StoryEditorOCM
ŽupanijaPaušalni porez ostaje isti

Primoštenci ne žele puniti proračune drugih gradova i općina u Hrvatskoj, posebice Bandićevog Zagreba: 50 posto iznajmljivača nije prijavljeno u tom mjestu

Piše Vedrana Stočić
28. siječnja 2019. - 14:29

Unatoč novom Zakonu o porezu na dohodak koji je otvorio neslućene mogućnosti za povećanje paušalnog poreza na turistički krevet, primoštensko Općinsko vijeće odlučilo je zadržati staru cijenu.

Primoštenski iznajmljivači i dalje će paušalni porez po krevetu i smještajnoj jedinici u kampu u naseljima A kategorije plaćati 300 kuna, a u naseljima C kategorije 210 kuna.

Primoštenci očito ne žele puniti proračune drugih gradova i općina u Hrvatskoj, posebice Bandićevog Zagreba. Iako rješenje o paušalnom porezu na dohodak od iznajmljivanja donosi nadležna ispostava Porezne uprave, u za Primošten ona šibenska, novac ubire jedinica lokalne samouprave u kojoj iznajmljivač ima stalno mjesto prebivališta ili boravišta.

U Primoštenu 50 posto iznajmljivača nemaju stalno mjesto boravka ili prebivališta. Primoštenski iznajmljivači dolaze iz različitih hrvatskih krajeva, svake godine sve veći je broj i stranaca koji iznajmljuju svoje takozvane vikendice ili kuće za odmor, pa tako paušalni porez na dohodak koji je ostvaren u Primoštenu odlazi u proračune drugih gradova i općina.

Inače, još koncem prošle godine sa zakonskim propisima usklađena je i visina boravišne pristojbe koja je prema novom izračunu veća za 15 posto. Tako paušal za boravišnu pristojbu u naseljima A kategorije iznosi 345 kuna po krevetu, a u naseljima C 241 kunu po krevetu.
 

23. travanj 2024 18:43