StoryEditor
ŽupanijaČetiri klastera

Predstavljena Studija održivosti razvoja turizma u Šibensko-kninskoj županiji: Najveći potencijal je u nerazvijenom zaleđu

Piše šibenski.hr
5. studenog 2020. - 13:35
Predstavljena studija održivog razvoja turizma u Šibensko-kninskoj županijiŠibensko-kninska županija

Studija održivosti razvoja turizma i prihvatnog kapaciteta s akcijskim planom na području Šibensko-kninske županije predstavljena je u četvrtak u Gradskoj knjižnici u Šibeniku.

Zahvaljujući svojoj zavidnoj kulturno-povijesnoj baštini i izuzetnim prirodnim ljepotama, Šibensko-kninska županija već godinama kontinuirano bilježi rast dolazaka turista i porast turističkog prometa. Posebno u priobalju i na otocima tijekom turističke sezone kada se bilježe sve veći pritisci na prometnu i komunalnu infrastrukturu: vodoopskrbu, odvodnju, odlaganje otpada, opskrbu električnom energijom te okoliš, istaknuto je tom prigodom.

- Upravo zbog potrebe određivanja prihvatnih kapaciteta u odnosu na ekološku, društvenu i ekonomsku održivost, a sve u cilju poboljšanja kvalitete življenja i usmjeravanja daljnjeg održivog razvoja turizma, Šibensko-kninska županija je s Institutom za turizam ugovorila izradu Studije održivosti razvoja turizma i prihvatnog kapaciteta s akcijskim planom. Ovaj izuzetno važan i vrlo kvalitetno izrađen dokument poslužit će kao podloga budućim prostornim planiranjima i donošenju planova razvoja Šibensko-kninske županije- kazao je zamjenik šibensko-kninskog župana Nikola Blažević.

Studiju su predstavili autori: prof.dr.sc. Zoran Klarić i dr.sc. Snježana Boranić Živoder iz Instituta za turizam.

Prostor Šibensko-kninske županije podijeljen je u četiri klastera: Vodice - Murter, Šibenik - Skradin, Primošten – Rogoznica i Zaleđe, a potencijali za daljnji rast postoje u svim klasterima, osobito u turistički nerazvijenom zaleđu.

- Prihvatni kapacitet turizma u Šibensko-kninskoj županiji manje je ugrožen nego u većini drugih primorskih županija uslijed umjerenosti rasta turizma i izostanka ekscesnih situacija. To potvrđuje visoki stupanj zadovoljstva turista i otvorenost stanovnika prema razvoju turizma. Međutim, usprkos razmjerno povoljnoj trenutnoj situaciji, ipak postoje ograničenja razvoja koja bi, ukoliko se ne riješe, mogla rezultirati padom broja dolazaka i prihoda od turizma, a tako i nezadovoljstvom stanovnika- istaknuli su autori rezultate provedenog istraživanja.

Budući da se većina potencijalnih ograničenja odnosi na komunalnu i prometnu infrastrukturu te problematiku izgradnje smještajnih sadržaja, za njihovo uspješno rješavanje nužno je snažno uključivanje lokalne samouprave, ali i svih građana Šibensko-kninske županije, zaključak je ove studije.

Projekt izrade Studije sufinanciran je sredstvima Ministarstva turizma i sporta temeljem Programa razvoja javne turističke infrastrukture u 2019. godini.

13. svibanj 2021 13:24