StoryEditor
ŽupanijaDrniš

Proslavili Dan grada i blagdan sveca zaštitnika sv. Roka; Evo tko je dobio nagrade na svečanoj sjednici Gradskog vijeća

Piše Matilda jelčić Stojaković
16. kolovoza 2018. - 21:55

Drnišani su svečano proslavili Dan grada i blagdan sv. Roka kojeg kao svog zaštitnika štuju od 1734. kada su mu sagradili kapelicu u spomen jer je grad obranio od kuge što je harala od 1731. do 1732. godine.

Središnje svečanosti započele su procesijom ulicama Drniša sa svečevim kipom od crkvice Sv. Roka do Župne crkve Gospe od Ružarija gdje je održano koncelebrirano misno slavlje, kojeg je predvodio fra Filip Mimica, dušebrižnik u Munchenu, uz koncelebraciju svećenika Drniškog dekanata i franjevaca iz susjednih župa.

U svojoj propovijedi fra Filip je istaknuo kako moramo kao i sveti Roko u svojim putovanjima, gledati kako je lijep svijet oko nas. Naglasio je i kako je važno da pomažemo jedni drugima, ali i da se ne ustručavamo tražiti pomoć od drugih.

- 'Sveti Roko je bio onaj koji je bio u potrebi. Mi smo danas to poprilično izvrnuli. Volimo pomagati jedni drugima, ali sveti Roko je shvatio da biti kršćanin znači trebati nekoga. Ne da ja uvijek nekome mogu pomagati, nego i da sam ja nekome potreban, da ne mogu sve sam, da ja ne mogu živjeti sam', kazao je fra Filip.

Na kraju svete mise župljani su se oprostili od časnih sestara Nazarene (Marije) Blažević i Klare (Snježane) Pavlović, koje je uprava samostana Družbe sestara franjevki od Bezgrješne bila prisiljena povući iz Drniša uslijed nedostatka novih redovničkih zvanja. Drnišani su se zahvalili svim časnim sestrama na požrtvovnom radu kroz 84 godine boravka u Drnišu. Posebno emotivna  bila je časna majka s. Zdravka Gverić koja se u svom govoru osvrnula na dugu povijest boravka časnih sestara u Drnišu, ali je i dodala kako ovo nije konačna odluka, te da će se časne sestre vratiti u Drniš.

U poslijepodnevnim satima održana je i svečana sjednica Gradskog vijeća Grada Drniša na kojoj su podijeljena i ovogodišnja gradska priznanja što se tradicionalno u prigodi Dana grada dodjeljuju zaslužnim pojedincima i kolektivima.

Ove godine Odlukom Gradskog vijeća od 31. srpnja, dodijeljena su dva javna priznanja i to: Nagrada Grada Drniša Gradskom pjevačkom zboru “Neuma”, za veliki doprinos u kulturnom životu Grada Drniša. Nagradu je predstavnici zbora Josipi Prpa uručio predsjednik Gradskog vijeća Ante Pleadin. Javno priznanje Nagrada za životno djelo Grada Drniša dodijeljeno je časnoj sestri Mariji Nazareni Blažević za zapažene uspjehe i ostvarenja u zdravstvenoj i socijalnoj skrbi, te za humana djela na području Grada Drniša. Nagradu je uručio gradonačelnik Grada Drniša Josip Begonja.

Vijećnicima su ovom prilikom uručena i prijenosna tablet računala. Iz gradskog proračuna za 16 tableta izdvojeno je 40 tisuća kuna. U gradskoj upravi izračunali su da je prosječan trošak pripreme, printanja i slanja papirnatih materijala vijećnicima po sjednici znatno veći te očekuju da će tableti uvelike isplatiti.

Vijećnicima je tablete uručio gradonačelnik Drniša Josip Begonja a koji je u svom prigodnom govoru istaknuo:
- 'Od aktualnih projekata koje provodimo valja kazati kako kreće rekonstrukcija ulice Ivana Meštrovića što će Drnišu dati jednu sasvim drugu vizuru a provodimo ga u partnerstvu s Hrvatskim cestama, našim komunalnim društvom RAD te Hrvatskim vodama. Nakon što je proveden javni natječaja za izvođenje radova na izgradnji fekalne i oborinske kanalizacije od prijelaza preko pruge (Jabuke) u Siveriću do Drniša ta će prometnica ubuduće imati nogostup sa obje strane, donosi sa sobom i rekonstrukciju vodoopskrbnog sustava za dio naselja Badanj, kao i za izgradnju plinovoda do tvrtke Dalmacijavino te postavljanje nove javne rasvjete. Ukupna ugovorena vrijednost svih ovih radova je oko 14.000.000,00 kn od čega Grad sudjeluje sa svojim sredstvima oko 1.500.000,00 kn kroz dvije proračunske godine.

