StoryEditorOCM
Županijaljulja se koalicija

Puca li većina u Šibensko-kninskoj županiji? Petrina ne štedi župana Jelića s kojim je srušio HDZ, evo što mu zamjera

Piše Davorka Blažević
1. listopada 2021. - 09:24

U tri mjeseca od dolaska na vlast u županiji, heterogena koalicija stranaka koja je podržala šibensko-kninskog župana Marka Jelića formiranjem većinske grupacije u Županijskoj skupštini, već je drugi put opasno zaljuljana. Oba puta od Stipe Petrine, trenutnog predsjednika Županijske skupštine, koji je, da ironija bude veća, i najzaslužniji za rušenje HDZ-a i dolazak ove platforme na vlast.

Petrina župana ne štedi kritika. Nedavno ga je optužio za manjak komunikacije i “mesijanski kompleks”, da bi prije nekoliko dana na Skupštini rušio njegov prijedlog o objedinjavanju domova zdravlja u Šibeniku, Drnišu i Kninu u jedinstvenu ustanovu, za što je elaborat dopalo raditi prof. dr. sc. Antu Pulića. Poznatog kao dugogodišnjeg vanjskog suradnika i savjetnika šibenskog gradonačelnika Željka Burića, čije se usluge solidno honoriraju.

Obraćanje preko Facebooka

Nakon sjednice Županijske skupštine, Petrina je na Facebooku napisao:

- Na moju zamolbu da županija sponzorira ovu manifestaciju sa 50.000 kn (biciklističku utrku op.a.) Župan je odgovorio NIJEČNO! ODBIO JE! Međutim ipak je našao sredstva za "Elaborat o opravdanosti spajanja 3 doma zdravlja u jedan i kupnju uređaja za ometanje snimanja njegovih nastupa u županiji. Za ono što itekako koristi promociji županije i Primoštena u svijetu NEMA, a za djetinjasta IZDRKAVANJA javnim novcem IMA!

Već samo oponiranje iz vlastitih redova za župana je bilo neugodno, a onda mu je, da stvar bude gora, soli na ranu dodao i narcisoidni Pulić koji je odlučio s visoka docirati županijskim vijećnicima proglašavajući ih nekompetentnim neznalicama!?

I stvar se dodatno zakomplicirala, a perspektive šarolike vladajuće većine u Šibensko-kninskoj Županijskoj skupštini postale su pitanje za kladioničare samo stotinjak dana otkako je vlast nakon lokalnih izbora konstituirana.

Ništa čudno, jer pala je, nakon gotovo 30 godina, jedna od dosad najuvjerljivije branjenih HDZ-ovskih utvrda. Porazila ih je ponajviše želja birača za promjenom, a onda i odlučnost cijelog bloka stranaka da se udruže, ma koliko ideološki nekompatibilne, i da pokažu kako se županijom može upravljati i drugačije negoli smo to godinama gledali od HDZ-a. No, entuzijazam i sloga nisu potrajali.

image
Nikša Stipaničev/Cropix

Programski savez (Nezavisna lista Marka Jelića, Nezavisna lista Stipe Petrine, Most, Domovinski pokret, SDP) suočio se s kritikama iz vlastitih redova. Primoštenski općinski načelnik, koji je sada u funkciji predsjednika Županijske skupštine, inače kreator nezavisne platforme (NL Marka Jelića i NL Stipe Petrine) koja je porazila HDZ-ovog župana Gorana Pauka i na vlast dovela Marka Jelića, prvi je demonstrirao nezadovoljstvo "izvršnom vlašću" u povodu njezinih prvih sto dana. Vijest je odjeknula poput bombe, jer, najbliža Petrinina suradnica Iris Ukić Kotarac, Jelićeva je zamjenica, pa je kritika pala i na nju, makar kao na kolateralnu žrtvu.

Mesijanski kompleks

Na svom Facebook profilu Petrina je napisao kako je nezadovoljan radom župana Marka Jelića i izvršne vlasti, da Jelić pati od "mesijanskog kompleksa", da je opsjednut svojom veličinom…I mnogi su se pitali je li moguće da je već došlo do loma između dva ključna čovjeka ove nesvakidašnje koalicije koju njezini akteri radije nazivaju "programskom suradnjom".

Župan Jelić je nastojao relativizirati težinu sukoba, tvrdio je da su to samo različita mišljenja o nekim pitanjima i da se ne treba bojati za budućnost saveza. Ali, kada se dogodilo na recentnoj sjednici Županijske skupštine da "vladajuća većina" ruši sama sebe, kako to veli SDP-ov Joško Šupe, miniranjem županova prijedloga o objedinjavanju triju domova zdravlja mnogi su zaključili da tu ni duge ljubavi ni sreće biti neće…

Što se, zapravo, dogodilo i zašto je sabotiran županov prijedlog? Je li to znak da puca vezivno tkivo saveza i da bi u doglednoj budućnosti, možda, čak mogli svjedočiti izvanrednim izborima? Ili su sve to samo "dječje bolesti" jednog političkog eksperimenta koji prolazi kroz prve kušnje i testira svoju izdržljivost?

