StoryEditorOCM
ŽupanijaGospe od Loreta

Primoštenci slave Dan općine i blagdan nebeske zaštitnice; Gotovo dva stoljeća njeguju i jedan vrlo čudan običaj

Piše Vedrana Stočić
8. svibnja 2019. - 15:06

Svečanom sjednicom Općinskog vijeća u Primoštenu je počelo obilježavanje 10. svibnja kada se slavi Dan općine i blagdan nebeske zaštitnice Gospe od Loreta.

Na samom početku svečanog zasjedanja općinskog parlamenta primoštenski načelnik Stipe Petrina istaknuo kako je prema Ministarstvu uprave Općina Primošten najbolje u Hrvatskoj iskoristila paket poreznnih reformi koje su financijski trebale osnažiti lokalne proračune. Općina Primošten profitirala je za 8 milijuna kuna, racionalizacijom je dodatno uštedjela 4 milijuna kuna, a plaće zaposlenika ostale su iste kao 2017.godine.

-To ne znači da su plaće općinskih djelatnika niske, one su iznad hrvatskog prosjeka i 25 posto više od onih u Županiji šibensko-kninskoj. Razlika je u tome što mi nemamo uhljeba ni zapošljavanja po stranačkoj liniji, sve općinske poslove radi samo osam uglavnom visoko obrazovanih djelatnika. Smanjujemo i opterećenje građana, nedavno smo čak za 300 posto smanjili cijene zatvorenih štekata. Trenutno na općinskom računu imamo 60 posto sredstava bez ikakvih obveza- rekao je Petrina.

U protekle dvije godine aktualnog mandati dovršeni su svi planirani projekti, a  ovih dana, kaže primoštenski načelnik, radi se na dobivanju građevinske dozvole za uređenje trećeg kraka Primoštena, na jesen će početi izgradnja kanalizacijskog sustava i rekonstrukcija zgrade Doma za stare i nemoćne, radi se na idejnom projektu autobusnog kolodvora...

Za Dan općine i blagdan Gospe od Loreta općina i Turistička zajednica Primoštencima i turistima poklanjaju i veliki koncert Đanija Stipaničeva i operne pjvačice Nere Gojanović, koncert će se održati užežin Gospe od Loreta  9. svibnja s početkom u 21 sat. Užežin Gospe od Loreta već tradicionalno održat će se veliki vatromet za kojeg će općina izdvojiti dvadesetak tisuća kuna, te bakljada u sjedištu općine na zidinama bedema.

Od kako je pomorac Marko Prgin iz Loreta donio sliku crne Madone  Primoštenci pune 184 godine, svetkuju svoju čudotvornu Gospu na isti način: procesija, misna slavlja, a užežin bakljada i pušenje nekad samo kadulje, a danas kadulje i duhana.  Taj dan dozvoljeno je pušenje i onim s mliječnim zubićima. Ne zna točno zbog čega se tog dana masovno puši, međutim mnogi taj čudan običaj pokušavaju objašnjavaju su se pušenjem kadulje i paljenjem vatri željele uništiti klice opasnih zaraznih bolesti koje su u to davno doba harale Primoštenom.

Općina Primošten prije dvije godine na vrhu brda Gaj postavila je i veliki kip Gospe od Loreta visok preko 17 metara. Kip je obložen mozaikom od zlata, srebra i bojanog stakla vidi iz svih dijelova Primoštena, a s vidikoca na brdu Gaj puca naljepša panoramaska slika Primoštena.

19. travanj 2024 17:43