StoryEditorOCM
Županijavodice

Prva građevinska ‘reciklaža‘ u šibenskoj regiji: ‘Starim ciglama posipat ćemo teniske terene, a i asfalt će imati novi život‘

Piše Toni Veljača
20. veljače 2023. - 19:20

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

U Vodicama, nedaleko od bivšeg deponija Leć, saniranog još krajem 2019. godine, uskoro se otvara reciklažno dvorište za građevinski otpad, prvo takvo u Šibensko-kninskoj županiji, ali i jedno od rijetkih u cijeloj Dalmaciji.

Građevinski otpad - kamen, cigle, beton, drvo, pa čak i asfalt - sve što često završi u prirodi i na brojnim divljim odlagalištima na gradskim periferijama i širom Zagore, ali i otoka, uskoro će se u Vodicama, legalno, na prostoru od gotovo 25 tisuća četvornih metara, moći sanirati, za potrebu obraditi te ponovno upotrijebiti u neku drugu svrhu.

- Građevinska dozvola je dobivena, čekamo još da se ta papirologija kompletira, konkretno uporabna dozvola te dozvola za djelatnost gospodarenja otpadom. Po mojoj procjeni s radom bismo mogli početi za nekih mjesec i pol - kaže nam u telefonskom razgovoru Boško Juričev-Sudac, vlasnik tvrtke “Juričev” koja će upravljati cijelim poslovanjem.

U budućnosti, dodaje investitor, od tog otpada mogli bi se raditi polugotovi, odnosno gotovi proizvodi. A ono što treba naglasiti, ništa neće završiti u prirodi.

Trnovit put kroz birokraciju

- Cigla bi se mogla, primjerice, usitniti, koristiti za posipanje teniskih terena, kamen se može koristiti za izradu vrtne galanterije, čak smo nabavili i stroj za topljenje asfalta. Mogućnosti su velike, jer kada jednom otpad uđe u pogon, može izići iz njega s potpuno novom namjenom. To je onda zatvoreni ciklus - ističe Juričev, koji je prošao trnovit put kroz draču birokracije kako bi reciklažno dvorište na rubu Vodica moglo početi s radom.

Više od desetljeća trajala je borba s papirologijom.

- Nećete vjerovati, ali od prvog papira pa sve do sada prošlo je 15 godina. Unatoč svemu, nisam htio odustati, imao sam podršku obitelji i sada mogu reći da sam uspio. Naglasio bih i podršku aktualnoga gradonačelnika Ante Cukrova, jer i Vodicama i lokalnoj vlasti u interesu je da imaju ovako reciklažno dvorište u svom gradu - tvrdi naš sugovornik.

Opravdanja za odlaganje otpada gdje se stigne više nema, jasan je i Cukrov, prvi čovjek Vodica.

- Otvaranje reciklažnog dvorišta u Vodicama u interesu je Grada, ali i cijele Šibensko-kninske županije. Glomazni otpad i njegovo saniranje veliki je problem, reciklažno dvorište uskoro će se otvoriti i sada više neće biti opravdanja da se otpad baca gdje se stigne.

Radimo na projektu aglomeracije, odnosno izgradnje kanalizacijskog i vodoopskrbnog sustava, i jednom kada krenu građevinski radovi i kopanje kanalizacije, reciklažno dvorište dobro će nam doći. Dobro je znati da imamo gdje sanirati taj otpad, ali ga i ponovno iskoristiti - naglašava gradonačelnik.

Važno je napomenuti da će usluge reciklažnog dvorišta moći koristiti svi građani, neovisno o adresi prebivališta, odnosno jesu li iz Vodica i Šibensko-kninske županije ili ne.

- Svi mogu donijeti otpad, to smo u startu definirali, a jednom kada se pogon aktivira, sigurno je da će se otvoriti i nova radna mjesta. Ne sumnjam da će biti posla za zainteresirane kandidate - zaključuje ulagač Juričev.

20. travanj 2024 10:00