StoryEditorOCM
ŽupanijaEkološka udruga upozorava

Pomor ribe na prostoru od Skradina do Slapova Krke? Sve se poklapa s velikim radovima na pristaništu

Piše šibenski.hr
29. listopada 2021. - 09:20

Mještani Skradina i Lozovca primijetili su povećani pomor ribe na području od Skradina do drvenog mosta u NP Krka i to u periodu koji se preklapa s izvođenjem građevinskih radova na plaži u Skradinu, budućem pristaništu brodova NP Krka.

U više navrata je viđeno kako se prilikom produbljenja dna koriste veliki i teški mehanički strojevi, a sam materijal koji je nastao kao produkt produbljenja baca se dalje u  vodu svega stotinjak metara od obale, kazali su iz Ekološke udruge 'Titius' iz Lozovca. 

U toj udruzi kažu kako su za pomor riba obavijestili sve nadležne institucije:

-Na temelju nalaza pretraživanja i navedenih anamnestičkih podataka osnovano se može postaviti sumnja da su uginuća riba posljedica naglog i jakog stres učinka uslijed pogoršanja ambijentalnih uvjeta, povećanog dotoka u rijeci Krki, uočenog zamućenja vodotoka i brzog sniženja temperature vode. Smatramo da je primarni uzrok pomora cipla promjene utvrđene na škrgama, a za dio riba uslijed stresa i posljedičnog pada otpornosti razvila se i infekcija bakterijom Vibrio anguillarium- odgovorili su im iz Državnog inspektorata.

image
Pomor ribe u NP Krka?

Veterinarska inspekcija obavila je nadzor 8. listopada te poslala uzorke uginule ribe u Hrvatski veterinarski institut u Zagrebu na pretragu zaraze bolesti te će izvješće o uzrokovanju tek dostaviti. 

Isti dan na teren je izašla i Inspekcija zaštite prirode obavila nadzor ronjenjem koje je, kako navode, otežavala jaka bura i slaba vidljivost.

-Usprkos svemu prikupljene su tri jedinke uginulih cipala različitih veličina. Iz riba se širio neugodan miris te su iste odložene u plastičnu vreću. Ribe će biti poslane na uzrokovanje Hrvatskom veterinarskom institutu u Zagrebu kako bi se utvrdio točan uzrok pomora- navode nakon nadzora.

Na terenu je 11. listopada bila i Vodopravna inspekcija koja je obavila nadzor zajedno s radnikom Hrvatskih voda. 

'Nadzorom su utvrđene dvije mrtve jedinke ribe zapletene u obalno raslinje neposredno u blizini starog Skradinskog mosta. Hrvatske vode su isti dan 11. listopada izvršile uzrokovanje radi ispitivanja vode rijeke Krke na području starog Skradinskog mosta na državnoj cesti D56', navode nakon nadzora o kojem će detaljno izvijestiti. 

image
Pomor ribe u NP Krka

Predstavka o navedenim događajima proslijeđena je MUP-u, PU Šibensko-kninskoj i ribarskoj inspekciji. 

- Pitamo se jesu li navedene aktivnosti i bacanje materijala u vodu dovele do zamućenja vodotoka pa posljedično i do promjena utvrđenih na škrgama zbog kojih je uginula većina riba i tko će odgovarati za potencijalnu ekološku katastrofu – zaključuju iz Udruge Titius Lozovac.

23. travanj 2024 07:53