StoryEditorOCM
Županijalikarija s dinare

Ponosan je Mate Maloča iz Kijeva: ‘S medom od vriska osvojili smo više zlatnih medalja‘

Piše Joško Dadić/SD
24. kolovoza 2022. - 21:08

Od nas 20 članova udruge pčelara Vrisak, nas 15 ima svoje OPG-ove – kaže nam Mate Maloča, predsjednik Pčelarske udruge Vrisak.

Zadovoljan je, kaže nam pomoći od strane Ministarstva poljoprivrede koja sva uložena sredstva opreme za pčelarstvo vraća po priloženim računima, u iznosu od 80 posto, dok za lijekove za pčele financiraju 100 posto!

– Mi pčelarimo isključivo u našem Parku prirode Dinara, i to sa sjeverne i južne strane Dinare., koja je poznata po ljekovitim travama. Naše pčele uglavnom idu na majčinu dušicu, ivu, planinsku kadulju, dubačac, te crveni planinski vrisak, koji je naša glavna pčelinja paša – kaže nam Mate Maloča, te ponosno ističe kako je med od vriska više puta na različitim natjecanja nagrađen zlatnim medaljama na sajmovima i izložbama u Splitu i Virovitici.

Ovaj umirovljeni policajac, koji ističe i veliku pomoć poznatog Kijevljana Branka Bajana Jale, ističe kako su njihovi medovi, a posebice ovaj od vriska, prava likarija.

image

Branko Bajan Jale i Mate Maloča, predsjednik udruge pčelara Vrisak

Božidar Vukičević/Cropix

– Med od vriska uglavnom prodajemo na kućnom pragu, i svi mu se, zbog njegovih ljekovitih svojstava, redovito vraćaju, i redovito ga uzimaju – kaže nam Mate Maloča.

Inače, obveza je pčelara da vode računa o zdravstvenom stanju pčela. Jer, ako su pčele bolesne, one tu bolest mogu prenijeti i na druge. Najgora je varroa destructor, nametnička bolest koja se, ako nije na vrijeme tretirana, toliko proširi da se više ne može suzbiti.

Maloča objašnjava detaljnije kako je med od kadulje odličan za krvne žile, za pluća, zatim je tu i med od majčine dušice.

– Med od vriska je likarija za ljude koji imaju problema s bubrezima, kao i za dišne organe. Općenito, ljudi koji uzimaju med od vriska imaju dosta bolji imunitet od drugih ljudi, i to je poznato od davnina – ponosno će Mate Maloča.

18. travanj 2024 22:34