StoryEditorOCM
ŽupanijaMuljaža s vezovima u Vozarici

Radili cijelo ljeto bez koncesije: Sidrište kod Skradina zatvoreno, prihod ostaje ACI-ju?

12. rujna 2019. - 10:26

Sidriše u skradinskoj uvali Vozarica, u koncesiji ACI-ja, oko kojega se godinama lome koplja, ovih je dana i formalno zatvoreno. Bove su uklonjene i privezište brodova stavljeno je izvan funkcije.

Doduše, za dosadašnjeg koncesionara time i nije napravljena neka šteta, jer sezona je na kraju, a ACI je, unatoč rješenju o zabrani sidrenja, unatoč po drugi put sudski osporenoj i na kraju od županijske skupštine Šibensko-kninske ovog proljeća poništenoj koncesiji, cijelo ljeto naplaćivao vezove.

Da stvar bude paradoksalnija, ACI je državna tvrtka, pa bi se očekivalo, kako veli šibenski lučki kapetan Robert Baljkas, da ima više senzibiliteta prema odlukama tijela državne uprave. Ali, tako je to kod nas...

Bove na plovnom putu

Baljkas nam je potvrdio da je Lučka kapetanija u lipnju izdala ACI-ju rješenje o zabrani sidrenja u uvali Vozarica jer je koncesija poništena, a i Upravni sud u Splitu donio je početkom godine presudu kojom je koncesija osporena. – Na teren smo izišli zajedno s Carinom i tada je utvrđeno da se na plutačama nalaze privezana plovila, te smo izdali rješenje o zabrani sidrenja. Nismo više odlazili tamo do rujna, ali na teren je izašao Državni inspektorat i bove su skinute. Čim su izgubili koncesiju, oni nisu smjeli držati bove, a kamoli naplaćivati privez! – kaže lučki kapetan.

S obzirom na to da je pomorsko dobro u ingerenciji Carine, na njima je, dodaje Baljkas, da izračunaju koliko je ACI naplatio od trenutka zabrane koncesioniranja sidrišta i da im se taj prihod oduzme. Lučka kapetanija nije pokrenula nikakav upravni postupak, navodi Baljkas, ali još lani su tražili da se zbog sigurnosnih razloga uklone tri bove iz sidrišta jer su se nalazile na plovnom putu, i ACI ih je uklonio.

– Računali smo da će se ići na novu koncesiju, zbog promijenjenih okolnosti, ali u međuvremenu je koncesija poništena. Prema tome, treba raspisati natječaj za dodjelu nove koncesije – zaključuje lučki kapetan.

Novi natječaj nije se dosad ni mogao raspisati, kako kaže županijska pročelnica za pomorstvo, promet i otočni razvoj Jadranka Fržop, zbog toga što se na odluku Županijske skupštine o poništavanju koncesije ACI žalio.

– I čim Ministarstvo pomorstva odluči po žalbi ACI-ja, ide novi natječaj. Mi po zakonu imamo pravo poništiti natječaj, a pogotovo zbog promjene uvjeta koncesije, jer sidrište ima tri bove manje nego kad je koncesija dodjeljivana, a uz njega ima još jedno malo sidrište u susjednoj uvali, koje bi obuhvatili novom koncesijom – ističe Fržop.

Već dugih devet godina traje spor oko sidrišta u Skradinu sa svega 19 bova. U Prostorni plan županije uvršteno je na inicijativu domicilne firme, "Mateo Skradin" d.o.o., koja je prepoznala Vozaricu kao potencijalno sidrište.

– ACI je na prvom natječaju 2014. ponudio čak šest milijuna kuna ulaganja u sidrište, uz procjenu da će po bovi zarađivati 82 tisuće kuna, što je potpuni nonsens, jer po vezu u svojoj skradinskoj marini zarađuju 38 tisuća kuna – tvrdi Ivan Pulić, vlasnik i direktor tvrtke "Mateo Skradin".

Uostalom, kaže Pulić, u 2016. ACI je po bovi na sidrištu u Vozarici zaradio svega 16.200 kuna, što potvrđuje koliko je njihova ponuda bila nerealna. Da bi ACI dobio koncesiju, njihova prenapuhana ponuda čak je tijekom natječaja bila korigirana na 3,5 milijuna kuna, ali i time je premašivala ukupan iznos svih ostalih ponuditelja koji su se javili na natječaj!

Prešutna dozvola

Pulić se 2017. žalio na odluku županijske skupštine da se ACI-ju, unatoč svim nelogičnostima, dodijeli koncesija na sidrištu. Pokrenut je upravni spor i na kraju postupak pred Upravnim sudom završava u njegovu korist. ŽS u proljeće ove godine poništava koncesiju s namjerom da raspiše natječaj za novu. Čeka se rješenje Ministarstva, i kad ono odluči o žalbi ACI-ja, natječaj će odmah biti raspisan. Sve je spremno, tvrdi pročelnica Fržop.

Treba li očekivati da i na novom natječaju slavi ACI...?
– Ne znam, ali sve što se događalo oko ove koncesije ne ulijeva nadu. Evo, i jutros je na tom sidrištu bilo 18 brodova, na sidru, bez naplate, a navodno tu ne može stati 18 bova, pa su tri skinute. Da Upravni sud nije osporio koncesiju, ništa se ne bi mijenjalo u uvjetima i broju bova, a sad im je sigurnost plovnog puta izgovor za novu koncesiju. Onog trenutka u svibnju kad je Županijska skupština poništila koncesiju, morala je ACI-ju narediti da odmah skine bove. A zašto nisu? Prešutno su im dopustili da cijelu sezonu rade i zarade, i bove su tek sada skinute, kad je prošla sezona. A što je ACI-ju platiti 30 tisuća kuna kazne uz zaradu koju su ostvarili, a u sezoni čak protuzakonito? – rekao je na kraju Pulić.

20. travanj 2024 09:48