StoryEditorOCM
ŽupanijaTurizam je dobar, ali...

Predsjednica Kolinda Grabar Kitarović poručila gospodarstvenicima: Razvojnu snagu Županije vidim u prerađivačkoj industriji

18. travnja 2018. - 15:39

Susretom sa poduzetnicima, obrtnicima, gospodarstvenicima i turističkim djelatnicima u Skradinu, predsjednica Kolinda Grabar Kitarović započela je drugi radni dan u Šibensko-kninskoj županiji nakon što je privremeno izmjestila ured u zgradu županijske uprave. Na skupu kojeg je organizirala Šibensko-kninska županija, grad Skradin, Županijska Turistička zajednica, Hrvatska gospodarska komora- Županijska komora Šibenik i Županijska obrtnička-komora, ukazano je na konkretne brojke koje argumentiraju gospodarski napredak županije-od povećanja broja poduzetnika i novootvorenih tvrtki - do rasta dobiti i broja zaposlenih, kao i turističkih noćenja.

Kako je istaknula sama predsjednica, broj poduzetnika pretprošle je godine narastao za 36,9 posto u odnosu na 2008. godinu, broj novootvorenih tvrtki veći je za 25 posto, prihodi su zabilježili rast od 11,9 posto, dok je istodobno registriran pad broja nezaposlenih sa 18,1 na 15,1 posto u prošloj godini.

Podsjetila je i na uspjehe na turističkom planu, obnovi kulturno-povijesnog nasljeđa i poduzetničke infrastrukture dodavši kako razvojnu snagu Županije vidi i u prerađivačkoj industriji spomenuvši Alutec i iNavis kao primjer uspješne sinergije gospodarstva, znanosti i obrazovanja sa lokalnom samoupravom.

Na skupu, međutim, nije bilo riječi samo o pozitivnim gospodarskim trendovima, već je ukazano i na konkretne probleme s kojim se obrtnici i poduzetnici susreću u svakodnevnom radu, od strukovnog obrazovanja koje odavno ne prati potrebe tržišta rada, spore i neučinkovite državne administracije, nesređenog zemljišno-knjižnog stanja nekretnina zbog kojega izostaju potpore iz europskih fondova te nepouzdanog poreznog sustava i, općenito,  loše porezne politike.

Zaključeno je kako Vlada mora ubrzati ključne reforme kako bi potakla promjene u obrazovanju i poslovanju, stvorila podlogu za nova ulaganja, a time i otvaranje radnih mjesta. Predsjednica je naglasila kako ti ciljevi traže veću odgovornost i veći angažman s obzirom na teškoće u pronalaženju kvalificirane radne snage.

- Imajući u vidu starenje stanovništva i ekonomsku migraciju, potrebno je poduzeti hitne i konkretne mjere za stvaranje klime u kojoj će mladi ljudi ne samo ostajati, već se i vraćati u Hrvatsku – rekla je, uz ostalo, Kolinda Grabar Kitarović.

Prisutne su pozdravili Antonijo Brajković, skradinski gradonačelnik, Goran Pauk, šibensko-kninski župan, Ivan Soža, predsjednik Županijske komore Šibenik i Joso Smolić, čelni čovjek Županijske obrtničke komore.

Predsjednica se, inače, pred početak skupa kratko družila sa Skradinjanima svih generacija koji nisu krili zadovoljstvo njezinim dolaskom u svoj grad.

26. travanj 2024 23:31