StoryEditorOCM
ŽupanijaLAKŠE DO KUPACA

‘Proizvod hrvatskog seljaka‘ stiže i na vodičku tržnicu: donosimo sve o projektu tvrtke ‘Leć‘ te kako se prijaviti za dobivanje oznake tradicionalnog proizvoda

Piše KATARINA RUDAN
25. ožujka 2021. - 17:15

Vodička tvrtka "Leć" d.o.o., u suradnji s Udrugom hrvatskih tržnica, pokrenula je projekt kojim se obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima, poljoprivrednim obrtima i zadrugama te trgovačkim društvima koji svoje proizvode prodaju na tržnici Vodice omogućuje dobivanje oznake "Proizvodi hrvatskog seljaka".

Pozivali su stoga zainteresirane proizvođače da se do 30. travnja prijave za dodjelu oznake, a obrasci se mogu preuzeti na tržnici Vodice ili na mrežnim stranicama tvrtke "Leć".

– Budući da je naša tvrtka članica Udruge hrvatskih tržnica, uključili smo se u ovaj projekt kako bismo proizvođačima hrane koji svoje proizvode prodaju na našoj tržnici omogućili da dobivanjem oznake "Proizvodi hrvatskog seljaka" budu prepoznatljivi i vidljivi. Postupak je vrlo jednostavan. Trebaju samo popuniti obrasce, odnosno prijaviti se, a troškove snosimo mi. Već jednu prijavu imamo, a nakon što se prijave i ostali koji to žele, komisija izlazi na teren kako bi provjerila da li proizvode koje prodaju i ono što su prijavili zaista uzgajaju ili proizvode na svojim OPG-ovima. Nakon tog postupka dobivaju certifikat da je to zaista "Proizvod hrvatskog seljaka". U kontinentalnom dijelu Hrvatske u ovaj projekt je uključeno dosta tržnica, jer tamo ima i više OPG-ova i to je zaživjelo – rekao nam je direktor "Leća" Stanko Birin.

Proizvođači, odnosno prodavači koji dobiju certifikat potom će dobiti kape i pregače s prepoznatljivim znakom "Proizvod hrvatskog seljaka", tako da će vizualno biti istaknuti u odnosu na druge prodavače.

– Na našoj tržnici imamo 45 prodajnih mjesta za prodaju voća, povrća, sadnica i ostalih proizvoda, a među njima je nekoliko OPG-ovaca. Za dobivanje certifikata mogu se prijaviti, osim naših, domaćih proizvođača, i drugi koji imaju svoje prodajno mjesto, a nisu s našeg područja. To mogu biti i obrti i zadruge, samo je bitno da imaju vlastite proizvode - dodao je Birin.

Tradicionalna proizvodnja

U konačnici, ovim se projektom želi potaknuti i osnažiti tradicionalni način proizvodnje te olakšati plasman domaćih i kvalitetnih proizvoda direktno s polja na vodičku tržnicu do potrošača.

– Oznaka "Proizvodi hrvatskog seljaka" na prodajnom pultu jamči kupcima porijeklo proizvoda koji kupuju, a certificiranim proizvođačima olakšava prodaju njihovih proizvoda i zaštićuje ih od nelojalne konkurencije. Oznaka je zaštićeni znak Udruge, a sada smo u razgovorima s Ministarstvom poljoprivrede da se i oni uključe u projekt - kaže na kraju Birin.

Dodajmo da se u pravilniku o uporabi oznake "Proizvodi hrvatskog seljaka", među ostalim, navodi da prodavač uz oznaku može istaknuti i naziv udruge proizvođača, tržnice na kojoj se obavlja prodaja, lokalne i regionalne uprave koja sudjeluje u provedbi dodjele certifikata. Osim toga, dopušteno je, uz suglasnost Udruge hrvatskih tržnica, istaknuti na oznaci i slogan koji je prepoznatljiv za regiju ili područje na koje se odnosi. Svakako, radi se o jednom zanimljivom i za proizvođače hrane značajnom projektu koji im jedino može pomoći, a nikako odmoći.

20. travanj 2024 01:50