StoryEditorOCM
ŽupanijaOd Roškog slapa do Visovca

Prvi put od proglašenja NP „Krka“ zaplovili izletnički brodovi kanjonom Među gredama i to na električni pogon

Piše šibenski.hr
19. lipnja 2020. - 11:15

Izletnička ponuda NP „Krka“ od petka je bogatija za još jednu rutu, i to onu povijesnu – po prvi su put od proglašenja Nacionalnog parka „Krka“ s Roškog slapa nizvodno zaplovili izletnički brodovi kanjonom Među gredama do otoka Visovca. Osim što je ponovno uspostavljena nizvodna linija pokrenuta prije više od stotinu godina, posjetitelje će na toj ruti prevoziti katamarani na električni pogon.

Ukupno trajanje nove ture je dva sata i uključuje obilazak otoka Visovca te crkve i samostana s bogatom muzejskom zbirkom uz pratnju vodiča. Tijekom izleta posjetitelji mogu uživati u jednom od najljepših prizora u Parku, kanjonu Među gredama, koji se zbog usječenosti u okomite i sure stijene koje dosežu visinu do 150 metara, ubraja u geomorfološki najzanimljivije dijelove toka rijeke Krke.

Uz novi izlet od Roškog slapa do Visovca, gostima su na raspolaganju još tri izleta brodom uzvodno po rijeci Krki – od toga dva polaze sa Skradinskog buka i prevoze putnike do otoka Visovca odnosno Roškog slapa, dok treći izlet, do manastira Krka i srednjovjekovnih utvrda Nečven i Trošenj kreće s Roškog slapa.

- Budući da je zaštita prirodnih bogatstava i bioraznolikosti rijeke Krke osnovni cilj JU „NP Krka“, u ožujku ove godine predstavljena su dva katamarana na električni pogon koji se koriste za izlete i plovidbu Krkom. Projekt nabave elektrobrodova dio je šireg projekta " Nepoznata Krka: skrivena blaga gornjeg i srednjeg toka rijeke Krke", usmjerenog i na održivi razvoj i očuvanje ekosustava rijeke Krke. Svaki od brodova ukupnog je kapaciteta pedeset putnika i dva člana posade, a prilagođeni su i osobama s invaliditetom. Elektrobrodovi „Visovac“ i „Miljevci“ prvi su električni katamarani takve vrste koji plove rijekom Krkom i Visovačkim jezerom te su i prvi katamarani na električni pogon proizvedeni u Hrvatskoj, navodi se u priopćenju JU NP "Krka".

Karte za izlet Roški slap – Visovac – Roški slap mogu se kupiti na recepciji Roški slap, a cijene izleta elektro brodom može se pronaći ovdje: http://np-krka.hr/clanci/Elektro-brodovi-Roski-slap-Visovac/682.html.

 

19. travanj 2024 17:39