Jelić: Mogli smo uštedjeti do milijun kuna!

Župan Jelić, poznat kao smiren i suzdržan čovjek, spušta lopticu na zemlju i bez ikakve nervoze kaže:

- Sve je onako kako treba biti. Što može, može, a što ne može, ništa! Sve je bilo pripremljeno za spajanje domova zdravlja, najavio sam to, angažirao stručnjaka da napravi preliminarno rješenje koje je dostavljeno vijećnicima na uvid kako ne bi mislili da se radi napamet.

Ali, Skupština prijedlog nije prihvatila, i u redu, ja ni s tim nemam problem. To će se najvjerojatnije svejedno dogoditi jer je zakon predvidio takvo rješenje, i bilo je logično da mi, dok još možemo diktirati dinamiku, sami pokrenemo taj proces i usput, do stupanja zakona na snagu, prebolimo "dječje bolesti". Ali, bože moj, svatko ima pravo na svoje mišljenje i ja to poštujem - kaže Jelić ne uzbuđujući se odveć činjenicom da je opstruiran iz vlastitih redova.

Na opasku da mu Petrina posebno zamjera manjak komunikacije među partnerima, Jelić ističe kako nema nikakvih problema u komunikaciji sa svojom zamjenicom Iris Ukić Kotarac, a ni ona s njim, iako je desna ruka Stipe Petrine godinama, a jednako dobro komunicira i sa zamjenikom Ognjenom Vukmirovićem. Ne pristaje na tezu kako su ga ljudi Stipe Petrine podržali u izboru za župana, pa su im sada, vjerojatno, i očekivanja veća.

- Ne podržavaju oni mene, mi se međusobno podržavamo, ili ta suradnja nema nikakvog smisla - precizira prirodu odnosa Jelić. Nije uznemiren jer županijske službe rade svoj posao, funkcioniraju nesmetano, sukladno zakonu i proračunu, a što se tiče spajanja domova zdravlja uskoro će to biti zakonska obaveza i taj će se koncept svejedno morati provesti, ali smo mogli biti u prednosti da smo to učinili već sada i uštedjeti pola milijuna – do milijun kuna. Samo da se zna, od 20 županija, u čak 15 su domovi objedinjeni, napominje župan, neki još od 2003., i kod svih je postignuta određena ušteda.

Ali, čini se da je manje problem u samom konceptu spajanja domova zdravlja, a više u predloženom sjedištu buduće ustanove koje bi trebalo biti u Drnišu. Zašto u Drnišu, a ne u Šibeniku, ili u Kninu, koji su argumenti za to?, pitaju se i ne samo vijećnici NLSP.

- Pa što se mene tiče, Drniš je točno na pola puta između Šibenika i Knina jednako udaljen od oba grada, i to se činilo logičnim rješenjem. A zašto ne Drniš?- uzvraća protupitanjem Jelić.

Uvjeren je da će početne trzavice i nesporazumi među partnerima proći, a ako ipak ne prođu, ako dođe do "prekida na vezama", a tada "radit ćemo s onim što imamo, a što drugo možemo", mirno će Jelić.

Šupe: Rušimo sami sebe...

A što kažu drugi partneri u koaliciji?

SDP-ov Joško Šupe, također potvrđuje da je problem komunikacija među saveznicima, iako je sada već nešto bolje nego ranije, ali još ima prostora za poboljšanje, kaže.

- Puno je to stranaka, ima tu i igre s figom u džepu, razni su interesi, to je vrlo heterogeno društvo - ističe Šupe. Mi s Petrinom komuniciramo više nego dobro. Puca između njega i Jelića. Mi imamo svoje zahtjeve s kojima smo ušli u ovu "programsku suradnju" i od njih ne odustajemo. Ne tražimo nikakve sinekure, tražimo da nas se kao partnera uvažava, a to je moguće samo ispunjavanjem naših programskih zahtjeva. Sad je zaiskrilo oko domova zdravlja. Župan je mogao prihvatiti prijedlog da se ta točka skine s dnevnog reda, bolje pripremi i obrazloži, ali on nije na to pristao i sad je dobio još goru situaciju. Mi na ovaj način rušimo sami sebe, a župan je svjestan da njemu ne možemo ništa - kaže Šupe.

image
Ivica Ledenko
Nikša Stipaničev/Cropix

Ivica Ledenko (Most), pak, ističe:
- Podržavamo koncept objedinjavanja domova zdravlja i taj je prijedlog usuglašen unutar programskog saveza. Ne znam što se naknadno dogodilo, vjerojatno je okidač bio Elaborat o spajanju domova koji se plaća prof. Anti Puliću, a vijećnicima je dostavljen u pet do dvanaest. Ali, moramo imati neki dokument temeljem kojeg namjeravamo provesti taj projekt racionalizacije - kaže Ledenko.

