StoryEditorOCM
ŽupanijaTko u županiji pomaže studentima

Primošten  daje najviše - 800 kuna mjesečno, a Vodice, Tisno, Unešić i Šibenik po 700 kuna

3. rujna 2019. - 13:22

Studentske su obaveze velike, a kada se tome pridoda i financijska komponenta, onda se predakademski život više i ne čini idiličnim i lišenim bilo kakvih problema.
Mnogo je mladih iz Šibensko-kninske županije koji studiraju u drugim gradovima, plaćaju stan, režije i svakodnevne potrepštine te u isto vrijeme polažu ispite, a neki i rade. Brojne od njih spašavaju stipendije njihovih gradova i općina, pa i same Županije. Stoga smo odlučili provjeriti koliko pojedine jedinice lokalne samouprave izdvajaju za tu namjenu, koliko imaju stipendista i na koju svotu mjesečno mogu računati.


Šibensko-kninska županija je, tako, u protekloj akademskoj, odnosno školskoj godini 2018./2019. ukupno stipendirala 62 korisnika od čega 48 studenata i 14 učenika. Od toga su 22 stipendije dodijeljene samo u školskoj/akademskoj godini 2018./'19. i to 6 stipendija za učenike deficitarnih zanimanja: pet kuhara i jednog stolara, te 16 studentskih stipendija od kojih 7 stipendija za studente I. godine sveučilišnih studija za deficitarna zanimanja, 6 stipendija za više godine sveučilišnih studija te 3 stipendije za stručne studije.
Visina učeničke stipendije iznosi 400 kuna, a studentska 700 kuna mjesečno te se daje u deset jednakih mjesečnih rata u školskoj, odnosno akademskoj godini.

Šibenik povećao broj stipendija

Za stipendiranje učenika i studenata u proračunu za 2019. godinu osigurano je 400 tisuća kuna.
- Šibensko-kninska županija za stipendiranje učenika i studenata svake godine osigurava u proračunu sredstva iz svojih izvornih prihoda i na taj način pruža financijsku potporu za ostvarivanje programa javnih potreba u srednjem i visokom obrazovanju, te tako doprinosi poboljšanju i unapređenju standarda obrazovanja i poboljšanju materijalnog statusa učenika i studenata na svome području. Financijska potpora ima za cilj našim učenicima i studentima poboljšati njihov materijalni status, a ujedno ih i motivirati za odabir zanimanja traženih na tržištu rada te im omogućiti da se zaposle i ostanu živjeti u svome mjestu i županiji-kaže Goran Pauk, šibensko-kninski župan.


Grad Šibenik, pak, stipendira 48 studenata koji mjesečno mogu računati na 700 kuna stipendije. Za akademsku godinu 2018./2019. u proračunu grada Šibenika izdvojeno je 400 tisuća kuna. Također, grad Šibenik je povećao broj studentskih stipendija, pa je tako u ovoj godini dodijeljeno 11 stipendija više nego prošle godine. Prema riječima šibenskog gradonačelnika Željka Burića, odluka o povećanju broja studentskih stipendija dio je ulaganja u visoko obrazovanje koje je za grad Šibenik jedan od ključnih temelja daljnjeg razvoja grada, pored ulaganja u gospodarstvo i turizam.
- Stipendiranjem uspješnih studenata potiče se njihova izvrsnost, dok se stipendiranjem studenata prema kriteriju socijalnog statusa nastoji olakšati stjecanje diplome mladima koji dolaze iz obitelji slabijeg imovinskog statusa, a ujedno time pridonosimo poboljšanju kvalitete i standarda života u našem gradu - zaključuje Burić.


Na mjesečnu stipendiju od 700 mjesečnih kuna mogu računati i stipendisti grada Vodica kojih je sveukupno 42. U lanjskom je gradskom proračunu za tu namjenu rezervirano 320 tisuća kuna, a utrošeno 30-ak tisuća kuna manje, dok je u ovogodišnjem proračunu predviđena svota od 320 tisuća kuna. Grad Vodice dodjelom stipendija uspješnim studentima želi poticati izvrsnosti u radu studenata i isticati pozitivne primjere. Time se, kaže gradonačelnica Nelka Tomić, postupno stvara pozitivna, povoljna klima kod mladih ljudi koji pod optimalnim uvjetima mogu razviti vrhunske sposobnosti.

Jednokratne potpore

- Krajnji cilj je ulaganje u budućnost jer znanje je ogroman kapital, a posebna skrb o darovitoj djeci i mladima jedna je od naših važnijih potreba-mišljenja je Tomić.
Najvišu stipendiju među jedinicama lokalne samouprave u Županiji prima osam stipendista općine Primošten - 800 kuna, a osim njih na stipendiju od 300 kuna mogu računati i četiri učenika. Ukupan iznos koji će se u 2019. godini izdvojiti za stipendije je 91.200,00 kn, a u primoštenskom proračunu je za ovu godinu predviđeno 120 tisuća kuna.


