StoryEditorOCM
Županijaopćinski proračun

Primošten napunio blagajnu: Petrina najavio cestu prema Gospi od Loreta i gradnju Doma za starije

Piše Vedrana Stočić
14. rujna 2022. - 08:33

Primoštensko Općinsko vijeće prihvatilo je polugodišnji izvještaj o izvršenju proračuna. U razdoblju od  1. siječnja  do 30. lipnja u općinsku blagajnu slilo se 14,9 milijuna kuna što je 140 posto u odnosu na izvorni plan za to razdoblje.Prihodi od poreza u prvih šest mjeseci ove godine iznosili su 8,1 milijuna kuna što je znatno povećanje u odnosu na prošlu godinu kada su porezni prihodi za isto razdoblje iznosili 3,6 milijuna kuna.

Najveći udio u poreznim prihodima čine porezi na imovinu koji su ostvareni u iznosu nešto većem od 4,8 milijuna kuna, dok je od poreza i prireza na dohodak uprihodovano 3,1 milijuna kuna. U odnosu na prošlu godinu značajno su rasli i prihodi  od imovine, u što spadaju i koncesije i najma javnih površina, pa tako u prvoj polovici godine uprihodovano 1,7 milijuna kuna. Prihodi od upravnih i administrativnih pristojbi ostvareni su u visini 3,6 milijuna kuna, a iz fondova EU  uspjelo se izvući 458.576 i 564.471 kuna za dječji vrtić.U razdoblju od 1.siječnja do 30.lipnja  proračunski rashodi iznosili su  13,7 milijuna kuna,  u tom razdoblju  Općina Primošten nije imala novih zaduženja  i nije koristila proračunsku rezervu.  

- Proračun se izvrsno puni, ovih dana ostvaren je godišnji planirani prihod od 23,7 milijuna kuna – rekao je primoštenski načelnik Stipe Petrine.

Bez financijskih problema, istaknuo je načelnik Petrina, moći će se realizirati ambiciozan projekt na brdu Gaj gdje je prije pet godina postavljen veliki spomenik Gospi od Loreta visok 17,5 metara. Do vrha brda izgradit će se prometnica širine 8 metara, nogostupi, parkiralište, solarni paneli...

Gradnja još jednog projekta trebala bi uskoro započeti, međutim zbog povećanja cijena građevinskog materijala vijećnici su trebali prihvatiti, to su i napravili, novi troškovnik  za rekonstrukciju i nadogradnju doma za stare i nemoćne. Prema novom troškovniku  investicija će stajati 19,7 milijuna kuna što je povećanje od čak 4 milijuna kuna. Devet milijuna kuna osigurano je u općinskom proračunu, a 10 milijuna kuna iznosi zaduženje kod poslovnih banaka.

- Imate našu podršku kako bi gradnja što prije krenula, dom za stare i nemoćne nužno je potreban - rekla je oporbena  vijećnica HDZ Nikolina Friganović.

25. travanj 2024 11:52