StoryEditorOCM
ŽupanijaU osobno ime

Pravoslavni svećenik Ilija Čalina poklonio se u Kninu: "Da se više nikad ne ponovi! Moramo poštovati branitelje, živjela Hrvatska!"

Piše Sandra Barčot
5. kolovoza 2024. - 14:57

Nakon službenog dijela i postavljanja vijenaca, na središnjem kninskom trgu su počast hrvatskim braniteljima nastavili odavati i njihovi suborci iz raznih postrojbi i civilnih udruga, prenosi Slobodna Dalmacija.

Među njima vijenac i svijeće su zapalili izaslanici Udruge hrvatskih branitelja pravoslavne vjere iz Karlovca, te pravoslavni đakon.

- Kao dijete "Oluje", prvi put sam ovdje u Kninu. Povratnik sam u domovinu, a rodom sam iz Like.

Zazvao bih vječni spomen i carstvo nebesko svim hrvatskim braniteljima koji su stradali za slobodu domovine, kao i vječni spomen i carstvo nebesko svim civilnim žrtvama, srpskim i hrvatskim, tijekom bratoubilačkog rata 1991.- 1995. godine.

 

Prvi sam koji je ovdje ispred Srpske pravoslavne crkve. Nemam blagoslov da u ime Crkve predstavljam, ali dolazim u svoje ime i jesam dio Srpske pravoslavne crkve - kazuje nam đakon Ilija Čalina, rodom iz Like, koji sada živi u Zagrebu.

- Emotivno je ovo sve za mene. U vrijeme "Oluje" bio sam dijete, rođen sam 1985. godine u Ogulinu, a živio sam u Lici. Poštujem domovinu i moramo pružiti ruku.

Moramo poštovati branitelje i to je to! Da se više nikad ne ponovi. Živjela Hrvatska! - istaknuo je đakon Ilija, a onda se čulo s nedalekog željezničkog kolodvora:

- Vlak kasni 20 minuta!

Svoj dolazak pojasnio je i Ivica Jonjić iz Karlovca, predsjednik Udruge hrvatskih branitelja pravoslavne vjere:

- Bio sam dragovoljac sa 460 dana u borbenom sektoru. Znate li da je 12.500 pravoslavaca branilo Hrvatsku?

 

Dio kao Srbi, uz druge narodnosti pravoslavne vjere. Svi smo se u rovovima borili zajedno. Bilo je i Srba koji su došli u Hrvatsku se boriti, posebno na karlovačkom bojištu, na Turnju.

Pokušavamo ne zaboraviti tu malu grupu ljudi pravoslavaca koji su se borili za ovu državu i dali život! To je naša poruka - ne zaboraviti ni njih! Trebamo pružiti ruku!

Svatko tko Hrvatsku osjeća kao svoju domovinu mi mu pružamo ruku. Mi smo Hrvati.

08. rujan 2024 17:49