StoryEditorOCM
ŽupanijaNova uloga ‘Lavse‘

Probija svako, pa i najteže more: Legendarni drvenjak država darovala Općini Murter-Kornati

Piše Branimir Periša
11. kolovoza 2020. - 11:15

Patrolna brodica Lučke kapetanije Šibenik za potragu i spašavanje - "Lavsa" - plovit će i dalje murterskim akvatorijem, ali pod drugom službenom oznakom. Postat će prvo općinsko plovilo za potrebe građana ikad na otoku, stoga joj je na boku otisnut grb Općine Murter Kornati, koja je "Lavsu" nedavno dobila u vlasništvo darovnicom od Ministarstva mora, prometa i infrastrukture.

- Drvenjak "Lavsa" izgrađen je 1988. godine na Murteru, a posljednje dvije godine stajao je izvan službe na vezu u marini Hramina. Dužine je 11,45 metara, širok 3,60 metara, a pogone ga dva snažna motora, te postiže brzinu od 25 do tridesetak čvorova - kazuje Toni Turčinov, načelnik Općine Murter-Kornati, vrlo zadovoljan uređenjem tog lijepog broda izuzetne maritimnosti "koji probija svako, pa i najteže more", a na moru je čvrst i pouzdan kao malo koje suvremenije plovilo.

Ta je brodica četvrt stoljeća bila drugi dom poznatom murterskom lučkom kapetanu Branku Rameši, vrsnom pomorcu koji je sudjelovao u brojnim spasilačkim akcijama.

Friško piturana plavo-bijela "Lavsa" još će nekoliko dana visiti na remenju dizalice uronjena u more do vodene linije da se drvena oplata natopi nakon radova na suhome.

Slijede još manji popravci tikove palube, tapeciranje unutrašnjosti, izmjena namještaja i općenito, još malo "kozmetike" pa će "Lavsa" u općinsku službu najvjerojatnije početkom rujna.

Država je brodicu otpisala, no i dalje će ostati u brazdi mora kojim je i prvi put zaplovila, od velike koristi Murterinima i gostima. Kurnatarima naročito, te za pripomoć prilikom žurnih intervencija, naročito za medicinske službe, zadovoljan je Turčinov.
Brodica je registrirana za dvanaest putnika, te će Općina s "Lavsom" uspostaviti i nekomercijalnu pomorsku liniju Murter - Kornati barem jednom tjedno.

- Donatori su nam pružili ruku za troškove uređenja "Lavse". To su domicilne tvrtke s otoka i financijski su pomogle da obavimo nužne popravke i poslove redovitog održavanja. I općina će, dakako, novčano sudjelovati u svome dijelu troškova - napominje načelnik.

- Nama je ovakav brod uistinu potreban - naglašava Turčinov.

- Kornati su jedino otočje na Jadranu koje nije povezano brodskom linijom. Broje tridesetak stalnih, prijavljenih stanovnika, no država nas je do danas slabo čula i slušala, te smo prinuđeni snalaziti se vlastitim snagama, veli načelnik.

Otkriva da se Općina, usred razdoblja karantene zbog epidemije koronavirusa prijavila na natječaj za opremanje "Lavse" u brod ambulantu, ali nažalost nisu uspjeli.

Dobiti "Lavsu" na dar i opremiti je o vlastitome trošku trenutačno je najviše što Murterini mogu očekivati od ministarstva. U Općini još nisu točno odredili, no brodska linija služila bi najviše stalnim Kurnatarima, a zimi, barem kako se sada razmišlja, prometovala bi sigurno petkom, a uspiju li se organizirati, i još jedan dan u tjednu.

Da se ne bi otvarali novi, pretjerani troškovi za općinski proračun, Turčinov je za brodovođu "Lavse" i posadu od barem dva mornara odlučio osposobiti već zaposlene ljude u komunalnom odjelu. Redovito će raditi dosadašnje poslove, s tim da će se u danu određenom da se vozi linija do Kornata prebaciti u "Lavsu" i pravac preko pučine, kako Murterini nazivaju more između matičnog otoka i pred njim razasutih Kornata.

Za održavanje "Lavse", linije i troškove posade Općina će, najavljuje Toni Turčinov, također raspisivati crowdfunding kampanje na internetu za prikupljanje novca tako da se onima koji nešto ulože zauzvrat omogući izlet na more ili ronjenje na području Kornata.

Upravo idealno za team-building izlete manjih tvrtki, a "Lavsa" će također biti na raspolaganju novoutemeljenom murterskom ronilačkom klubu „Gnjurac“, objasnio je Toni Turčinov.

26. travanj 2024 16:42