Smatra da se svi trebaju naviknuti na to da je nakon 30 godina monolitne, jednostranačke vlasti HDZ-a u županiji došlo do šire programske suradnje više raznorodnih stranaka koje čine vladajuću većinu. Ledenko ocjenjuje da je više mišljenja doprinos kvaliteti rada, ali je zahtjevnije za usuglašavanje.

image
Iris Ukić Kotarac
Nikša Stipaničev/Cropix

A što na sve kažu iz NL Stipe Petrine?

-Točno je da nedostaje komunikacije, ali to će se popraviti. Župan Jelić ima svoj stil koji je dosta pristojan i pomirben, i za očekivanja našeg biračkog tijela on je previše umjeren. Naši birači očekuju puno veći respekt prema čovjeku koji je u ovih 20 godina svog političkog staža pokazao i dokazao da je nepotkupljiv i da zaista misli ozbiljno, i kad se već na izborima natjecao na županijskoj razini i dobio svog delegata, a to sam ja kao članica NL Stipe Petrine, sada u funkciji zamjenice župana, očekuje da budem jednako odlučna i principijelna kao i on. A mi samo tražimo poštovanje partnera kakvo i sami iskazujemo drugim subjektima u koaliciji koji su s nama ravnopravni i s kojima njegujemo pravi prijateljski odnos - uvjerava nas Iris Ukić Kotarac, zamjenica župana i članica NL Stipe Petrine.

I bez obzira što je župan po zakonu odgovoran za sve, on je, kaže njegova zamjenica,u dotu dobio Iris Ukić Kotarac koja 12 godina dokazuje da zaslužuje svojim radom poštovanje, ravnopravno sudjelovanje i primjerenu komunikaciju. Politička platforma NL SP nije protiv objedinjavanja domova, ali smatra da se svaka odluka koja se donosi mora kvalitetno obrazložiti.

- Spajanje domova će ići, ali bez jasnih podataka zašto Drniš treba biti sjedište buduće jedinstvene ustanove ne želimo glasati o tome. Nismo mi protiv racionalizacije. Naprotiv, sve što smo ovih godina u Primoštenu radili to je bila štednja na svim stavkama koje nisu nužne. Zašto Domu zdravlja u Drnišu, koji je gubitaš i kojem pomažemo financijski svaki mjesec doslovno sa stotinjak tisuća kuna, dati sjedište ustanove? Koji su to financijski pokazatelji koji govore u prilog toj odluci? - dvoji dožupanica.

No, je li posrijedi samo prijedlog objedinjavanja domova zdravlja radi kojeg su se razišli Petrina i Jelić? Promatraču se može lako učiniti da zapravo Petrina "vadi mast" županu i pokazuje mu kako stvari stoje u koaliciji. Iris kaže da to može biti subjektivan dojam.

- Petrina ne bježi od onoga što on jest, i upravo zato što je bio, neću reći prgav, nego uporan i dosljedan, od Primoštena je uspio napraviti ono što je danas, bez obzira što ga u županiji nitko nije ni pet posto zarezivao, nego su ga potkopavali na sve načine. Ne želimo ignoriranje jer smo se toga nauživali dosad.
Petrina nije Dujić!

Ravnopravno mjesto

I da rezimiramo: NLSP traži ravnopravno mjesto za stolom, uvažavanje svih dionika i aktivnu politiku.

- Petrina je prepametan da bi bio drugi Dujić na županijskim skupštinama na koje je dolazio doslovno potpisati papire, čak upitne pravne valjanosti, koji je samo tamo figurirao. Petrina, kao i u općini Primošten, tako i u Županijskoj skupštini proučava svaki dokument. To što mi činimo županijsku vlast ne znači da ćemo dizati ruke za sve.

Moji vijećnici i mene kritiziraju, ne štedi me ni Petrina. Mi se nećemo sada opustiti samo zato što smo na vlasti i nekvalitetno obnašati svoje dužnosti kao što su činili naši prethodnici. Ne! Naša većina će jednako biti kritički raspoložena, ali podržavajuća prema nama, konstruktivno kritična, za razliku od onog sitnog politikantstva HDZ-ova kad oni kažu da neće podržati prijedlog objedinjavanja domova zdravlja i sjedište u Drnišu, iako je Drniš pod vlašću HDZ-a, ali neće prijedlog podržati samo zato što dolazi od Jelićeve nomenklature.

