StoryEditorOCM
ŽupanijaRušenja ih nisu opametila

"Divlji" građevinari ne posustaju- kuće bez dozvola i dalje 'niču' (FOTO)

Piše Katarina RUDAN
7. siječnja 2017. - 13:25

Bespravna gradnja ili gradnja bez građevinske dozvole uobičajena je pojava u Lijepoj našoj neovisno o brojnim zakonskim odredbama, uredbama, odlukama, sankcijama i, u konačnici, mogućem rušenju objekta. Doduše, rušenja je se sve manje, pa se oni koji svjesno odluče graditi objekt, iz temelja ili ga dograđivati, bez potrebnih dozvola nadaju da će jednog dana, nekim novim zakonom o legalizaciji, stvar riješiti i pri tomu "proći lišo". Ako ih susjed ili netko drugi i prijavi, spreman je platiti kaznu, zaustaviti gradnju dok inspekcija ne napusti teren, a onda nastaviti po svome. Imali smo, a o tomu je pisao Šibenski list, takvih slučajeva i u našoj okolici.

Zanimalo nas je koliko je slučajeva bespravne gradnje na području naše županije zabilježeno od 30.lipnja 2013.godine, zakonskog roka za podnošenje zahtjeva za legalizaciju bespravno izgrađenih zgrada, te koje su mjere poduzete protiv bespravnih graditelja. Iz službe za odnose s javnošću Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja izvijestili su nas da je od srpnja 2013. do prosinca 2016. godine zaprimljeno ukupno 400 prijava koje upućuju na moguće nezakonito građenje koje je u tijeku.

– U tom razdoblju građevinska inspekcija Područne jedinice u Šibeniku pokrenula je 269 inspekcijskih postupaka u predmetima nezakonitog građenja na području Šibensko-kninske županije. Doneseno je 237 rješenja o uklanjanju te 32 rješenja o usklađivanju građenja s građevinskom dozvolom, odnosno glavnim projektom ili drugim propisima, stoji među ostalim u odgovorima resornog ministarstva. Nismo dobili konkretan odgovor na pitanje koliko je objekata uklonjeno iliti srušeno, već samo pojašnjenje postupka pa se navodi da prije donošenja rješenja o uklanjanju ili usklađivanu građenja građevinski inspektor naređuje investitoru ili vlasniku mjeru obustave građenja, ukoliko je građenje u tijeku, a ona se provodi zatvaranjem gradilišta postavljanjem službenog znaka na gradilište.

– U navedenom razdoblju provedeno je 133 postupka zatvaranja gradilišta. Ako investitor, odnosno vlasnik ili izvođač nastavi graditi poslije zatvaranja gradilišta, građevinski inspektor provodi sprječavanje daljnjeg građenja izricanjem novčanih kazni. Iznos prve novčane kazne izrečene za nastavak građenja je 20.000 kuna. Svaka slijedeća kazna povećava se za iznos od 20.000 kuna, a novčanu kaznu moguće je izreći šest puta, navodi se u odgovorima.


Postupanje po službenoj dužnosti
- Građevinska inspekcija postupa po službenoj dužnosti pri čemu su prijave koje upućuju na nezakonito građenje samo jedan od elemenata za izradu operativnog plana rada građevinske inspekcije na određenom području. Pri tome prioriteti u postupanju građevinske inspekcije su inspekcijski nadzori građenja izvan građevinskog područja, u zaštićenim područjima te nadzori građenja koje je u tijeku, navode iz ministarstva.


'Posao stoljeća' još nije gotov
Prema podacima Ministarstva prostornog uređenja i gradnje u Šibensko-kninskoj županiji do 30.lipnja 2013.godine zaprimljeno je 22181 zahtjev za izdavanje rješenja o izvedenom stanju ili legalizacijui. Županijski ured i ispostave rješavaju 15580 zahtjeva, a u Agenciju za ozakonjenje nezakonito izgrađenih zgrada je predano 6601 zahtjev.
Prema podacima iz Registra broja riješenih zahtjeva u županijskom uredu i ispostavama izdano je 7879 pravomoćnih rješenja, dok je u Gradu Šibeniku zaprimljeno 8591 zahtjev, a pravomoćno je riješeno 4994 zahtjeva. Agencija za ozakonjenje nezakonito izgrađenih zgrada je do 15.12.2016. godine izdala 2560 pravomoćnih i nepravomoćnih rješenja po zahtjevima preuzetim iz Šibensko-kninske županije. Agencija je preuzela 499 zahtjeva iz Ureda Grada Šibenika i izdano je 401 nepravomoćno i pravomoćno rješenje.

19. travanj 2024 06:41