StoryEditorOCM
ŽupanijaAnte Cukrov

Prvi čovjek Vodica: ‘Ukrajinskoj djeci koja su stigla kupit ćemo sve što je potrebno i uključiti ih u školu, očekujemo dolazak još izbjeglica‘

Piše Katarina Rudan
10. ožujka 2022. - 19:04

Kako smo već pisali, na sjednici vodičkog Gradskog vijeća Vodica, koja je održana u srijedu, donesen je zaključak o osiguranju sredstava za humanitarnu pomoć Ukrajini koja će biti prebačena na račun Gradskog društva Crvenog križa.

Inače, u Vodice je do srijede stiglo dvadesetak izbjeglica, majki i djece iz Ukrajine, i nalaze se u privatnom smještaju. O iznosu proračunskih sredstava za humanitarnu pomoć, odlučit će se na idućoj sjednici Gradskog vijeća koja će se, kako nam je rekao gradonačelnik Ante Cukrov, održati početkom travnja kada bi se na dnevnom redu trebao naći rebalans proračuna za 2022. godinu.

Kako kaže, u stalnom je kontaktu s ravnateljicom vodičkog Crvenog križa Marijanom Biluš te da za "prvu ruku“ na račun Crvenog križa Grad odmah može prebaciti određeni iznos iz proračunske pričuve, a koliko će sredstava za pomoć izbjeglicama osigurati rebalansom, ovisit će o potrebama, pošto očekuju dolazak još izbjeglica.

- S obzirom na to da je na razini Republike Hrvatske za organizaciju smještaja i humanitarnu pomoć izbjeglicama iz Ukrajine nositelj Hrvatski Crveni križ, kod nas je to Gradsko društvo Crvenog križa Vodice. Oni za potrebe smještaja i pomoći izbjeglicama nemaju sredstava, jer nitko nije mogao predvidjeti da će se ovako nešto dogoditi, limitirani su budžetom i naravno da će Grad tu dati svoj obol i financijsku pomoć.

S koliko ćemo sredstava pomoći, u ovom trenutku ne mogu vam reći. Važno je ljude zbrinuti i osigurati im što je moguće kvalitetnije uvjete za život. Možda taj iznos bude do 100.000 kuna, a bude li potrebno osigurat ćemo i više, uvijek postoji mogućnost da se taj iznos poveća. Evo, među desetero djece koja su do srijede stigla u Vodice, petero je školske dobi i odmah ćemo im kupiti knjige, pribor i sve što im treba te ih uključiti u školski sustav.

Svjesni smo da ova agonija neće preko noći stati. Nažalost, i sami smo bili u istoj situaciji, još su svježe rane svega što se nama u Hrvatskoj devedesetih dogodilo, suosjećamo s Ukrajincima i mi kao Grad moramo djelovati i pomoći tim nesretnim ljudima – zaključio je gradonačelnik Cukrov.

image
Crveni križ Vodica spremno dočekuje izbjeglice iz Ukrajine
Grad Vodice

A u prostorijama vodičkog Gradskog društva Crvenog križa već danima, u vremenu od 9 do 12 sati, prikuplja se humanitarna pomoć za izbjeglice. Solidarnost i veliko srce Vodičana još jednom dolazi do izražaja, ljudi dolaze, donose posteljinu, igračke za djecu, odjeću, grijalice i ostale potrepštine, doznajemo u Crvenom križu koji koordinira sve i pomažu izbjeglicama po svim pitanjima, a pomoć prikupljaju i vodička župa te Caritas.

25. travanj 2024 03:28