StoryEditorOCM
ŽupanijaSa Stipom nema labavo

Primošten skupo naplaćuje čak i zrak: Operateri deru kožu korisnicima, a Petrina njima

Piše Vedrana Stočić
7. veljače 2018. - 12:05

Primoštensko Općinsko vijeće prihvatilo je poduže polugodišnje izvješće o radu načelnika Stipe Petrina.

U izvješću su predstavljeni i detalji jednostavne i javne nabave. Jedna stavka iz tog izvješća posebno je zanimljiva. Naime, u listopadu prošle godine Općina Primošten naručila je detaljnu evidenciju HT vodova u cestama koje su u vlasništvu ili pod upravljanjem Općine Primošten. Za tu geodetsku podlogu iskeširali su 46.800 kuna s PDV-om. Posao je obavljen, a ugovor i cjenik upućen je HT-u i ovih dana čeka se njihova prva uplata Općini. Ceste su bile očito posljednje javne površine u vlasništvu općina na kojima se nije naplaćivala telekomunikacijska kanalizacija.

Inače, Općinsko vijeće je u studenome višestruko povećalo jednokratne naknade za korištenje zemljišta na kojem se grade, polažu i održavaju komunalne elektroenergetske i telekomunikacijske instalacije. Po novom cjeniku, za svaku položenu instalaciju plaća se jednokratni iznos od 100 kuna po metru dužinskom, dok je visina stalne godišnje naknade za građenje, polaganje i održavanje komunalnih elektroenergetskih i telekomunikacijskih instalacija 20 kuna po metru dužinskom.


Cjenik i za tornjeve...


Nove su cijene i za postavljanje tornja, antena, celularne bazne stranice, predajnih i prijemnih radioantena. Operater jednokratno mora platiti iznos od 10.000 kuna za svaki postavljeni uređaj, dok visina stalne godišnje naknade iznosi 20 posto utvrđenog iznosa pojedinačne jednokratne naknade.

I zrak se plaća. Visina stalne godišnje naknade za polaganje i održavanje komunalnih elektromagnetskih, telekomunikacijskih i ostalih zračnih vodova iznosi 20 kuna po metru dužinskom pojedinačnog zračnog voda. Ništa nije prepušteno slučaju, posao oko ugovora i naplate Hrvatskom telekomu i mobilnim operaterima za Općinu Primošten vodi jedno odvjetničko društvo iz Rijeke.

Opreza, kaže Petrina, nikad dosta.
– Naknade za korištenje javnih površina bitna su stavka u punjenju općinskog proračuna. Ako javnu površinu plaćaju prodavači kokica i sladoleda, nema nikakvog razloga da je ne plaćaju bogati telekomunikacijski operateri – kaže primoštenski načelnik Stipe Petrina.

Zahvaljujući i naplati svih zakonom dostupnih prihoda za jedinice lokalne samouprave, istaknuo je Petrina, Općina Primošten grabi velikim koracima naprijed.


GOSPE OD LORETA
Početak projekta neslućenih mogućnosti

Načelnik Stipe Petrina istaknuo je niz kapitalnih i infrastrukturnih investicija u drugom polugodištu prošle godine. Međutim, posebice se osvrnuo na velebni spomenik Gospe od Loreta na brdu Gaju, visok 17,5 metara, i nedavno predstavljenu monografiju "Primošten – Gospe od Loreta".
– Spomenik i monografija samo su prvi koraci započetog projekta neslućenih mogućnosti i sadržaja – zaključio je Petrina.

25. travanj 2024 09:06