StoryEditorOCM
ŽupanijaSkradin

Pomoć malim poduzetnicima zbog krize uzrokovane epidemijom: Otpis obveza prema Gradu za svibanj, lipanj i srpanj

Piše Katarina Rudan
9. travnja 2020. - 13:07

 

 

Zbog teškog stanja u ugostiteljskoj i turističkoj djelatnosti te obrtništvu općenito, nastalog zbog krize uzrokovane epidemijom koronavirusa, osim mjera koje su donesene na nacionalnoj razini i jedinice lokalne uprave i samouprave, u pravilu, daju svoj obol kako bi pomogle svojim poduzetnicima.

Na području Šibensko-kninske županije gotovo da nema grada i općine koji takve mjere već nisu donijeli, a njima će se sljedećeg tjedna pridružiti i Grad Skradin. Sjednicu Gradskog vijeća održat će, kaže nam gradonačelnik Skradina Antonijo Brajković, elektroničkim putem u srijedu 15. travnja.

Prijedlog mjera

– Vijećnicima će biti predložene mjere za oslobađanje plaćanja obveza koje su u nadležnosti Grada. Radi se o otpisu plaćanja komunalne naknade te zakupu poslovnih prostora i javnih površina za štekate, štandove, kioske i slično za svibanj, lipanj i srpanj. Takvih je poslovnih subjekata na području našega grada pedesetak. Također ćemo plaćanje spomeničke rente smanjiti s tri na dvije kune, budući da taj prihod ne možemo ukinuti jer se dijeli s Ministarstvom kulture. U potpunosti ćemo osloboditi roditelje plaćanja dječjeg vrtića za vrijeme trajanja ove krize. U financijskom dijelu ove mjere će značiti oko 300.000 kuna manje prihoda u gradskom proračunu, koji smo za ovu godinu planirali ostvariti u iznosu između 10 i 11 milijuna kuna.

Kroz navedene mjere poslovni će subjekti za ta tri mjeseca biti oslobođeni plaćanja zakupa za poslovne prostore i javne površine u ukupnom iznosu od 95.000 kuna.

Djelatnosti kojima je zabranjen rad, kao što su hoteli, restorani, kafići, parkirališta i druge uslužne djelatnosti, neće platiti komunalnu naknadu u ukupnom iznosu od 140.000 kuna. Iz proračuna ćemo izdvojiti oko 65.000 kuna za plaćanje roditeljskog dijela obveze plaćanja dječjeg vrtića – govori Brajković.

Manje od NP Krka

Tristo tisuća kuna manje prihoda na proračun od 10 ili 11 milijuna kuna na prvu ne izgleda kao neki veliki “udar”.

Međutim, kako je punjenje skradinskog proračuna dobrim dijelom vezano uz takozvane indirektne prihode od ugostiteljske i turističke djelatnosti, Brajković kaže da već sada – pod uvjetom da do lipnja prevladamo ovu epidemiološku situaciju – očekuju značajan pad proračunskih prihoda.

– Kroz porez na potrošnju i razne aktivnosti koje su vezane uz posjećivanje Nacionalnog parka Krka izgubit ćemo znatan dio proračunskih prihoda. Primjerice, NP Krka sudjeluje u našem proračunu s nešto više od 20 posto izravnih davanja, jer nam sukladno zakonskim propisima godišnje uplaćuje dva do tri milijuna kuna, ovisno o prihodima u prethodnoj godini.

Iako je prošla godina za tu javnu ustanovu bila izuzetno dobra, otvoreno je pitanje hoće li nam taj iznos moći uplatiti ove godine s obzirom na to da je Park zatvoren, te što će biti ako se ova epidemiološka kriza produži i za vrijeme trajanja turističke sezone.

Nadalje, i iz državnog proračuna dobivamo određena sredstva iz Fonda za fiskalno izravnanje, a hoće li se to u ovim okolnostima moći izvršiti s obzirom na punjenje državnog proračuna, teško je u ovom trenutku znati.

Situacija nije sjajna i zbog toga očekujemo pad proračuna u odnosu na prošlu godinu i do 30 posto, a to nije malo. Da ne govorim koliko je ljudi u našem gradu i ostalim naseljima na skradinskom području vezano uz turizam i ovisno o njemu, te kakve će posljedice ova nepredviđena situacija imati na njihovu egzistenciju. Nažalost, efekt osiromašenja građanstva je prisutan – na kraju će Brajković.

24. travanj 2024 19:06