StoryEditor
ŽupanijaNoćnjak u Vodicama

Prijavljeno rekordnih 485 uzoraka ulja i proizvoda od maslina – tko će ponijeti titule šampiona!?

Piše Ante Talijaš
13. ožujka 2018. - 15:05

Od četvrtka do nedjelje (od 15. do 18. Ožujka) u hotelu Olympia u Vodicama, održat će se jubilarni 20. Noćnjak – Međunarodna manifestacija maslinara i uljara u organizaciji Zadružnog saveza Dalmacije, a pod visokim pokroviteljstvom predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar Kitarović.

Na jubilarnom izdanju ove naše najstarije, najveće i najprestižnije maslinarsko-uljarske manifestacije prijavljeno je za ocjenjivanje 440 uzoraka ulja i 45 proizvoda od maslina iz maslinarskih regija Hrvatske, te iz Italije, Slovenije, Bosne i Hercegovine i Crne Gore. Ovogodišnji šampioni otvorenih maslinovih ulja proglasit će se na svečanoj dodjeli priznanja koja će se održati u petak s početkom u 20 sati. Sutradan, u subotu u isto vrijeme svečano će se dodijeliti priznanja za pakovine maslinovih ulja i proizvoda od maslina.

Trodnevna manifestacija započinje u četvrtak u 18 sati, a otvorit će je ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić. Te prve večeri dodjelit će se osobna i kolektivna priznanja „Noćnjak 2018“. Dobitnica ovogodišnjeg priznanja „Pavle Bakarić“ za životno djelo u maslinarstvu je Gordana Kožarić Silov iz Šibenika, a dobitnik priznanja „Branko Škarica“ u uljarstvu je Stipe Jakus iz Marine.

Međunarodno priznanje „Cavaliere Olio d'Oliva dodijelit će se Damiru Buntiću iz Vodica, predsjedniku Udruge dalmatinskih uljara. Priznanje „Joško Niskota“ uzornim maslinarima dobit će, pak, Damir Vodanov iz Tišnjanske Dubrave, Vinko Trcera iz Vodica i Živko Morić iz Stankovaca. Priznanje uljarskoj zadruzi koje dodjeljuje Hrvatski centar za zadružno poduzetništvo dobit će Poljoprivredna zadruga „Maslina i Vino“ iz Polače. Zlatno pero „Noćnjaka“ za afirmaciju uljarstva i maslinarstva, zadrugarstva kroz medije bit će uručeno Nives Hladnić, novinarki Radio Knina. Šibensko-kninska županija dobitnica je „Zlatne amfore Noćnjaka“ koju dodjeljuje „Hrvatska udruga vinarskih gradova“, a za doprinos razvoju maslinarstva i uljarstva na svom području.

-Ova jubilarno izdanje „Noćnjaka“ rekordno je po broju prijavljenih uzoraka maslinovih ulja i proizdvoda od maslina. Dosada je rekord iznosio 398 uzorak, a ove godine ih je za ocjenjivanje dostavljeno 485 uzoraka. Inače, naš Noćnjak okuplja i povezuje maslinare i uljare, znanstvenike i stručnjake, predstavnike resornih državnih institucija, proizvođače i distributere maslinarsko-uljarske opreme, trgovačke i hotelsko-ugostiteljske kuće, te ostale subjekte vezane uz maslinarstvo i uljarstvo iz Hrvatske i inozemstva.

Trodnevni program manifestacije sadrži znanstveno-stručna predavanja, brojne radionice i degustacije, sajam maslinarstva i uljarsta, Olio bar te izložbu maslinovih ulja i proizvoda od masline na kojima se promoviraju i kušaju proizvodi dostavljeni na ocjenjivanje. Stoga je ova naša manifestacija prilika za poslovne razgovore, razmjenu iskustava, povezivanje, informiranje i nove poslovne kontakte – kazala nam je dipl. oec. Miranda Žitko Vulić, voditeljica projekta „Noćnjak 2018“ iz Zadružnog saveza Dalmacije.

Tijekom tri dana, sudionici će moći obići Sajam opreme, alata i repromaterijala za maslinarstvo i uljarstvo, Olio bar, uz vođene degustacije i prezentacije maslinovih ulja, potom izložbu maslinovih ulja, proizvoda od maslina i proizvoda s oznakom „Hrvatski otočni proizvod“.

Na Sajmu će biti prezentirane nove tehnologije, postrojenja, mehanizacija, alati i oprema, zaštitna sredstva, sustavi za navodnjavanje te drugi proizvodi i usluge vezani za maslinarstvo i uljarstvo. Nadalje, na Burzi će se predstaviti proizvođači maslinovih ulja, proizvoda od masline, proizvoda od ljekovitih bilja – čajevi, kreme, eterična ulja i drugih prehrambenih proizvoda.

Bit će održana i „Mala škola kušanja maslinova ulja, a riječ je o edukativnoj degustacijskoj radionici na kojoj se, uz kušanje maslinovih ulja različitih sorti i karakteristika, unaprjeđuje znanje o maslinovom ulju. Na Olio baru, pak, bit će ponuđena na kušanje različita maslinova ulja, monosortna i višesortna, vrhunska i defektna, a moći će se kušati i šampionski uzorci. Iz bogatog programa valja još izdvojiti i „Olio Gastro Show“ na kojemu će se moći doživjeti bogastvo okusa i mirisa koji nastaju kada se određena namirnica sljubi s odgovarajućim maslinovim uljem i vinom.

Tijekom znastveno-stručnih skupova prezentirat će se zanimljive teme. Na njima će biti riječi o cijepljenju maslina, uzročnicima sušenja stabala, folijarnoj gnojidbi, prilagodbi maslinarstva klimatskim promjenama, zaštiti masline od maslinova svrdlaša, ishrani masline, utjecaju kiše na razvoj paunova oka te o novim rješenjima za suzbijanje korova u maslinicima.

item - id = 535769
related id = 0 -> 635834
related id = 1 -> 635824
27. studeni 2021 18:58