StoryEditorOCM
Županijanajbolje firme

Proglašena najuspješnija poduzeća u Šibensko-kninskoj županiji za 2020. godinu: zlatne plakete dobili ‘Djelo‘, ‘Jolly Autoline‘ i ‘Capax‘

Piše Katarina Rudan
13. listopada 2021. - 14:42

Najuspješnije veliko trgovačko društvo u 2020. godini je Djelo d.o.o., sa sjedištem u Unešiću, jedini domaći trgovački lanac u Šibensko-kninskoj županiji i ujedno trgovački lanac s najvećim brojem trgovina u Županiji.

- Tvrtka Djelo d.o.o. osnovana je 1990. godine, a od 2008. godine je članica Ultragros grupacije – udruženja hrvatskih trgovačkih kuća. Danas Djelo ima 60 trgovina na području županije i oko 450 zaposlenih dok u sezoni ta brojka doseže i do 500 zaposlenika. Cjelokupna proizvodnja, od nabave do trgovine, odvija se u Šibensko-kninskoj županiji. Djelo već duži niz godina svakodnevno vrši otkup od domaćih proizvođača i obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava. Na taj način osim što pomaže malim lokalnim poljoprivrednicima, kupcima nudi domaće, svježe i zdrave artikle na svojim policama – rekla je među ostalim voditeljica marketinga Donatela Jakšić Papak, predstavljajući ovo uspješno trgovačko poduzeće nakon što joj je uručeno priznanje „Zlatna plaketa“ koju dodjeljuje Županijska komora Šibenik.

image
Donatela Jakšić Papak, tvrtka Djelo
Nikolina Vuković Stipaničev/Cropix

Inače, Djelo je dobitnik „Zlatne plakete“ kao najbolje trgovačko društvo u županiji Šibensko-kninskoj u kategoriji velikih poduzeća i 2009., 2010.,2011.,2017., 2018. i 2019. godine.

Na 13. svečanoj sjednici Gospodarskog vijeća Županijske komore Šibenik, koja je održana u srijedu u kušaonici šibenskog Vinoplod-Vinarije d.d., uručena su i priznanja najuspješnijem malom i srednjem poduzeću u 2020. godini.

U kategoriji srednjih tvrtki priznanje „Zlatna plaketa“ dobila je tvrtka Jolly Autoline d.o.o., jedini ovlašteni prodajno-servisni partner Mercedes Benza na području Dalmacije. Tvrtka je osnovana 2012. godine i danas ima četiri prodajno- servisna centra, rekao je uz ostalo Josip Veštić predstavljajući tvrtku nazočnima. Tvrtka je iskoristila stratešku poziciju svojih prodajno-servisnih centra u Zadru, Zagrebu i Dugopolju kod Splita, a prošle je godine u lipnju otvorila i prodajno-servisni centar u Rijeci, te pruža usluge servisa na području od Zagreba do Prevlake i usluge prodaje na čitavom prostoru EU.

image
Josip Veštić, tvrtka Jolly Autoline
Nikolina Vuković Stipaničev/Cropix

Najuspješnije malo trgovačko društvo je tvrtka Capax d.o.o. iz Šibenika. Predstavljajući društvo, operativni direktor tvrtke Drago Kačunić je naglasio da je investiranje u tvrtku i ljude jedini ključni način rasta i razvoja, a time i uspjeha jedne tvrtke.

- Kad sam 2016. godine došao u tvrtku bilo je 16 zaposlenih, a danas nas je 27. Osim povećanja broja zaposlenih značajno se povećava i infrastruktura u firmi. Od 2018. godine smo u novoj hali na Malim Podima u potpunosti opremljeni za poslove koje radimo – rekao je uz ostao Kačunić.

Na 900 kvadrata, osim ureda, u novom objektu nalazi se i prostrana servisna radionica jedini laboratorij za analizu motornih ulja na ovim prostorima. Capax već otprije nudi usluge videoskopije, ultrazvučnih mjerenja, analize vibracija i termografija. Remontne poslove tvrtka obavlja u Trogiru, u sklopu Servisnog centra Trogir (SCT) s kojim su kao ravnopravni partner osnovali tvrtku Adria Docks.

image
Drago Kačunić, tvrtka Capax
Nikolina Vuković Stipaničev/Cropix

U suradnji s trogirskim brodogradilištem, na površini od oko 250 metara četvornih, u prostoru SCT-a, nalazi se ispitna stanica za brodske i industrijske motore snage do 3,4 megavata. Imaju još planova za razvoj, klijenata im ne fali jer se radi o specifičnoj djelatnosti i jednina su firma u Hrvatskoj koja se njome bavi.

Inače, na dodjeli priznanja „Zlatna plaketa“, uz brojne uzvanike, bila je i Marina Rožić, glavna tajnica Hrvatske gospodarske komore koja je izvijestila što je sve Komora poduzela i poduzima kako bi se poduzetnike i poduzeća rasteretilo raznih davanja i dadžbina, te o pomoćima u vrijeme pandemije.

Šibensko-kninski župan Marko Jelić čestitao je najuspješnijima te najavio da će Županija i dalje, u okviru svojih mogućnosti, poticati razvoj poduzetništva u županiji, te naglasio iako je 2020. godina bila teška za sve, svijetla je točka to što je Šibensko-kninska županija zabilježila 2,7 posto više financijskih godišnjih izvještaja nego godinu prije, što ipak govori o jednom zamahu poduzetničke aktivnosti iako su prihodi bili lošiji. I dok se gospodarstvo oporavlja,  kaže da  više brine poremetnja na energetskom tržištu, a to bi moglo imati negativne posljedice na oporavak.

- To nas sve treba brinuti i mislim da država mora ponovo intervenrati. Vladine mjere pomoći gospodarstvu koje smo imali u pandemiji su polučile rezultet koji je zavdan na europskoj razini. Energenti su nešto drugo i morat će se nešto učiniti kako ne bismo doživjeli efekte krize iz 2008. godine - rekao je Jelić.

image
Nikolina Vuković Stipaničev/Cropix
18. travanj 2024 14:35