StoryEditorOCM
ŽupanijaSlučaj ZAGAĐENJE

Pročistač kninske Tvornice DIV-TVIK spreman za priključenje na sustav javne odvodnje, Orašnica i Krka napokon će biti zaštićene od zagađnja

31. siječnja 2020. - 19:49

Do konca prošle godine, prema najavama šibensko-kninskog župana Gorana Pauka i kninskog gradonačelnika Marka Jelića, veći dio problema vezanih za katastrofalno zagađivanje rijeka Orašnice i Krke, kojemu smo svjedočili i lani, trebao je biti riješen. Župan je na sjednici Županijske skupštine u srpnju prošle godine, kada je dio vijećnika zazivao izvanrednu tematsku sjednicu koja bi u cijelosti problematizirala uzroke i posljedice ove ekološke katastrofe, vijećnike i građane umirio obećanjem da će do kraja 2019. problem biti riješen, tako što će pročistač Tvornice DIV-TVIK biti napokon priključen na gradski kolektor, pa više neće biti ni punjenja ni prelijevanja njihove lagune zbog otpadnih tehnoloških voda.

Najavio je Pauk tada i konačan dogovor o izradi sanacijskog plana temeljem kojeg bi se osigurala sredstva i krenulo u sanaciju spornih kninskih laguna (fekalnih i tehnoloških otpadnih voda), kao žarišta prijetećeg ekocida. A što je doista učinjeno?

Jesu li Orašnica i Krka napokon zaštićene od zagađenja? Je li DIV izgradio svoj pročistač koji zadovoljava kriterije za priključenje na gradski sustav odvodnje? Kada će kninske lagune biti konačno sanirane? Sve to smo pitali odgovorne u Hrvatskim vodama, koje su i investitor kninskog gradskog pročistača i sustava odvodnje. I saznali da su potkraj prošle godine ‘obavljeni svi radovi na glavnom dovodnom kolektoru kako bi se omogućio priključak pročišćenih tehnoloških voda tvornice DIV na sustav javne odvodnje.’ Dakle, ipak se kreće...

- Preostale su aktivnosti ugradnje mjerne i kontrolne opreme i samog fizičkog priključenja što je u nadležnosti isporučitelja vodne usluge (Komunalno poduzeće d.o.o. Knin), odgovorili su nam iz Hrvatskih voda.

Tehnološke vode

Ranije to nije bilo moguće jer su ‘odredbama Pravilnika o graničnim vrijednostima emisija otpadnih voda’ propisane granične vrijednosti emisija u tehnološkim otpadnim vodama prije njihova ispuštanja u građevine javne odvodnje. Sukladno tome,obveza tvornice DIV je bila izgradnja uređaja za pročišćavanje tehnoloških otpadnih voda kojima se razina onečišćenja u tehnološkim otpadnim vodama spušta na razine dopuštene za ispuštanje u sustav javne odvodnje.

- Nakon što je analizama pročišćene tehnološke vode utvrđeno da su zadovoljeni uvjeti iz Pravilnika, ne postoje više zapreke za priključenje na sustav javne odvodnje, kazali su nam u Hrvatskim vodama.
Od kninskog gradonačelnika Marka Jelića saznali smo da je za priključenje DIV-a na sustav javne odvodnje sve spremno.

- Potrebno je jedino još nabaviti mjerne uređaje koji prate protok i kvalitetu vode koja ulazi u gradski sustav, sva ostala infrastruktura je osigurana. Nadam se da će i mjerni uređaji stići u što skorijem vremenu. Sam prečistač DIV-a je novi, tehnološki dobar i nema razloga da voda ne bude pročišćena do razine komunalne vode u gradskom sustavu odvodnje, smatra Jelić.

A što se tiče obveza DIV-a da sanira svoju lagunu tehnoloških otpadnih voda u kojima su analizom utvrđene alarmantne količine nafte i mazuta, otrovnih ulja, metala, žive... čak tri tisuće puta više od dopuštenih po EU pravilima, iz Hrvatskih voda poručuju kako je u rujnu 2019. održan sastanak u Ministarstvu zaštite okoliša i energetike gdje je dogovorena suradnja zainteresiranih strana (županije, Grada Knina, DIV-a, Hrvatskih voda) na izradi ‘Sanacijskog programa s prijedlogom mjera za otklanjanje štete u okolišu-laguna na području Bare u gradu Kninu’.

Javna nabava

- Hrvatske vode provode postupak javne nabave za odabir izrađivača Sanacijskog programa, zaprimljene su ponude i u tijeku je postupak njihove evaluacije, prenosi nam glasnogovornik HV-a, napominjući kako je zadatak izrađivača da predloži rješenja sanacije i odredi optimalnu metodu. Inače, gradonačelnik Knina Marko Jelić, svojedobno je najavio da će se pokušati lagune sanirati metodom bioremedijacije (biološko obnavljanje okoliša korištenjem prirodnih organizama za razbijanje opasnih materija u manje toksične ili neotrovne tvari). No,kako ističu iz Hrvatskih voda, ipak će biti zadatak izrađivača Sanacijskog programa da predloži metode sanacije.

