StoryEditorOCM
ŽupanijaManje ribe nisu preživjele šok

Priroda nas upozorava i traži hitnu reakciju: Evo što je uzrokovalo pomor mladih cipala u rijeci Krki

Piše šibenski.hr
1. studenog 2021. - 20:37

Nedavno su na području Nacionalnog parka Krka i izvan njega uočene uginule ribe. Iako je lokalna građanska udruga to dovela u vezu s radovima na pristaništu u Skradinu, nakon brojnih analiza utvrđeno je da je riječ o prirodnoj pojavi. Naime, nakon dugotrajne suše i vrućina u Dalmaciji početkom listopada slijedile su  obilne kiše, uz nagli prodor hladnog zraka, što je bilo pogubno za dio riblje populacije, piše portal HRT-a.

Mjeseci bez kiše snizili su razinu rijeke Krke, a time se povećala temperatura vode. Nagla i intenzivna promjena vremena prouzročila je malim ciplima pravi šok. Manje ribe to nisu preživjele. Djelatnici Javne ustanove Priroda Šibensko-kninske županije odmah su izašli na teren. Stanje se redovito prati i nije bilo promjena.

Uginuli ciplići primijećeni su i izvan nacionalnog parka, što su građani odmah dojavili županijskim čuvarima prirode. Analize su pokazale da je zabilježen stresni okolišni faktor, najvjerojatnije zbog velikog dotoka vode nakon dugotrajnih suša, kaže stručna voditeljica NP-a Krka Gordana Goreta za HRT

Udruga "Titius Lozovac", čiji predstavnici nisu htjeli pred kameru, smatraju da su pomor ribe izazvali radovi na skradinskom pristaništu brodova nacionalnog parka. No struka ih opovrgava. Ravnateljica Javne ustanove Priroda Šibensko-kninske županije Anita Babačić smatra da bi takvo onečišćenje utjecalo na cijeli riblji fond.

Znaju skradinski ribari za sezonska uginuća ribe

- Koliko je riječ 'pomor' adekvatna u ovoj priči, s obzirom na to da je riječ o pojedinačnim uzorcima zabilježenim dan ili dva?, pita Grgo Banić iz Skradina.

Benjamin Škarica kaže da se ovakvi slučajevi vjerojatno događaju zbog prirodnog procesa uvenuća algi. Iako priznaje da je ove godine zabilježen ekstremni slučaj. Gordana Goreta dodaje kako se to znalo događati i prilikom otapanja snijega i leda.

Sve češće nagle i intenzivne vremenske neprilike pale alarm zbog klimatskih promjena. Priroda nas upozorava. I traži hitnu reakciju.

24. travanj 2024 22:18