StoryEditorOCM
ŽupanijaBlokiran im brod

Primošten odzvanja od sukoba uglednih sveučilišnih profesora i načelnika: ‘Zid koji je podigao ispred naše garaže osveta je ‘šerifa‘ Petrine‘

Piše Damir Šarac
20. siječnja 2022. - 08:09

Primošten još odzvanja sukobom bračnog para Skorin-Kapov s načelnikom Stipom Petrinom, o čemu su sveučilišni profesori, ugledni matematičari u SAD-u, koji provode tri mjeseca godišnje u obiteljskoj kući koju su naslijedili u Primoštenu, napisali knjigu na tristotinjak stranica pod naslovom 'Balada o nenadležnosti'.
 

Jadranka i Darko Skorin-Kapov u svojoj knjizi opisuju borbu s lokalnim i državnim institucijama koja traje četvrtu godinu. Problemi s institucijama počeli su kad je privatni investitor, tvrtka "Primošten kaskade" predala Općini projekt gradnje četrdeset apartmana uz njihovu kuću, na čestici bez puta.

Tvrde da su općinari nepostojanje puta odlučili riješiti prenamjenom njihova zemljišta iz turističko-građevinske zone u javnu zelenu površinu, iako je riječ o privatnom vlasništvu, što je po njima potpuno nezakonito. Kad su se tome usprotivili, načelnik Petrina ruši njihov ogradni zid, a na javnoj površini pred njihovom kućom i garažom gradi zid, čime im tri godine onemogućava da iz garaže izvezu brod.

Načelnik Petrina, pak, navodi da supružnike Skorin-Kapov općina ne ugrožava, te tvrdi da su napade na njega započeli zbog toga što im zemljište nije pretvoreno u građevinsko, a zid je "morao" napraviti jer bi se proširili preko javnog puta.
Jadranka i Darko Skorin-Kapov tvrde da su njegovi navodi neistiniti, te obrazlažu zbog čega.

- Petrinina izjava da je naša čestica bila javna zelena površina je neistinita. Naš privatni posjed je prije nezakonitog zoniranja u "javnu zelenu površinu" bio u građevinskoj turističkoj zoni, što nedvojbeno slijedi iz prostornih planova Općine Primošten, na primjer iz 2012. godine. Petrinina izjava da smo "uzurpirali javnu površinu od 27 kvadrata" je beskrupulozna kleveta, kao što pokazuju službene geo snimke – navode Skorin-Kapov, prilažući i snimke i preslike stanja, a komentirali su i načelnikove navode o spornom zidu pred njihovom garažom:

image

Stipe Petrina
 
Tom Dubravec/ Cropix

- Petrinin razlog za gradnju sramotnog zida pred našom garažom na javnom putu da ne bismo "zapasali cijeli javni put, još pedeset, šezdeset kvadrata" je nebulozna izmišljotina, a razlozi koje daju njegovi službenici ukazuju na to da oni nemaju pojma zašto je zid sagrađen: tadašnja pročelnica Iris Ukić Kotarac kaže da "nije sigurna je li to bilo zbog slivnih voda ili čega drugog", a predsjednik Općinskog vijeća Jere Gracin navodi: "Petrina je donio odluku, ne znam točno zašto, možda da se tamo ne parkiraju…"

A nakon dvije godine Petrina odjednom spominje svjedoka o tobožnjem odlaganju smeća. Nakon što sudu podnosimo dokaze da je ta izjava beskrupulozna laž i ukazuje na očajnički pokušaj "lokalnog šerifa" Petrine da opravda svoju beskrupuloznu, kapricioznu i sramotnu odluku o gradnji zida nasred javnog puta pred našom garažom, odvjetnik Općine Primošten podnosi sudu dopis kojim izjavljuje da Općina Primošten "povlači prijedlog za saslušanjem svjedoka…

S obzirom na to da ista nema nikakvih saznanja o predmetu spora, niti relevantnih činjenica na koje bi sudu mogla ukazati", iznose supružnici Skorin-Kapov.

- Mi ne podcjenjujemo niti omalovažavamo sve naše institucije, kako nam pokušava insinuirati načelnik Petrina, nego u knjizi predočavamo korespondenciju s nadležnim službenicima u institucijama od kojih tražimo zaštitu zbog nezakonitog pokušaja uzurpacije privatnog posjeda i beskrupuloznog šikaniranja od lokalne samouprave - zaključuju Jadranka i Darko Skorin-Kapov.

19. travanj 2024 18:04