Općina Tisno u ovoj akademskoj godini koja još uvijek traje ima 29 stipendista i riječ je isključivo o studentskim stipendijama. Iznos stipendije koji se isplaćuje mjesečno je 700 kuna, a općina Tisno u proračunu za 2019. godinu planirala je ukupno 270 tisuća kuna za tu namjenu. Osim redovnih stipendija koji se dodjeljuju prema uvjetima natječaja što se raspisuje svaku jesen, općina Tisno prema svom Pravilniku o stipendijama podržava i darovite sportaše i umjetnike iz redova učenika i studenata. Trenutno imaju dva takva ugovora, a iznos stipendije je isti kao i u redovnom stipendiranju.


Susjedna općina Murter/Kornati stipendira 39 stipendista, od toga 25 studenata i 14 učenika. Studentska stipendija je 650 kuna, a učenička 400 kuna. U 2019. godini općina Murter-Kornati za stipendije je izdvojila ukupno 263 tisuće kuna.
Općina Promina, pak, svake godine dodjeljuje jednokratne potpore redovnim studentima za troškove studija, u iznosu od 3.000 kuna po studentu. Svi studenti iz Promine dobiju potporu, a u 2019. za potporu su se prijavila 34 studenta i svi su ostvarili pravo na isplatu potpore. Za tu namjenu u ovogodišnjem prominskom proračunu je izdvojeno 102 tisuće kuna te su potpore i isplaćene u ožujku ove godine.


- Općina Promina je u posljednjih nekoliko godina višestruko podigla iznose naknada i potpora za obitelji i mlade, sve s ciljem demografske revitalizacije prominskog kraja, pa tako jednokratna potpora za prvo novorođeno dijete iznosi 3 tisuće kuna te dodatnih 3 tisuće kuna za svako sljedeće dijete u obitelji. Za svakog studenta s prebivalištem u Promini osigurali smo potporu u iznosu od 3 tisuće kuna, a svaki učenik osnovne i srednje škole ostvaruje pravo na tisuću kuna potpore za školsku opremu. Isto tako, svi novovjenčani parovi koji ostanu živjeti na području Promine ostvaruju pravo na jednokratnu potporu u iznosu od 5 tisuća kuna. Uz to, općina sufinancira i dio cijene autobusne karte za učenike srednjih škola na području županije.


Za sve ove mjere iz proračuna općine godišnje se izdvaja 337 tisuća kuna. Cilj tih mjera je demografska obnova prominskog područja, pa je tako već u kratkom roku od porasta naknada i uvođenja novih mjera pronatalitetne i obiteljske politike vidljiv pomak u pozitivnom smjeru, a vjerujemo da će se uvođenjem novih mjera u budućnosti broj stanovnika dodatno povećati - optimističan je prominski načelnik Tihomir Budanko.
U ovoj akademskoj godini na području općine Kijevo je pet stipendista, a iznos stipendije je 500 mjesečnih kuna. U protračunu je za stipendije rezervirano 30 tisuća kuna.


- Iako je jedna od manjih i siromašnijih općina u našoj županiji, općina Kijevo nastoji pomoći svojim studentima na sve moguće načine. Tako se brinemo da, uz stipendiju, studenti dobiju potrebnu literaturu, naravno u skladu s našim mogućnostima. S obzirom da nam je demografska slika jako loša i nemamo mladih, to nas ne sprječava da pomažemo sve uzraste, bilo da idu u vrtić, osnovnu ili srednju školu ili fakultet. Mogu reći da ih pratimo od predškolskog uzrasta pa do diplome, shodno financijskim mogućnostima - kaže Lidija Slavić, kijevska načelnica.
Sa unešićkog područja 13 je redovitih studenata koje općina redovito stipendira, pa je na godišnjoj razini za taj izdatak rezervirana 91 tisuća kuna u općinskom proračunu.


- Općina Unešić stipendira sve redovite studente sa svog prostora u mjesečnom iznosu od 700 kuna. To ulaganje smatramo poticajem mladima s naših prostora koji će svojim znanjem nakon školovanja doprinijeti društvenoj zajednici u kojoj žive i kroz svoj rad i zaposlenje poticati razvoj svog kraja. Smatramo da će nam to biti najveća zahvala za naše ulaganje u njihovo znanje-riječi su Živka Bulata, načelnika općine Unešić.

16. travanj 2024 16:14