StoryEditorOCM
ŽupanijaODULJILO SE...

Prostor bivše vojarne Krušćica na kojemu je planirana poslovna zona, još nije dodijeljen Općini Rogoznica

Piše Vedrana STOČIĆ
8. listopada 2018. - 12:38

Općina Rogoznica još uvijek strpljivo čeka da im Ministarstvo državne imovine dodijeli bivšu vojarnu Krušćice, koju je MORH kao neperspektivnu napustio još daleke 2003. godine.

Prema urbanističkom planu uređenja na prostoru vojarne Krušćice planirana je poslovna zona od 14,3 hektra. Zona je smještena uz Magistralu, udaljena svega 1,5 kilometara od centra, a prema planskoj dokumentaciji predviđena je izgradnja trgovačkog sadržaja, malih proizvodnih pogona, obrta za uslužne i servisne djelatnosti... Već 15 godina Općina Rogoznica čeka da im se smiluju raznorazi čuvari državne imovine, za to vrijeme investitori su se javljali i odustajali a vojarna je temeljito opljačkana i devastirana.

 

 

 


Svi su se nadali da će utemeljenjem Ministarstva državne imovine biti drukčije. Donesen je novi Zakon o upravljanju državnom imovinom, a početkom godine ministar državne imovine Goran Marić posjetio je Rogoznicu u kratkom roku, čak dva puta.
U Rogoznici bi ministra rado ugostili još koji put, ali izgleda da on tako skoro nema namjeru navratiti...

 

– U kontaktu s državnim tajnikom Ministarstva državne imovine, prema dogovoru radili smo na procjeni vrijednosti nekretnina i do konca godine, prema obećanjima, trebali bi potpisati ugovor s resornim ministarstvom – optimistički kaže rogoznička načelnica Sandra Jakelić.
Načelnica ističe da bi aktiviranje poslovne zone bitno utjecalo na stabilnost i strukturu proračunskih prihoda koji se sada uglavnom pune od povremenih i stalnih poreza na imovinu i od komunalnog doprinosa.
Ministar Goran Marić nije odugovlačio s ustupanjem otoka Smokvice mađarskoj tvrtki "Zelena nekretnina" d.o.o., koja je prema dostupnim podacima u Sudskom registru osnovana za tu namjenu 7. lipnja 2018. Za nešto više od mjesec dana već je dobila u najam privatno ljetovalište posrnulog tajkuna i vlasnika "Agrokora" Ivice Todorića. Nije ministra Marića smetalo što je stvarni vlasnik otoka Smokvice Ministarstvo obrane, naime, prema odlukama MORH-a Smokvica je još uvijek područje posebne namjene – odnosno vojarna.

MORH je koncem devedesetih prošloga stoljeća otok dao u najam tvrtki "Grafoplast", i to bez naknade. Početkom dvijetisućitih zbog tog istog najma MORH je podignuo tužbu protiv Općine Rogoznica koja s otokom nije i nema nikakve veze. Općina nije potpisala nikakav ugovor ni s "Grafoplastom" ni s Todorićem, a zbog vojne namjene otok Smokvica ne nalazi se ni u općinskom prostornom planu uređenja.


Za neperspektivnu i opljačkanu vojarnu Krušćice očito vrijede druga pravila – Općina Rogoznica je o svom trošku morala izraditi svu plansku dokumentaciju i procjenu vrijednosti nekretnina da bi prema odluci nadležnog ministarstva bila ponovno stavljena "na čekanje".

25. travanj 2024 08:09