cesta Šibenik traže smjenu direktora i isplatu pune plaće za lipanj: ‘Miljkovića ni‘ko nije tak‘a‘

Piše Ana Petrić
18. srpnja 2023. - 12:11

‘Radnici tvrtke Ceste Šibenik ne odustaju‘ - poruka je poslana na jutros održanoj konferenciji za medije na kojoj su zaposlenici te tvrtke i članovi sindikata objasnili razloge spontane obustave rada koja je na snagu stupila jučer.

Podsjetimo, nakon trotjednog štrajka kojim su tražili izmjene u kolektivnom ugovoru i povećanje plaća, radnici su se (na kratko) vratili na posao, no, na obustavu rada odlučili su se zbog načina isplate plaće za dane provedene u štrajku. Točnije, zbog odluke direktora Roberta Miljkovića da će radnicima trošak štrajka, odnosno, trošak plaća za dane provedene u štrajku platiti Sindikat prometa i veza Hrvatske.

-Ono što je bilo najspornije u samim pregovorima, zbog čega su se radnici jučer odlučili na obustavu je način isplate plaća. U sporazumu postignutom sa županom i članovima Nadzornog odbora je pisalo da će se do 14-og u mjesecu dogovoriti modalitet isplate plaće za dane provedene u štrajku. Ako ste bili u legitimnom štrajku, ako je poslodavac po nalogu župana, dakle vlasnika firme, išao sa žalbom na jedan sud, na drugi sud, ako je istovremeno njihov cilj bio da štrajk traje što duže, tko bi onda trebao platiti štrajk? Jedino i isključivo Uprava društva, isključivo vlasnik, isključivo županija, nitko drugi - jasno je kazao Mladen Novosel, predsjednik Saveza samostalnih sindikata Hrvatske, dodavši kako nastavak rada s trenutnom upravom i direktorom Miljkovićem na čelu - nije moguć.

image
Ana Petrić

-Radnici Ceste Šibenik obustavili su rad 17. srpnja revoltirani najnovijim postupcima direktora Društva Roberta Miljkovića koji nastavlja sustavno iritirati radnike svojim potezima i obezvrijeđivati njihova prava kako što je to činio i ranije, uoči i tijekom štrajka. Posljednji radnicima neprihvatljiv potez bilo je donošenje odluke o umanjenju plaće za vrijeme provedeno u štrajku što je rezultiralo dodatnim revoltom radnika, a čemu je direktor još dodatno pridonio svojim ponašanjem. Stoga mi radnici Cesta Šibenik zahtijevamo od vas, u svojstvu jedinog člana skupštine Društva, da naložite Nadzornom odboru da razriješi Roberta Miljkovića sa funkcije direktora kao i da izdate nalog računovodstvenoj službi da obračuna i isplati pune plaće za mjesec lipanj - stoji u pismu radnika upućenom županu Marku Jeliću. Dodaju i kako će, po ispunjenju zahtjeva svi radnici odmah nastaviti s radom.

I jednoglasno su složni svi zaposlenici - do smjene direktora Miljkovića i isplate pune plaće za dane provedene u štrajku, raditi neće. Neka župan javno kaže, je li mu važniji jedan Robert Miljković ili mu je važnije 110 ljudi, poručuju radnici.

Neizbježno je bilo zatražiti očitovanje o incidentu u kojem je jedan od radnika, nakon verbalnog okršaja, na Miljkovića prevrnuo stol koji mu je slomio dva rebra.

image
Ana Petrić

-Nije bilo nikakvog nasilja, ni‘ko direktora nije tak‘a. On je tri sata nakon tog razgovora i navodnog incidenta bija sa županon, pribaciva torbicu sa ramena na rame i jučer je snimljen u điru po gradu. Jel se osoba sa slomljenim rebrima tako ležerno šeta po gradu? Njega nije uopće ni briga za nas, kaže da nema novaca za isplatiti, a mi imamo sve na papirima i znamo da novaca ima, a on se s našim životima igra. Ko je zaradija te novce, bit će da je on - revoltirano će Robert Savić, predstavnik u Nadzornom odboru Ceste Šibenik.

Zaključno, radnici su najavili i veliki prosvjed u četvrtak u 14 sati ispred zgrade županije, a u međuvremenu će, kao i u štrajku, obavljati nužne poslove i intervencije kako bi promet tekao neometano.

03. svibanj 2024 14:21