StoryEditorOCM
Županijadrniš

Prvi u Hrvatskoj: Mlade obitelji i deficitarni kadrovi lakše do stana

Piše Krešimir Gulin
25. lipnja 2020. - 08:05
U Drnišu je pokrenut program stambenog zbrinjavanja mladih obitelji i deficitarnih kadrovaNiksa Stipanicev/Cropix

U Drnišu je potpisan sporazuma o međusobnim pravima i obvezama u provedbi programa međuresorne suradnje za izgradnju višestambene zgrade u gradu Drnišu.

Sporazum su potpisali državni tajnik Središnjeg državnog ureda za obnovu i stambeno zbrinjavanje Nikola Mažar i drniški gradonačelnik Josip Begonja.

Sporazumom između Središnjeg državnog ureda za obnovu i stambeno zbrinjavanje i Grada Drniša omogućit će se izgradnja višestambene zgrade za potrebe stambenog zbrinjavanja korisnika s liste prvenstva grada Drniša, kao i kadrova na području grada.

Radi se o zgradi na drniškom Pazaru, u kojoj će biti izgrađen 21 stan namijenjen mladim drniškim obiteljima, ali i deficitarnim kadrovima. Detalje ovog projekta pojasnio nam je Josip Begonja, gradonačelnik Drniša:

- Činjenica je da smo mi u Drnišu još prije godinu i po dana pokrenuli vlastiti program stambenog zbrinjavanja mladih obitelji. U tom smjeru smo osmislili četiri mjere i u zadnjih 10 ili 11 mjeseci pomogli smo da se osam mladih drniških obitelji stambeno zbrine - rekao je Begonja.

Paralelno s time, Grad Drniš stupio je u kontakt i sa Središnjim državnim uredom za stambeno zbrinjavanje:
- Tražili smo model po kojemu bi Grad Drniš sufinancirao tzv. kadrovske stanove. Još lani, kada nitko nije mogao predvidjeti pandemiju koronavirusa i krizu koju će izazvati, planirali smo sufinancirati četiri ili pet kadrovskih stanova. Sada smo bili prisiljeni malo revidirati planove. Premda nismo striktno definirali broj i površinu stanova, kako sada stvari stoje, sudjelovali bismo u gradnji triju "kadrovskih" stanova. Zanimljivo, Drniš je prva jedinica lokalne uprave u Hrvatskoj koja je krenula u ovakav model stambenog zbrinjavanja - veli drniški gradonačelnik.

Begonja je kazao kako je Grad osigurao parcelu veličine 3200 metara kvadratnih za izgradnju višestambene zgrade na Pazaru. Također, riješili su svu potrebnu infrastrukturu. Prema njegovim riječima, za zgradu u kojoj će 18 stanova biti namijenjeno mladim obiteljima, a tri za deficitarne kadrove, u ovoj godini napravit će se sva potrebna dokumentacija, dok bi se dogodine išlo u raspisivanje natječaja za izvođača radova.

Begonja je pojasnio i koja su to deficitarna zanimanja u Drnišu koja bi bilo potrebno zbrinuti:
- Niz je radnika koji putuju u Drniš ili su podstanari. To su liječnici, prosvjetni djelatnici ili stomatolozi i u njihovo stambeno zbrinjavanje mogla bi se uključiti i Šibensko- kninska županija. Što se Grada Drniša tiče, to su djelatnici naših trgovačkih društava ili institucija. Znate, Drniš je mala sredina i jako teško je naći podstanarski stan, a kamoli trajno riješiti stambeno pitanje - zaključio je gradonačelnik Drniša.

20. travanj 2024 02:47