StoryEditorOCM
ŽupanijaIvica Kostanić

Prvi čovjek šibenske policije nudi rješenje za sigurnije ceste: ‘Najteže prometne recidiviste treba ‘trpati‘ u zatvor‘

Piše Katarina Rudan
26. lipnja 2022. - 08:07
Kostanić: Pojačat ćemo prisutnost ophodnji na frekventnim lokacijama kako bi subjektivni osjećaj sigurnosti bio što većiNikša Stipaničev/Hanza Media

Kao i prethodnih godina, i ove turističke sezone djelatnici PU šibensko-kninske dodatno rade na povećanju sigurnosti kako bi domaći i strani gosti imali što bezbrižniji odmor. Ne samo u Šibeniku, nego i u svim ostalim turističkim mjestima uz obalu. Prošlog se tjedna o sigurnosti razgovaralo u Šibeniku i Vodicama na sastancima Vijeća za prevenciju kriminaliteta, koje, osim predstavnika PU šibensko-kninske, čine i druge gradske i državne institucije – kako kaže načelnik Ivica Kostanić – "karike u lancu" – komunalni i prometni redari, zaštitari, Državni inspektorat, civilna zaštita i sve druge inspekcijske službe.

– Mi ćemo pojačati prisutnost ophodnji na frekventnim lokacijama kako bi subjektivni osjećaj sigurnosti bio što veći, posebno za vrijeme i na mjestima na kojima će se zbog raznih manifestacija i događanja okupljati veći broj građana i gostiju. Želimo biti što vidljiviji i u tom ćemo smislu u špici sezone, od 1. srpnja do 31. kolovoza, dobiti ispomoć iz policijskih uprava kontinentalnog dijela Hrvatske, prvenstveno dostatan broj temeljnih i prometnih policajaca. Napravili smo i preraspodjelu naših policijskih službenika, pa već sada imamo kolega iz postaja Knin i Drniš koji su raspoređeni u mjesta na obali. Angažirat ćemo i vježbenike, stručnu praksu za one koji su nakon završene srednje škole, a nisu bili stariji od 28 godina, u školskoj godini 2021./22. završili Program srednjoškolskog obrazovanja odraslih za zanimanje policajac/policajka. Imamo određeni broj osoba s područja koje pokriva naša PU koji završavaju školovanje u Zagrebu i oni će nam tijekom ta dva mjeseca biti od velike pomoći. Naravno, ne mogu sami ići u ophodnju, nego će raditi s mentorima, iskusnim policajcima – rekao je Kostanić.

Pojačanja iz Europe

I ove će godine 1. srpnja stići određeni broj policijskih službenika iz Češke, Njemačke i Sjeverne Makedonije. Prvi put dolaze i policajci iz Rumunjske, a u kolovozu, za vrijeme feragosta, i iz Italije.

– Riječ je o projektu "Sigurna turistička destinacija", koji MUP već godinama provodi u suradnji s Ministarstvom turizma i sporta i Hrvatskom turističkom zajednicom, a koji daje odlične rezultate i naišao je na dobar prijem i odjek kod turista. Usudim se reći da je ovaj projekt, koji se provodi od 2006., brend hrvatske policije koji je prepoznat i na razini Europe i Interpola. Svake godine MUP provodi akciju TURS, u sklopu koje imamo obvezu kontaktirati sa svim većim hotelskim kućama na području cijele županije, razmjenjujemo saznanja, u nekim hotelskim kućama budu smješteni i naši inozemni policijski službenici, što svakako pridonosi osjećaju sigurnosti kod turista. Također smo u kontaktu i s turističkim zajednicama, pratimo dolazak gostiju i odakle stižu, a kako je policija stalno na terenu, u svakoj smo situaciji svima na raspolaganju. U određenim situacijama turiste usmjeravamo kamo trebaju ići, a ako su oštećeni prekršajem ili kaznenim djelom, nastojimo im pomoći te u što kraćem vremenu pronaći počinitelja. Prije sezone djelujemo preventivno i potičemo samozaštitno ponašanje. Prvenstveno ih upozoravamo na opasnost od krađa stvari s plaža, ali i ukazujemo na situaciju da ne drže novac i dragocjenosti u apartmanima ili u kamp-vozilima – kaže Kostanić.

image

Policija je stalno na terenu

Niksa Stipanicev/Hanza Media

Načelnik opće stanje sigurnosti na području PU ocjenjuje povoljnim. Nema evidentiranih težih kaznenih djela, poput ubojstava, a policija djeluje kako preventivno, tako i represivno kad je potrebno.

