StoryEditorOCM
Županijaodustali od barikada

Prijetnja primoštenskog načelnika da će nasrnuti bagerom urodila plodom: Mađari sami skinuli rampe i povukli zaštitare

Piše Vedrana Stočić
19. kolovoza 2022. - 14:05

Prijetnja primoštenskog načelnika Stipe Petrine da će bagerima nasrnuti na nelegalno postavljanje rampa na javnom  putu i javnoj površini urodila je plodom: mađarski vlasnici „Primoštena“ dd sami su ih uklonili. Nestali su i zaštitari. To je stvarno čudo, prvi put da su Mađari odustali od svog osvajačkog nauma i barikada. Mora da su doista duboko zabrazdili.

-Skinuli su rampe, ali i dalje naplaćuju parking na tuđem zemljištu i bogate se na općinskom i državnom zemljištu.-ističu u Općini Primošten.  

Inače, Općina Primošten pravomoćnom presudom Općinskog suda u Šibeniku stekla pravo na nerazvrstanu cestu, a samo dan poslije Primošten d.d. na tu istu cestu postavio je rampu. Da bi osigurala nesmetano korištenje površine javne namjene u svom vlasništvu, i to za sve ljude pod istim uvjetima, Općina Primošten pokrenula je upravni postupak u kojem  traži uklanjanje nelegalne rampa. Rješenje je postalo izvršno još 25.srpnja.

I tako dvije rampe nelegalno postavljene na javnom putu i na javnoj površine ponovno otvaraju suludu priču o privatizacijskog sagi „Primoštena dd. Kopajući samo malo ispod površine pored opće poznatih činjenica  isplivaju i nove potpuno nevjerovatne i porazne za pravnu državu u cjelini.

Vlasnici Primoštena dd dobro znaju da cijeli poluotok nije njihov. Iz privatizacijskog ugovora u vrijednost društvenog kapitala ušli su isključivo dijelovi nekretnina koje se nalaze na poluotoku, ali ne i zemljište. Na koji način i u kakvom sudskom postupku  su se Mađari  uspjeli uknjižiti za cijelo na općinsku, državnu i privatnu imovinu nekih Primoštenaca ostaje nejasno, ali u hrvatskom sudstvu sve je moguće.

- Znaju oni dobro da nisu vlasnici cijelog poluotoka što potvrđuje njihov zahtjev iz 2011. godine za dodjelu koncesije sukladno Zakonu o turističkom i ostalom građevinskom zemljištu neprocijenjenom u postupku pretvorbe i privatizacije. Svih ovih godina lokalna samouprava i država izgubili su milijune. Novi zakon iz 2020. godine stvari vraća na početak kao da nisu protekla desetljeća od sumnjivih privatizacija i nelegalnog korištenja državne  imovine. Njima je država omogućila lov u mutnom, imaju zaštitu samog vrha vlasti, zajedno sudjeluju u zločinačkoj organizaciji. Slijedeći tjedan šaljemo pismo predsjedniku države, Sabora i Vlade u kojem ih upozoravamo na namjerno uništavanje države i njenog vlasništva- kaže Petrina.

Na obnovu hotela Općina Primošten Mađare je pokušala prisiliti naplatom poreza na neiskorištene poduzetničke nekretnine koji je uveden 2002. godine. Poreznoj upravi umjesto 30 dana trebalo je pet godin za naplatu jedne rate. U međuvremenu taj porez je ukinut kao neustavan, pa Općina morala vratiti naplaćeno i to s kamatama. Pokušali su to i Odlukom o komunalnom redu u koju su ugradili  kazne od 10.000 kuna za svaki neuređen prozor, vrata, balkon… Na ime kazni za ruševne hotele komunalno redarstvo je, brojeći razvaljene prozore, vrata i balkone ispisalo 11 milijuna kuna mandatnih kazni. Slučaj je na Prekršajnom sudu u Šibeniku već 8 godina.  Općina se sada odlučila na drugu taktiku, umjesto zbirnog brojenja razvaljenih prozora i vrata ići će se pojedinačno, za svaki razbijeni otvor na zgradi novi prekršajni nalog. Tako je 23. lipnja ove godine nakon detaljne izrade fotodokumentacije komunalno redarstvo Općine Primošten pokrenulo obvezni prekršajni nalog zbog nedostatka balkonskih vrata na jednoj od ruševina u vlasništvu „Primoštena“dd. Pravnoj osobi kazna je 10.000 kuna, a odgovornoj, odnosno direktoru Kornelu Bodnaru, 2 tisuće kuna. Mađari su se naravno  ponovno žalili. Preko svojih pustih odvjetnika i odvjetničkih ureda u žalbi između ostalog piše da se ruševina nekadašnjeg primoštenskog prvijenca hotela Raduča od 1991. do 1996.godine koristila za smještaj izbjeglica, hrvatske vojske i šibenske bolnice. To je onemogućilo održavanje objekta što je za posljedicu imalo oštećene sanitarne čvorove, podove, instalacija i ostakljene površine. Još navode da su veliki novac uložili u podizanje standarda hotela Zora-Slava, Marine Kremik i autokampa.

image

Mađari sami skinuli rampe i povukli zaštitare u Primoštenu

-Najjadnije od svega je što se nakon 20 godine od potpisivanja ugovora s Hrvatskim fondom za privatizaciju vade na Covid-19. Dovode u pitanje i Odluku o komunalnom redu općine Primošten koja je na snazi  već gotovo 10 godina i koja je dobila zeleno svjetlo svih nadležnih institucija. Neće im to proći, ne želimo ruševine Primoštenu.-kaže načelnik Petrina.

Hrvatski fond za privatizaciju 2002. godine hotelsku kuću Primošten dd prodao je Diamant marini u vlasništvu mađarskih poduzetnika za svega 1,6 milijuna kuna, ali uz uvjet da svi turistički sadržaji budu obnovljeni u roku od tri godine. Aneksom ugovora zabranjena je i rasprodaja imovine. Ništa od ugovornih obveza nije ispoštovano, rasprodano je sve osim hotela, marine i autokampa, a hoteli Raduča i Marina Lučica i nakon 20 godina su još jezive ruševine. Žalosno je stoga da se zbog nepoštivanja ugovornih obveza mađarski vlasnici vade na Domovinski rat i tešku žrtvu koju je prošla Hrvatska i Šibensko-kninska županija.

Bivši mali dioničari godinama se tvrdili da se umjesto privatizacije njihove hotelske kuće dogodila i da se događa prijevara i pljačka. Krivili su Hrvatsko fond za privatizaciju i nasljednike te institucije koji nisu nadzirali temeljni ugovor i potpisane anekse. Mađari su  dizali  hipotekarne kredite koje nisu vraćali pa su se na nekretnine upisivale strane banke. Od silnih kredita, tvrdili su bivši mali dioničari, ni jedna kuna nije uložena u obnovu hotela, pa su još 2003. godine podnijeli kaznenu prijavu protiv odgovornih osoba u Hrvatskom fondu za privatizaciju, a u srpnju  2010. godine kompletnu dokumentaciju predali tadašnjem ravnatelju USKOK-a Dinku Cvitanu. Od kaznenih prijave nije bilo ništa. U međuvremenu otvarali stečajevi i predstečajne nagodbe, mijenjali su se vlasnici. Tko je stvarni vlasnici primoštenske hotelske kuća to se ne zna, ali zna da doista uživaju bezrezervnu zaštitu hrvatske i mađarske države.

25. travanj 2024 19:03