StoryEditorOCM
ŽupanijaŽupanijska lučka uprava

Projekt ISTEN za integraciju luka s transnacionalnim koridorima u pomorskoj i željezničkoj mreži ušao u treću, posljednju godinu provedbe

Piše Šibenski hr./Promo
5. lipnja 2020. - 11:35

Projekt ISTEN - “Integrated and Sustainable Transport in Efficient Network” u kojem sudjeluje Lučka uprava Šibensko-kninske županije ušao je u posljednju, treću godinu provedbe, istaknuto je u priopćenju za medije LU ŠKŽ o provedbi toga projekta.

ISTEN se fokusirao na devet lokalnih akcijskih planova u kojima su određene glavne intervencije i mjere potrebne da bi se poboljšala uska grla prilikom integracije luka s transnacionalnim koridorima u pomorskoj i željezničkoj mreži.

ISTEN projekt sufinancirala je Europska unija iz INTERREG ADRION programa (Jadransko-jonski program transnacionalne suradnje 2014.-2020.). Projektni konzorcij sastoji se od 10 projektnih partnera iz sedam europskih zemalja: Lučka mreža Istočnog Jadranskog mora - luka Trst (Italija), Luka Koper (Slovenija), Lučka uprava Thessaloniki (Grčka), Luku Bar Akcionarsko Društvo (Crna Gora), Lučka uprava Šibensko-kninske županije uz još tri znanstvene institucije koje uključuju vodećeg partnera - Sveučilište Mediterranea u Reggio Calabrija (Italija), Institut za transport i logističke osnove Bologna (Italija) i Centar za istraživanja i tehnologiju Hellas (Grčka), kao i sve ostale relevantne dionike kao što su Regionalni Koncil Durresa (Albanija) i Privredna komora Srbije (Srbija).

Cilj ISTEN projekta je dati značajan doprinos razvoju integrirane mreže luka i logističkih čvorišta na razini područja koja obuhvaća ADRION, poboljšavajući intermodalne veze morskih luka ADRION prema zaleđu i gurajući željeznički teretni tok i priključke na zadnji kilometar do koridora TEN-T - Baltik -Adriatic, Mediteran, Orient / East-Med i Skandinavsko-mediteranski koridor. U tu svrhu, projektni partneri su odabrali ključne institucionalne i privatne dionike logističkih i intermodalnih lanaca i uključili ih u lokalne radne skupine koje su se periodično sastajale radi razmjene informacija i identificiranja glavnih uskih grla koja postoje na lokalnoj razini, sprečavajući luku da postane učinkovito središte. Ta uska grla razvrstana su u pet različitih skupina: tržište, infrastruktura, poslovanje, institucionalni okvir, inovacije i tehnologije.

U sklopu toga projekta Lučka uprava Šibensko-kninske županije izradila je analizu lokalnog konteksta čime je definirala mjere i akcije s ciljem poboljšanja pristupačnosti luka i željeznica u županiji.

Institut za transport i logističke osnove iz Bologne Italija (Fondazione Istituto sui Trasporti e la Logistica) zadužen je, da kao voditelj aktivnosti izrade zajedničkog Strateškog akcijskog plana ADRION područja i povezivanja svih partnera u jedinstveni HUB, koordinira izradu posebnih lokalnih akcijskih planova za svaku zemlju partnera, usvajajući korištenje zajedničke metodologije, nazvane Canvas pristupom.

U svrhu Izrade Lokalnog akcijskog plana (LAP), LUŠKŽ usredotočila se na više glavnih mjera kako bi definirali prevladavanje specifičnih uskih grla koja su prethodno identificirana u Analizi lokalnog stanja. Za svaku mjeru razvijena je Canvas tablica s informacijama o dionicima, ciljevima, ključnim radnjama, problemima, te s vremenskim okvirom za provedbu, procjenu rizika, izvorima financiranja, utjecaju na uska grla i naposljetku, koristi od implementacije integrirane mreže luka i čvorišta na regionalnoj / nacionalnoj i međunarodnoj razini.

Lokalni akcijski plan kojeg je izradila LUŠKŽ u sklopu projekta ISTEN fokusira se na pet glavnih smjernica koje se koriste za klasifikaciju uskih grla.

Dosadašnje intervencije koje su identificirane u prvoj verziji nacrta LAP-a bavile su se sljedećim temama:

- infrastrukturom (npr. nadogradnja lučke i željezničke infrastrukture);

• inovacijama i tehnologijom (npr. optimizacija i daljnji razvoj sustava lučkih zajednica i ICT rješenja za logistiku);

• tržištem (npr. novi komercijalni ugovori i strategije od strane komercijalnih dionika uključenih u pomorski i želježnički logistički lanac),

• operacijama (npr. rad s ostalim lukama i intermodalnim terminalima s ciljem razvoja mreže suradnje);

• institucionalnim okvirima (npr. poboljšani pomorski regulatorni sustav u skladu s IMO i EU standardima i propisima) i klasterima.

Nacrti lokalnih akcijskih planova pod nazivom “Strategic Action Plan for the ADRION Region” u sljedećim mjesecima bit će revidiran a potom uvršten u zajednički portfelj. Taj alat istaknut će aspekte svakog pojedinačnog LAP-a, njihove zajedničke značajke i glavne razlike i bit će dostupan na web lokaciji ISTEN.

Tom projektnom aktivnosti predstavit će se ključni element za definiranje budućih ulaganja i mogućnosti za poboljšanje konkurentnosti regije ADRION i integraciju različitih čvorova logističkog lanca. Nakon što se usvoje, lokalni akcijski planovi projektnih partnera navoditi će korake u ostvarivanju ciljeva za buduća etape, do 2030. godine

Više informacija o metodologiji pripreme, izrade, provedbe i praćenja " Strategic Action Plan for the ADRION Region" moguće je pronaći na internetskoj stranici projekta ISTEN: https://isten.adrioninterreg.eu/

23. travanj 2024 19:57