– U pet mjeseci 2022. na području PU zabilježeno je 699 kaznenih djela za koje se postupak pokreće po službenoj dužnosti. Više ih je za gotovo 40 posto u odnosu na isto razdoblje lani, kad smo ih imali 500. Navedene podatke treba promatrati i kroz činjenicu da je 2020. bila u potpunosti COVID-19 godina, a 2021. još je bila pod utjecajem mjera, kojih ove godine gotovo da i nema. Ukupno je otkriveno i riješeno 561 kazneno djelo, što je čak 80,3 posto i zaista ne znam kad smo zadnji put imali toliku riješenost. Kako je nakon dvije godine korone povećan broj kaznenih djela, to je zabilježeno i u drugim segmentima. Imali smo 168 kaznenih djela trgovine drogom u odnosu na sedam iz prošle godine. Tome je pridonijelo i složeno kriminalističko istraživanje kojim je pet osoba privedeno zbog preprodaje kokaina, dok je pretragama kod njih pronađeno i oružje, digitalne vage, punila za drogu te novac. U drugom kriminalističkom istraživanju u Kninu je pronađeno 1340 grama amfetamina, više od tisuću tableta ecstasyja i oprema. Broj prekršaja veći je nego prošle godine, imali smo ih 47, a lani 43, dok je broj zapljena porastao za 43,1 posto i ukupno ih ima 71, a lani 51. Za vrijeme sezone taj vid kriminaliteta je i najzastupljeniji. Najavljeno je dosta festivala na kojima se najviše prodaju amfetamin i ecstasy, ali i kokain, tako da ćemo i u tom segmentu pojačati djelovanje – kaže Kostanić.

Gospodarski kriminalitet

U porastu je i gospodarski kriminalitet, i to za 112,5 posto, a Kostanić u toj priči izdvaja kaznenu prijavu u jednom predmetu u kojoj je materijalna šteta iznosila 64 milijuna kuna, a ukupna je materijalna šteta u pet mjeseci 66,8 milijuna. Kao izvrstan rad policije, na što je jako ponosan, ističe dugotrajno i složeno kriminalističko istraživanje kojim je razriješena serija kaznenih djela razbojstava u novčarske institucije.

– Pronađeni su dokazni materijali koji osumnjičenika povezuju s kaznenim djelima počinjenim u šest banaka, turističkoj agenciji, mjenjačnici i poslovnici igara na sreću, koja je počela 2009., a zadnje je počinjeno u prosincu 2021. Kod te smo osobe u pretragama pronašli svih pet pištolja koje je oduzeo zaštitarima koji su čuvali banke, te značajan arsenal oružja i opreme. Koristio se policijskim odorama i toki-voki motorolama, pronašli smo streljivo, ručne bombe, zolje, strojnice… To je, po mojem mišljenju, veliki uspjeh i, rekao bih, kriminalističko istraživanje desetljeća – ponosno će Kostanić i dodaje da su riješili sva razbojstva u 2020. i 2021. Od težih kaznenih djela počinjenih u ovoj godini razriješena su dva razbojstva, a jedno je neriješeno.

I za opće stanje kriminaliteta kaže da je dobro, te da se u pet mjeseci nije dogodilo niti jedno ozbiljnije kazneno djelo od većeg interesa za javnost. Analiza pokazuje da su u blagom porastu kaznena djela imovinskog karaktera, teških krađa i krađa, ali je u porastu i otkrivenost počinitelja tih kaznenih djela.

S obzirom na to da je županija isključivo autodestinacija, očekuje se veliki priljev vozila na svim cestovnim pravcima. A za stanje u cestovnom prometu Kostanić kaže da je "veliki problem". Ne zbog stranih vozača, nego zbog domaćih.

– Iz dana u dan događaju se prometne nesreće s težim posljedicama, mi poduzimamo sve, i preventivno i represivno, ciljano provodimo akcije, prisutni smo na najfrekventnijim lokacijama, ali nesreće se događaju u svim mjestima županije. Iako statistika pokazuje da su se tijekom pet mjeseci ove godine dogodile 283 prometne nesreće, što je u odnosu na isto razdoblje manje za 2,7 posto, stanjem u cestovnom prometu nikako ne možemo biti zadovoljni. Nažalost, imali smo četiri prometne nesreće u kojima je smrtno stradalo šest osoba. Povećan je broj prekršaja u prometu za 3,9 posto, a većina prekršaja odnosi se na prebrzu vožnju i nekorištenje sigurnosnog pojasa, ali u znatnom je porastu broj zatečenih vozača pod utjecajem alkohola ili droga za čak 78,6 posto, odnosno 384 u odnosu na 215 lani, uz podatak da su 34 vozača odbila bilo kakvo testiranje – govori Kostanić.

Vožnja 'pod gasom'

Prometna policija PU stoga provodi različite preventivno-represivne akcije te ih je u prvih pet mjeseci provela 13 i još tri u lipnju. Nadzirala se brzina i vožnja pod utjecajem alkohola, vozači mopeda i motociklisti, a posebna je pozornost stavljena na recidiviste.

– Premda su kazne za prekršitelje visoke, čini se da nekima nisu dovoljne. Sve je do vozača i smatram da treba raditi na edukaciji i podizanju svijesti da je samo odgovorno ponašanje garancija sigurnosti u prometu. Što se recidivista tiče, bit ću iskren i reći da je moj stav – što represivnije djelovanje prema njima, a za one najgore i zatvorske kazne. Zašto? Pa kad su u zatvoru, nisu opasnost na cesti! Što se tiče turista u cestovnom prometu, oni su druga priča. Mislim tu na njihov umor nakon dolaska, nepoznavanje prometnica i nerijetko nerazumijevanje domaćih za njihovu sporu, preciznije, oprezniju vožnju. Prometne nesreće u kojima sudjeluju strani državljani rješavaju se brzo i odgovaramo na njihove zahtjeve za dostavom podataka kako bi u svojim državama ostvarili prava od osiguranja – ističe Kostanić.

25. travanj 2024 12:37