StoryEditorOCM
ŽupanijaUZORAN PRIMJER

Preselili se iz Rima u netaknutu prirodu, nadomak Zrmanje i Krke, pa postali uzoran primjer za mlade u ruralnom području

Piše dr.sc. Marin Kukoč
9. veljače 2022. - 09:00

Koliko potpore iz Programa ruralnog razvoja znače onima koji pokreću poljoprivrednu proizvodnju, najbolje svjedoči svojim primjerom Brankica Borović, nositeljica OPG-a. U malom selu Radučić pored Knina sjedište je danas već uvelike poznatog OPG-a, čija je vlasnica i nositeljica Brankica Borović 2021. godine osvojila drugo mjesto na izboru za najboljeg mladog hrvatskog poljoprivrednika.

Ova lijepa priča počinje kada se Brankica sa suprugom Paolom, inače Talijanom, preselila iz Rima u Radučić, mjesto u kojem je provodila djetinjstvo, gdje su živjeli  njezini baka i djed. Sjećanja na lijepo provedeno djetinjstvo u netaknutoj prirodi, nadomak Zrmanje i Krke, Brankicu su potaknuli da isto takvo bezbrižno djetinjstvo pruži i svojoj, danas trogodišnjoj kćerki Viktoriji.

image
Jakov Prkic/Cropix

Brankica, inače profesorica engleskog jezika koja je u Italiji završila poslijediplomski studij iz međunarodnog poslovanja, gdje je i radila kao koordinatorica projekata EU-a i suprug, marketinški menadžer informacijskih tehnologija, napustili su dobro plaćene poslove kako bi se doselili tamo gdje ni vode do unatrag dva mjeseca nije bilo.

image
Jakov Prkic/Cropix

U Radučić su najprije dolazili povremeno, u posjet Brankičinoj baki i djedu, da bi s vremenom posjeti postajali sve učestaliji. Ponekad nije bio problem „potegnuti“ sve od Rima kako bi i samo jedan vikend proveli u netaknutoj prirodi. 

Proizvođači kvalitetne prirodne kozmetike

Ova je skladna obitelj sebe pronašla u poljoprivredi i preradi poljoprivrednih proizvoda. Uzgajaju smilje na oko 2 ha površine, a prije dvije godine su zasadili i nasad bajama na površini od 1 ha, na krškoj površini ranije zarasloj makijom. Na njihovom imanju uživa i krdo od 15 magaraca.

image
Jakov Prkic/Cropix

Dobar poticaj, odnosno početni „vjetar u leđa“ ovaj je OPG dobio iz Programa ruralnog razvoja, iz kojeg je u sklopu tipa operacije 6.1.1 potpora mladim poljoprivrednicima Brankica ostvarila potporu od 50.000 EUR-a za podizanje nasada smilja i plantaže badema. Isti iznos OPG je dobio i iz tipa operacije 6.2.1 namijenjen ulaganjima u pokretanje nepoljoprivrednih djelatnosti, a jedna od njih je upravo i prerada na poljoprivrednom gospodarstvu.

U sklopu kuće koju su izgradili prije osam godina, dobivenom potporom u sklopu tipa operacije 6.2.1 opremili su laboratorij i pogon za proizvodnju prirodne kozmetike u kojem od smilja i drugih prirodnih sastojaka proizvode liniju proizvoda koju plasiraju pod nazivom "Viktorija prirodna kozmetika". Oni koji su je probali za nju imaju samo riječi hvale.

image
Jakov Prkic/Cropix

Proizvodi s magarećim mlijekom

Najnovija linija proizvoda, ona je na bazi magarećeg mlijeka, od magarica sa svog imanja, a koje su nakon pomnog promišljanja recepture ugradili u svoje proizvode. Osmislili su kremu za lice i gel za tuširanje.

Ove su proizvode kupci odmah prepoznali kao iznimno kvalitetne. Krema za lice je proglašena najprodavanijim proizvodom ove kategorije u trgovinama jednog od lanaca supermarketa.

image
Jakov Prkic/Cropix

U očekivanju novih prilika na budućim natječajima

Naravno, na ovome ne misle stati već planiraju i prijavu na podmjeru 6.4 Programa koja je namijenjena razvoju postojeće nepoljoprivredne djelatnosti, a ideja za razvoj ima napretek. Ova se simpatična obitelj namjerava okušati i u pružanju turističkih usluga, i to robinzonskog turizma, za koje imaju idealne uvjete upravo u svom selu. Blizina nacionalnih parkova, nedirnuta priroda i bogato gastronomsko naslijeđe sigurno su dobar mamac za sve one kojima godišnji odmor nije vezan jedino i isključivo uz more i uživanje na plaži.

image
Jakov Prkic/Cropix

Iako ih ne mimoilazi niti težak fizički rad, u svom komadiću raja, kažu, imaju svoj duševni mir i odmornu psihu, što u užurbanom tempu velegrada, poglavito u šest i pol milijunskom Rimu, sigurno ne bi imali. Sada ondje odlaze kao turisti, a doma se vraćaju u svoj Radučić.

image
Jakov Prkic/Cropix

OPG Brankice Borović dobar je primjer kako i mladi u ruralnom području mogu uspjeti. Potrebno je samo imati dobru viziju i dobro razrađenu poslovnu ideju. Samo takvi i mogu uspjeti.

05. svibanj 2024 15:37