StoryEditorOCM
ŽupanijaOpćina ponudila pomoć

Prve ukrajinske izbjeglice stigle u Rogoznicu: ‘Ovo je naša omiljena destinacija, ali ovaj put smo došli teškog srca, doslovno smo protjerani‘

Piše Vedrana Stočić
2. ožujka 2022. - 11:30

Prve ukrajinske izbjeglice stigle su Rogoznicu. Smještaj su našli kod prijatelja. Solomija Lazorak, njen mali sin Danylo i njena majka Ljudmila Malevych morali su proći dug i naporan put do sigurnog utočišta.

-Nakon iscrpljujućeg i nesigurnog puta naišli smo na razumijevanje hrvatske granične policije i vlasnika malog hotela u Varaždina koji nam je poklonio sigurnost, toplinu, hranu i noćenje. Do dolaska u Hrvatsku spavaću sobu zamijenili smo podrumima, boravak u skloništu bio iznimo stresan za moje dijete– ističe Solomija.

Rogoznica je inače njihova omiljena destinacija, već 25 godina dolaze svaku godinu i to najmanje na dva tjedna.

- Teškog srca došli, doslovno smo protjerani i izgurani iz Ukrajine. Sada smo na sreću na sigurnom, što nije slučaj s muškim  dijelom naše obitelji, ostali su braniti domovinu. Tužni smo zbog naših najmilijih čija sudbina je neizvjesna, zbog napadnute nam Ukrajine, ali smo ujedno i sretni na  razumijevanju i toplini u Hrvatskoj koju smo svim srcem podržavali u Domovinskom ratu.- kaže Solomija.

Pomoć je ponudila i nova načelnica općine Anita Živković, dijete će biti upisano u rogozničku vrtić kako bi se lakše prilagodilo novoj sredini.

- Uvjerenja smo će se Ukrajina boriti do kraja za svoju slobodu i dok zadnji ruski vojnik ne napusti naše gradove- kažu nam Solomija i Ljudmila.

I Općina Rogoznica na svojim mrežnim stranicama pozvala je sve ljude dobre volje i široka srca koji posjeduju nekretninu na području općine Rogoznica i voljni au prihvatiti izbjeglice iz ratom pogođene Ukrajine, da se jave Civilnom stožeru Općine Rogoznica na mail: opcina.rogoznica@si.htnet.hr, info.opcina.rogoznica@gmail.com.

02. svibanj 2024 12:51