StoryEditorOCM
ŽupanijaU povodu Dana neovisnosti RH

Položeni vijenci i zapaljene svijeće u spomen na poginule hrvatske branitelje i civilne žrtve Domovinskog rata

Piše Šibenski. hr
8. listopada 2018. - 14:44

Povodom obilježavanja 8. listopada - Dana neovisnosti Republike Hrvatske, izaslanstvo Šibensko-kninske županije predvođeno županom Goranom Paukom, položilo je vijence i zapalilo svijeću kod Središnjeg križa na gradskom groblju Kvanj u spomen na poginule hrvatske branitelje i civilne žrtve Domovinskog rata.

- Put do neovisnosti bio je trnovit, stoga vrijedi prisjetiti se na današnji dan svih onih koji su svojom hrabrošću ostvarili želju hrvatskog naroda za slobodom i nezavisnošću - poručio je župan Pauk.

Vijence su položili i izaslanstva Grada Šibenika, Ureda državne uprave u Šibensko-kninskoj županiji, PU Šibensko-kninske, vojske, Udruga proizašlih iz Domovinskog rata i predstavnici političkih stranaka. Molitvu odrješenja za preminule branitelje i civilne žrtve Domovinskog rata predvodio je fra Ivan Penava.

Dana 8. listopada 1991. godine, Hrvatski sabor je, podsjetimo, jednoglasno donio odluku o raskidu državnopravnih veza Republike hrvatske s ostalim republikama i pokrajinama SFRJ. Sabor je pri tom utvrdio da Republika Hrvatska više ne smatra legitimnim i legalnim ni jedno tijelo dotadašnje SFRJ te da ne priznaje valjanim niti jedan pravni akt bilo kojeg tijela koje nastupa u ime bivše federacije, koja više kao takva ne postoji. Dan neovisnosti RH obilježava se od 2001. godine.

19. travanj 2024 20:54