StoryEditorOCM
ŽupanijaVODICe

Povratnička fešta Šime Pelajića Brunca: Zbogom gospari, mojim papigama je ovdje bolje!

Piše i snimila Marina Jurković
5. lipnja 2018. - 15:07

Vratija se Šime, di je bija? Ntiko pravo ne zna, neka ne zna! Di je bija, da je bija, lipo mu je bilo... Stihovi su to svevremenskog hita Tomislava Ivčića koji se dijelom podudaraju s viješću što je stigla iz Vodica: Vratija se Šime Pelajić Brunac!

A di je doajen i promotor vodičkog, zapravo hrvatskog turizma bija posljednjih deset godina, za razliku od stanovitog Šime iz Ivčićeve pjesme, dobro je poznato - u Dubrovniku! U Gradu je, naime, 2008. godine debitirao performansom "10.001 ruža za dame", a potom je u suglasju s tamošnjom gradskom upravom i Turističkom zajednicom ušao u program TZ-a.



Ostalo je povijest. Šime je sa svojim pitomim i za fotografiranje uvijek spremnim papigama "stolovao" na Stradunu na radost tisuća turista koji su egzotične ptice nesvojstvene našem podneblju prihvatili kao jedan od simbola ljeta u Dubrovniku. Deset godina trajala je Šimina dubrovačka turistička avantura, sve dok ga, kaže, gradska vlast na čelu s poteštatom Matom Frankovićem nije "dislocirala" u neuređeni park na Pilama. A ako Brunac nešto ne voli - onda je to nered. I zato je, veli, "spakirao kofere" i sa svojim papigama kupio jednosmjernu kartu za Vodice.

Ovog vikenda priredio je za svoje sugrađane i njihove goste povratnički party uz prepoznatljivi crveni tepih, ruže i - papige! Dame su ostale ugodno iznenađene, a oduševljenje iznenadnim performansom nisu krili ni gosti, domaći i strani, kojih su ovih dana pune vodičke ulice. Nemali je broj fotografija, od kojih Šime svaku tumači kao svojevrsnu turističku razglednicu iz Vodica, završio na društvenim mrežama.



- A di ćete u ovo vrime globalne internetizacije pronaći bolju reklamu za naše misto. Cijena je simbolična, a korist za Vodice nemjerljiva. Svaka ruža znači jedan osmijeh zadovoljstva, a zadovoljan gost je za turizam sve. To sam znao i 1995. godine kada sam pokrenuo akciju "Cvijeće, turizam, Hrvatska" i kada su, zahvaljujući njoj, Vodice okrenule drugu stranicu, postale brend koji sam prvi potpisao. Osobno, Vodice doživljavam kao vlastiti turistički proizvod i tako se ponašam. Ostao sam dosljedan sebi - utvrdio je Brunac i pokazao bijeli postament koji dokazuje koliko dugo traje akcija.

Novi će doprinos vodičkom turističkom uzletu dati, najavio je, već 1. srpnja kada će, kao pasionirani slikar osebujnog i raznolikog stvaralačkog opusa, u potkrovlju restorana "Santa Maria" otvoriti atelier i izložbeno-galerijski prostor kakav bi poželio svaki umjetnik. Nazvao ga je "Stepinac", u počast hrvatskom blaženiku kojemu je oduvijek odan. Slika s njegovim likom zauzimat će središnje mjesto u galeriji, a do svečanog otvorenja slijedi tek nekoliko minimalnih građevinskih zahvata u prostoru. Sve ostalo je spremno. Čak i restaurirani krevet i peć iz davne 1800. godine.



- Ugostiteljski posao, ozbiljno i profesionalno, preuzela su mi djeca i jako sam zadovoljan kako to rade, nastavljajući tradiciju. Ja ću se posvetiti slikarstvu koje me opušta, veseli i intrigira. Motivi na mojim slikama ovise o trenutku, o inspiraciji, o nekom detalju koji mi je ostao u sjećanju. Volim kada slika pronađe kupca, ali i nekoga kome će biti moj poklon od srca. Nadam se da će galerija "Stepinac" postati turističko odredište. Ona je "točka na i" svega što sam do sada radio. Bit će jedinstvena, kao što je to i moj cijeli životni opus - obećao je Brunac.

29. travanj 2024 18:55