StoryEditorOCM
ŽupanijaOPĆINSKO VIJEĆE

Prihvaćeno izviješće o izvršenju proračuna te radu načelnika Stipe Petrine: ‘Primošten je napravio veliki iskorak u borbi protiv korupcije i nepotizma‘

Piše Vedrana Stočić
10. rujna 2021. - 17:42

Primoštensko Općinsko vijeće prihvatilo je prihvatilo je polugodišnje izvješće o izvršenju proračuna za ovu godinu. U razdoblju od 1. siječnja do 30. lipnja  uprihodovano je 11,2 milijuna kuna ili 36,67 posto u odnosu na plan ovogodišnjeg proračuna. U planu ovogodišnjeg proračuna je i planirani kredit OTP banke  u iznosu od 10 milijuna kuna kojeg je općina digla uz odobrenje Vlade RH kako bi zatvorila nepovoljniji kredit u istom iznosu od HPB banke. U razdoblju od od 1. siječnja  do 30. lipnja rashodi i izdaci ostvareni su u iznosu od 16,4 milijuna što je  pet milijuna više od prihoda.

Vijeće je prihvatilo i Odluku o raspodjeli rezultata za 2021. godinu prema kojem  će se višak prihoda od financijske imovine u iznosu od 3,8 milijuna kuna raspodijeliti na pokriće manjka prihoda od nefinancijske imovine u iznosu od 19,5 milijuna kuna. Nakon raspodijele višak prihoda od poslovanja iznosi 10,9 milijuna kuna, a na nuli su višak i manjak od prihoda nefinancijske imovine.

Prihvaćeno je i Polugodišnje izvješće o radu načelnika.

- Općina Primošten se ove godine pridružila se malobrojnim gradovima i općinama koji su napravili veliki iskorak u borbi protiv korupcije, nepotizma i neefikasne javne potrošnje, te namještenih javnih natječaja. Nabavom aplikacije za za transparentnost proračuna javnost ima uvid u svaku pojedinačnu transakciju iz proračuna Općine, a što podrazumijeva javni pristup svim podacima kome, kada i zašto isplaćen neki iznos - piše u izvješću načelnika.  

Zanimljivo je da su debeli proračunski dokumenti i izvješće načelnika prihvaćeni  tek s jednim suzdržanim glasom i jednim pitanjem Šime Šare vijećnika Mosta, DP i NL Loza kojeg je zanimalo zašto je Ministarstvo prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine vratilo na doradu  devete izmjene i dopune Prostornog plana uređenja Općine Primošten. Odgovoreno mu je da se radilo tek o proceduralno-tehničkom problemu koji je otklonjen i PPU  je ponovno na razmatranju u nadležnom ministarstvu.

Vijeće je prihvatilo i odluku o raspoređivanju sredstava za financiranje političkih stranaka koje su zastupljene u općinskom parlamentu. Za tu namjenu za 2021. godinu izdvojeno je 160 tisuća kuna, a sredstva se doznačavaju tromjesečno. Najviše tog novca pripast će NL Stipe Petrina koja od 13 ima čak 10 vijećnika, dva vijećnika ima HDZ i jednog Most, DP i NL Loza.   

19. travanj 2024 20:46