StoryEditorOCM
ŽupanijaLokalni izbori

Pogledajte sastav Županijske skupštine i gradskih vijeća: HDZ-u natpolovična većina izmakla samo u Kninu

22. svibnja 2017. - 12:25

U novom sazivu šibensko- kninske Županijske skupštine od 41 mjesta, natpolovičnu većinu (21) imat će HDZ. Koalicijska lista SDP-HNS-HSS-HSU imat će sedam mandata, a Nezavisna lista Stipe Petrine jednog zastupnika manje. U županijsku skupštinu ulazi i Most s četiri zastupnika te SDSS s tri mandata. Budući da su predstavnicima srpske nacionalne manjine zajamčena minimalno četiri mjesta, Županijska skupština vjerojatno će biti proširena na 42 zastupnika. U tom slučaju, Nezavisna lista Stipe Petrine dobit će i sedmi mandat.

Natpolovičnu većinu HDZ će imati i u Gradskom vijeću Šibenika. Od 25 zastupnika, čak 13 bit će iz redova te stranke. Slijedi koalicija SDP-HSS-HSU s pet mandata. Nezavisna lista Stipe Petrine osvojila je tri mandata, a po dva Most i koalicija Hrasta i HKS-a.

Još uvjerljiviji je HDZ bio u Drnišu gdje je uzeo čak devet mandata. Nezavisna lista mladih imat će tri zastupnika. Drniški raritet je da u Gradsko vijeće ulazi Bandićeva Stranka rada i solidarnosti s jednim zastupnikom, isto kao i koalicija HNS-SDP i HSLS- Loza. Isto kao i na razini županije, u Drnišu će se otvoriti dodatno mjesto za pripadnike srpske nacionalne manjine.

Od svih gradova u Šibensko- kninskoj županiji HDZ natpolovičnu većinu nije osvojio samo u Kninu. Od 17 mjesta u tamošnjem Gradskom vijeću, HDZ je osvojio osam mandata. Nezavisna lista nositelja dr. Marka Jelića ima šest mandata. Po jedno mjesto pripalo je SDP-u, SDSS-u i Mostu. Međutim, i u Kninu će doći do širenja gradskog vijeća i to za dva mjesta zbog manjinske kvote.

Na koncu, HDZ je bio uvjerljiv i u Skradinu gdje je uzeo sedam od 13 mandata u gradskom vijeću. Po dva mjesta pripala su Mostu, SDSS-u i HSP-u Ante Starčević.

 

20. travanj 2024 02:33