Za razliku od HDZ-a, mi nismo sabotirali županov prijedlog, nego smo htjeli ukazati na činjenicu da svako trošenje javnog novca mora imati rezon. Petrina želi ravnopravno mjesto za stolom, a ono podrazumijeva da se stvari ne rješavaju neodgovaranjem na mail, nego da se sjedne i razgovara o svim spornim pitanjima. Vjerujem da ćemo u bliskoj budućnosti obaviti jedan konstruktivni, pravi razgovor i da će ovo, nadam se, biti iza nas.

Petrina je stariji koalicijski partner, iskusniji i umorniji, svakako osoba koja je osmislila ovu političku platformu i koja je povezala sve političke aktere, naporno radila na povezivanju i doslovno rušenju HDZ-a koji je u Šibensko-kninskoj županiji imao svoju utvrdu. I on zaslužuje sav respekt. Koliko god sam ja subjektivna, Marko je pametan i strpljiv čovjek, vjerujem da će imati snage na određeni način popustiti i dati Stipi pripadajuće poštovanje - na kraju će Iris Ukić Kotarac.

Ante Pulić: Neuki su i nekompetentni

Medijima se nakon sjednice Županijske skupštine na vrlo neobičan način obratio i autor “Elaborata o opravdanosti objedinjavanja domova zdravlja ŠKŽ” prof. dr. sc. Ante Pulić, sa zamolbom da radi istine i zaštite njegova ugleda kao stručnjaka i znanstvenika objave njegovu izjavu kojom opovrgava tvrdnje koje su na Skupštini izrečene o Elaboratu i njemu kao autoru.
- Stojim iza svega napisanog u studiji. Brojke ne lažu. Jedan učeni čovjek je rekao:

"Kad možete izmjeriti ono o čemu govorite i to izraziti brojevima, znate nešto o tome; ali kad to ne možete izmjeriti, kada to ne možete izraziti brojevima, vaše je znanje oskudno i nezadovoljavajuće." Od kritičara Elaborata nije se čula niti jedna relevantna brojka. U duhu onoga što je rekao lord Kelvin, radi se dakle, o neukim i nekompetentnim ljudima. Zašto se oni upuštaju u procjenjivanje kvalitete onoga što ne poznaju? - čudi se Pulić, docirajući vijećnicima s visoka smatrajući ih neukim i nekompetentnim. Društveno opravdane akcije ne uspijevaju provesti radi oskudnog znanja i samodopadnosti onih koji ne libe galamiti i blatiti samo da bi se nametnuli - zaključuje Pulić.

Inače, riječ je o stručnjaku koji je već godinama u svojstvu konzultanta angažiran u Gradu Šibeniku, a svojedobno je kao suosnivač tvrtke Smart Energy Šibenik dobio ekskluzivnu koncesiju za korištenje bioplina na Bikarcu. Vrlo brzo je pribavio sve dozvole, ali je firma na kraju likvidirana. Bikarac ponavlja natječaj za dodjelu koncesije i na njega se ponovo javlja tvrtka istog imena, i s istim osnivačima, ali pod drugim matičnim brojem, i naravno, dobiva koncesiju, pri čemu im je prednost bila što imaju već sve dozvole pribavljene. Pokušavao je, navodno, prodati projekt, no, kako bilo, do danas tvrtka Smart Energy na Bikarcu ništa nije napravila...

Miško i prisluškivanje

Petrina je u svojoj zadnjoj kritičkoj objavi na Facebooku prozvao župana i radi trošenja novca na uređaj za ometanje snimanja razgovora koji se vode u njegovu uredu. Župan to nije htio komentirati, no njegova zamjenica kaže:

- Točno, uređaj postoji. Ja ga, kolokvijalno, zovem Miško. Za ometanje je snimanja koja se obavljaju putem mobilnih ili nekih drugih aparata ili prisluškivača. Uređaj je na stolu župana. Zbog neovlaštenog snimanja. Danas postoje mobilni aparati kojima se doslovno može snimati svakoga, a tko je vješt onda to može izvući iz konteksta i plasirati van tendenciozno i manipulativno… Ja nemam upravljač za snimanje, odnosno za aktiviranje i deaktiviranje “Miška”, i ne treba mi. To je nešto s čim se može i ne mora. I osobno sam doživjela neke koincidencije u kojima sam se pitala kako je nekomu palo na pamet baš nešto što sam ja rekla trenutak prije, jer ja sjedim u nesuđenom uredu Paška Rakića, onom istom u kojem je sjedio HDZ-ov bivši dožupan Nikola Blažević - reći će Ukić Kotarac ne bez određenih aluzija.

Ispravak

Na članak je reagirao i prof. dr. sc. Ante Pulić koji je zatražio ispravak netočnih informacija. Priopćenje njegovih punomoćenika možete pročitati OVDJE.

19. travanj 2024 06:01