Također, ovih dana smo dali svoju suglasnost Hrvatskim cestama na izrađenu projektnu dokumentaciju radi ishođenja lokacijske dozvole te radi utvrđivanja potrebe za izradom dokumentacije glede zaštite okoliša za zaobilaznicu Drniša. Riječ je o preko 10 km nove ceste s pripadajućim mostom na rijeci Čikoli.

Sredstvima fonda za ruralni razvoj EU provodimo projekt „Izgradnja prometnice sa infrastrukturom u stambenoj zoni „Pazar“ u Drnišu - Mjera 07-Programa ruralnog razvoja RH 2014-2020 – Podmjera 7.2., za što smo dobili bespovratna sredstva u visini od 1.067.000,00 kuna.

Nadalje, sredstvima EU provodimo projekt „Izgradnja i opremanje reciklažnog dvorišta“ za što smo dobili bespovratna sredstva u iznosu od 2.794.075,00 kuna. Za izvođača radova odabrana je tvrtka GEOTEHNIKA d.o.o. s kojom će idući tjedan biti potpisan ugovor o izvođenju radova. Također izabran je i stručni nadzor za izvođenje radova.

Nakon potpisivanja Ugovora o sufinanciranju realizacije projekta "Rekonstrukcija postojeće građevine (tržnice) - Izgradnja 5 (pet) nadstrešnica i 1 (jedne) prodavaonice u Gradu Drnišu", ukupne vrijednosti 736.071,25 kuna od čega su 85% bespovratna sredstva EU tj u visini od 719.196,25 kn. U tijeku je javni poziv za izvođenje radova.

U okviru nacionalnog programa nabavke različitih spremnika za selektiranje i odlaganje otpada, prijavili smo naše potrebe u visini preko 4.400 različitih spremnika s različitim volumenima. Naša prijava je uspješno ocijenjena te je i ugovorena vrijednost nabavke u visini od 1.150.000,00 kuna od čega će Grad osigurati sufinanciranje u visini od 15% ili cca 170.000,00 kn, a 85% sredstava je bespovratno iz fondova EU.

Sklopili smo i Ugovor o sufinanciranju izgradnje fekalne kanalizacije u Drnišu u predjelu Balek koji se sufinancira sredstvima MRRFEU u visini od 50% ili s 200.000,00 kn a 50% osigurava naše komunalno društvo RAD. Nakon što je izabran izvođač do kraja ovog mjeseca bi započeli radovi.

Grad Drniš je trinaesti grad po redu u Hrvatskoj po novcu povučenom iz EU Fondova po glavi stanovnika pa je gradonačelnik i tu imao što nabrajati:

- 'Ovih dana pred nama je završetak projekata koji se sufinancira iz fonda za regionalni razvoj EU kao „Integrirani program objedinjavanja kulturne baštine Grada Drniša“, kojeg smo prijavili u suradnji s Fakultetom građevinarstva, arhitekture i geodezije iz Splita. Riječ je o izradi kompletne projektne dokumentacije za 4 nepokretna kulturna dobra što je sufinancirano od strane EU kroz mjeru A u visini od 3.000.000,00 kuna bespovratnih sredstava.

Ali završetkom jednog projekta istovremeno započinjemo s realizacijom jednog drugog projekta a to je „NATURA DRNIŠ – Održivi razvoj drniške prirodne baštine pod ekološkom mrežom Natura 2000“ kojeg provodimo zajedno s našim partnerom JU PRIRODA Šibensko-kninske županije. Njegova ukupna vrijednost je 5.674.022,42 kuna, od čega je bespovratno sufinanciranje od strane EU u visini od 85% (cca 4.765.000,00 kune). Projektom je obuhvaćena izgradnja: malog hostela u staroj školi u Bogatićima, brdska pješačko-biciklistička staza „Lišnjak-vrh Promine“, nabavka terminala i bicikli za brdske staze te edukativne radionice.

U tijeku je i realizacija prekograničnog projekta ADRIATIC CANYONING kojeg provodimo zajedno s partnerima iz Hrvatske, BiH te Crne Gore, a vrijednost našeg projekta je oko 2.600.000,00 kn od čega su 85% bespovratna sredstva EU s kojima mislimo između ostalog urediti Centar za razvoj kompetencija u ruralnom turizmu', naveo je Begonja.

Sjednici su nazočili u svojstvu izaslanika predsjednika Vlade RH župan Šibensko kninski Goran Pauk, u svojstvu izaslanika predsjednika Hrvatskog sabora zastupnica Branka Juričev Martinčev, saborski zastupnik Miro Kovač, državna tajnica Josipa Rimac, pomoćnici župana Darija Puljić i Nikola Blažević, predsjednik Skupštine Šibensko kninske županije Nediljko Dujić gradonačelnik Knina Marko Jelić, gradonačelnik Obrovca Ante Župan, brojni gospodarstvenici, direktori, ravnatelji i ostali uzvanici.
 

Izdvojeno

10. srpanj 2020 09:32