StoryEditor
ŽupanijaMurter/Žut

Pogled u modro: Čistili podmorje oko novouređene plaže Luke i u vali Strunac; evo što su sve pronašli u moru

Piše Šibenski.hr
16. travnja 2018. - 20:14

Udruga Argonauta organizirala je vikend akciju čišćenja podmorja u Murteru i na Žutu, koja je održana u subotu i nedjelju, 14. i 15. travnja 2018. u sklopu projekta Pogled u modro, kojeg sponzorira INA d.d. kroz program Zeleni pojas.U akciji je sudjelovalo 20-ronilaca iz Ronilačkog kluba Sv. Roko iz Bibinja, Ronilačkog kluba Geronimo iz Zagreba te Udruge za podvodne aktivnosti Rostrum iz Splita. Prvi dan akcije zajedno s komunalnim poduzećem Murtela čistili smo podmorje i obalu novouređene murterske plaže Luke.

Lokacija je odabrana upravo zbog daljnjih ulaganja u ovu plažu koje planira Općina Murter-Kornati te je stoga važno da i podmorje ove plaže bude čisto. Podmorje plaže je sada je očišćeno, a uklonjen otpad većinom se odnosio na gume i staklenu ambalažu.

Stanje prema luci Hramini je nažalost puno gore, puno je otpada u dijelu koji najviše koriste brodovi te bi za sanaciju toga trebalo organizirati veću akciju te je također i redovito ponavljati iz godine u godinu kako bi se stanje popravilo. A najvažnije od svega bilo bi promjeniti i iskorijeniti navike loše po morski okoliš kao što je odlaganje guma koje se koriste kao bokobrani nakon što isluže toj svrsi u more.- Drugi dan akcije čistili smo uvalu Strunac na otoku Žutu, koji je u sklopu Žutsko-sitske skupine otoka Kornatskog arhipelaga zaštićen u kategoriji značajnog krajobraza. Otpada na toj lokaciji nije bilo puno te smo stoga zadovoljni i nadamo se da će tako i ostati. Veći problem je mikroplastika i sitni dijelovi plastike na plažama, koju je gotovo nemoguće čistiti jer se raspadaju u sitne komade. Izvađeno je po 1,5 metar kubni otpada na odabranim lokacijama iz podmorja i isto toliko sakupljeno je na obali, što je ukupno 6 metara kubnih otpada- kazala je Ivona Jadrić iz udruge Argonauta.

Izdvojeno

14. kolovoz 2020 18:39