S obzirom da nema govora o sanaciji laguna bez priključenja DIV-ovog pročistača na gradski sustav odvodnje, u koji je, nota bene, investirano 70 milijuna kuna, ali ni danas ne radi punim kapacitetom jer je dio sustava potonuo u močvarnom tlu, pitali smo investitore (Hrvatske vode) hoće li i na kojoj lokaciji graditi novi uređaj i tko će to financirati. Dosad se činilo da je gradnja novog uređaja i dijela potonulog cjevovoda neupitna, a spekuliralo se samo oko lokacije. Međutim, u Hrvatskim vodama danas za to ne vide razloga.

- Projektiranje uređaja za pročišćavanje otpadnih voda grada Knina je započelo 2006. godine izradom Idejnog projekta. Projektna dokumentacija rađena je u skladu s prostorno-planskom dokumentacijom koja je predviđala opterećenje od 20.000 ES. Suprotno očekivanjima planera, došlo je do smanjenja broja stanovnika grada Knina, čime je izgrađeni UPOV (uređaj za pročišćavanje otpadnih voda) postao predimenzioniran za trenutačne potrebe.

Trenutačna izgrađenost sustava i priključenost stanovništva na kanalizacijski sustav je takva da na lokaciju UPOV-a dolazi manji postotak planiranog kapaciteta. U sljedećim mjesecima trebalo bi doći do osiguranja pune funkcionalnosti izgrađene kanalizacijske mreže čime bi se povećao i postotak iskorištenosti kapaciteta, a procjene gradske uprave su da bi time bilo obuhvaćeno najviše do 12.000 ES. S obzirom da zbog slijeganja građevine do sada nema negativnih posljedica na funkcionalnost UPOV-a, trenutačno se ne planira izgradnja na novoj lokaciji. Izrađeno je koncepcijsko rješenje kojim je predložena nova lokacija uređaja, ali se nikakve daljnje aktivnosti neće provoditi dok za time nema potrebe jer je postojeći u potpunosti funkcionalan i u skladu s projektiranim i zakonskom regulativom propisanim vrijednostima, ističu iz HV-a.

Početak radova

Činjenica je, potvrdit će nam, da zbog slijeganja na dijelu kolektora C-21, veći dio otpadnih voda grada Knina još uvijek ne dolazi do uređaja za pročišćavanje, ali, prema planu Hrvatskih voda, i taj preostali dio bi trebao u sljedeća tri mjeseca biti doveden do pročistača. Dio cjevovoda C-21 je, tvrde, saniran krajem prošle godine i time je omogućeno priključenje Tvornice DIV-TVIK-a na sustav javne odvodnje.

Sanacija preostalog dijela je u pripremi, napominju, i kroz nekoliko sljedećih tjedana očekuje se početak sanacijskih radova, nakon čega će kompletna kanalizacijska mreža grada Knina biti u funkciji. Istodobno je pokrenut, poručuju iz Hrvatskih voda, postupak izrade projektne dokumentacije i ishodovanja niza suglasnosti kod nadležnih tijela za sanaciju laguna, a taj postupak, naglasili su, ni u kojem slučaju ne ovisi o funkcionalnosti sustava javne odvodnje (?) S druge strane, izgrađen je i uređaj za pročišćavanje tehnoloških voda Tvornice DIV i u funkciji je, a krajem prošle godine omogućeno je i njegovo priključenje na gradski sustav odvodnje.

Prema tome, DIV je ispunio dio svojih obveza, izgradio uređaj i prema dostupnim rezultatima analiza pročišćene otpadne vode, zadovoljava kriterije za ispuštanje u sustav javne odvodnje. Preostaje još saniranje laguna, a u tijeku je postupak javne nabave za izradu Sanacijskog programa kojim će se odrediti veličina onečišćenog područja i predložiti optimalna metoda sanacije, čiji će odabir biti u potpunosti prepušten struci.

- Što se tiče ispuštanja vode u same lagune, pročišćene tehnološke otpadne vode tvornice DIV bit će riješene spojem na sustav javne odvodnje, te je još preostalo dogovoriti rješenje oborinskih voda s područja tvornice, na način da se iste odvedu s područja laguna, a o čemu su već pokrenuti razgovori, dodaje se u očitovanju HV-a.

Inače, poznato je da su se otpadne tehnološke vode ispuštale u lagune i godinama prije nego je DIV postao vlasnikom Tvornice vijaka u Kninu, radi čega su iz DIV-a odbijali preuzeti odgovornost za sanaciju lagune, ali su, kako su svojevremeno i nama kazali, spremni participirati u tom zahvatu s ostalim subjektima (Grad Knin, županija Šibensko-kninska, Hrvatske vode).

Samo da postupak javne nabave i ishodovanja dokumentacije za nužnu sanaciju kninskih laguna ne potraje godinama...


Što se tiče ispuštanja vode u same lagune, pročišćene tehnološke otpadne vode tvornice DIV bit će riješene spojem na sustav javne odvodnje, te je još preostalo dogovoriti rješenje oborinskih voda s područja tvornice, na način da se iste odvedu s područja laguna


Potrebno je jedino još nabaviti mjerne uređaje koji prate protok i kvalitetu vode koja ulazi u gradski sustav, sva ostala infrastruktura je osigurana. Nadam se da će i mjerni uređaji stići u što skorijem vremenu

18. travanj 2024 23:07