StoryEditorOCM
Županijasezona u bilicama

Posjetili smo mjesto u šibenskom zaleđu, idealno za obiteljski odmor: ‘Iznad Prukljana će niknuti atraktivni belvedere‘

Piše Joško Čelar
20. kolovoza 2021. - 13:00

Bilice, rječicu Guduču i Prukljansko jezero zapadno od Šibenika, spominje još u 10. stoljeću car pisac Konstantin Porfirogenet. Na otočiću Sustipanu, poznatom po legendi o potopljenim Gavanovim dvorima, ostaci su ranokršćanske bazilike.

Po svome smještaju, zaštićenom krajobrazu prirode, blizini grada Šibenika, sa smještajnim kapacitetima od 2135 kreveta u apartmanima i gdje nema hotela, mjesto i općina Bilice su privlačni za miran, obiteljski odmor.

Zadovoljni sezonom

U Bilicama se trenutno odmara oko 800 domaćih i stranih turista. Od stranaca najviše ima Nijemaca, Poljaka, Čeha. Talijanski feragosto prolazi, a izostali su, kao i drugdje, Talijani. I korona čini svoje.

Jednog vrelog popodneva, s predsjednicom Turističke zajednice Ivanom Kostreš obišli smo Stubalj, a potom brdo-vidikovac Pomišalj gdje je groblje i crkva Velike Gospe.

Na dugim, prostranim plažama nema mnogo kupača u čistu moru koga Krka ljubi, i nema gužve u mjestu s petnaestak ugostiteljskih objekata.

– Uza sve nevolje uzrokovane epidemijom, kaže gospođa Ivana, zadovoljni smo dosadašnjim rezultatima ovogodišnje sezone. Ostvareno je oko 60 posto dolazaka turista iz 2019. godine i 69 posto noćenja. Ako usporedimo s prošlom godinom, rezultati su već sada bolji za šest posto po noćenjima, a po dolascima 12 posto. Iz poznatih razloga morali smo odgoditi i brojne manifestacije kako su to učinili i drugi u Šibensko-kninskoj županiji. Restorani i kafići rade do ponoći i gosti su time zadovoljni.

Obilazeći Bilice, namjernik neće mimoići ni brdo Pomišalj na 146 metara nadmorske visine s Gospinom crkvom i grobljem. S toga mjesta puca pogled na zelenu dolinu Bilica, Prukljansko jezero, Raslinu, ušće Krke i rječicu Guduču s njezinim ljepotama netaknute divljine. Zasigurno i s njezinom najbistrijom vodom od svih vodotokova šibenskoga kraja.

Modrina Prukljana

– Općina Bilice, dodat će Ivana dok pod sobom gledamo modrinu Prukljana, kani ovdje na vrhu Pomišlja za ljubitelje prirode, turiste i izletnike, uredit vidikovac kao odmorište sa sadržajima osnovne ponude.

Uistinu, bio bi to pravi, atraktivni belvedere, dopuna i osvježenje u turističkoj ponudi te male prigradske općine s 2600 stanovnika i kućama za odmor brojnih Šibenčana.

19. travanj 2024 20:08