StoryEditorOCM
ŽupanijaPRIMOŠTENSKA FAŽOLIJADA

Prijatelji Hajduka odlično se snalaze i s kuhačom: Svojom hranom oduševili su vrhunske chefove

Piše Vedrana Stočić
30. prosinca 2019. - 16:27

Da kuhanje fažola može biti i te kako napeto i uzbudljivo dokazala je i šesta po redu Primoštenska fažolijada.

 

Na plaži Mala Raduča fažol je kuhalo čak 14 ekipa, a zbrojem ocjena u obje kategorije (fažol i pašta fažol) pobijedilo je Društvo prijatelja Hajduka Primošten s 83 boda. Premda su imali isti broj bodova, 82, zbog bolje skuhanog fažola drugo mjesto pripalo je simpatičnim primoštenskim Božićnicama, a teće mjesto odnijeli su kuhari Malonogometnog kluba Primošten.

 

Kuhali satima

 

Nagrade je uručio primoštenski načelnik Stipe Petrina koji istaknuo da entuzijazam pojedinaca radi čuda, posebice ako ima potporu lokalne samouprave i lokalne zajednice u cjelini, a pojedinac čije je entuzijazam odgovoran za radost druženja i za besplatno guštanje u ukusno skuhanom fažolu je Primoštenac Ernest Matošin, a ovo mu nije jedina organizacija nekog zanimljivog natjecanja kojom od zaborava želi spasiti neke primoštenske tradicije.

 

 

 

 

A nije bila lako satima kuhati na oštroj primoštenskoj buri. Smrzavao se i žiri sastavljen od poznatih hrvatskih chefova. Unatoč tome morali su probati čak 28 uzoraka i ocijeniti koji je od njih najbolji. Najšire ruke u ocjenjivanju bio je predsjednik žirija višestruko nagrađivani chef Pero Savanović, a najstroži Ivan Pažanin omiljeno televizijsko lice, koji očito ima status celebrity kuhara.

 

U žiriju su još bili i Hrvoje Zirojević, proglašen najboljim kuharom u 2019. godini, za kojeg kažu da od hrane radi slikarska platna na tanjuru, bio je tu i Braco Sanjin, specijalist mediteranske kuhinje s međunarodnim iskustvom u mondenoj Madonni di Campiglio i jedan je od osnivača Saveza mediteranskih i europskih regija, te kuhar poznatog rogozničkog restorana “Antonijo” Goran Blažev.

 

Zabilježene opaske

 

– Svi fažoli bili su manje-više dobri, neki su malo pogriješili zaprškom, neki s kuhanjem mesa – bila su neke od opaski poznatih hrvatskih chefova.

 

 

 

 

U kuhanju fažola na kultnoj primoštenskoj plaži pored pobjednika okušali su se još i primoštenski lovci, jedriličari, primoštenske čipkarice odnosno Pekljice, glazbenici iz Puhačkog orkestra Primošten, bili su tu i primoštenski Marendaši, Puknuta ekipa, Zauvijek susjedi, Nalivene tarace i gosti iz Vodica Pusijevi anđeli.
Zabava je počela već u jutro i trajala je do kasno u noć, a nakon proglašenja pobjednika nekoliko stotina posjetitelja zabavljala je grupa Fenix.

19. travanj 2024 16:59