StoryEditorOCM
ŽupanijaDarivanje krvi

Pod posebnim uvjetima: Niti COVID-19 ne može spriječiti ove dobre ljude u svojim humanitarnim akcijama

Piše Katarina Rudan
12. svibnja 2020. - 12:12


Redovite akcije darivanja krvi diljem naše zemlje, pa tako i na šibenskom području, u zadnja dva mjeseca provode se u posebnim uvjetima, uz poštivanje mjera i uputa Nacionalnog stožera civilne zaštite vezanih uz epidemiju virusa COVID-19. U Šibeniku je svibanjska akcija darivanja provedena u ponedjeljak i utorak (11. i 12. svibnja) u prostorijama Gradskog društva Crvenog križa.

Kako doznajemo od Line Gregov, voditeljice zdravstvenih djelatnosti pri Društvu, u ponedjeljak se akciji odazvalo 58 darivatelja. Nakon što su djelatnici Transfuzije KBC-a Split obavili uobičajene zdravstvene provjere, 53 osobe mogle su darovati krv. U utorak do dvanaest sati akciji se odazvalo više od dvadeset osoba, a pošto je ona trajala do 14 sati taj broj sigurno je bio i veći.

- I u ovim teškim vremenima kad smo suočeni s epidemijom COVID-19, akcije darivanja krvi su nam vrlo važne i zaista se od srca zahvaljujemo svim našim darivateljima koji su se i u travnju i u svibnju odazvali pozivu i došli dati krv. Krvi uvijek nedostaje i zato se moramo maksimalno truditi, jer ona treba čekati bolesnika, a ne obratno. Zbog novonastale situacije jedino što nismo mogli provesti akciju darivanja krvi u našim srednjim školama koja se u normalnim okolnostima provodi u travnju. Kao što je poznato, škole su zatvorene i naši srednjoškolci nisu mogli biti uključeni u akciju. Žao nam je zbog toga, jer u travnju učenici, a u pravilu su to maturanti, koji su do tada napunili 18 godina mogu prvi put dati krv. Odaziv bude velik, ali nadam se da ćemo i to uspjeti nadoknaditi, kaže Gregov.

Travanjska akcija darivanja krvi u Gradskom društvu Crvenog križa bila je jedno novo iskustvo za sve, te ujedno još jedna potvrda koliko su naši ljudi srčani i humani.

- Presretna sam bila velikim odazivom naših darivatelja. Neki su morali otići kući bez da su dali krv, jer nisu došli na red. Srce mi je veliko kao kuća, jer su se i naši "Funcuti" odazvali u velikom broju i imali smo 17 novih darivatelja. To nije mala brojka jer nije jednostavno u vrijeme epidemije donijeti odluku da se prvi put ide dati krv. A oni su to učinili i obećali da će postati redoviti darivatelji. Inače, travanjskoj akciji darivanja krvi odazvalo se oko 80 osoba, a krv je moglo dati i dalo je njih 57. Akcija se odužila zbog novih uvjeta i pravila kod njezinog provođenja, govori Gregov.

Dodajmo da Gradsko društvo Crvenog križa, koje "pokriva" područje nekadašnje općine Šibenik, od Pirovca do Rogoznice i Skradina, okuplja oko 2000 darivatelja krvi i godišnje se u prosjeku prikupi oko 1100 doza tekućine koja život znači. U šibenskom Crvenom križu ponosni su i što je među darivateljima 20 posto pripadnica ljepšeg spola, što je za pet posto više od državnog prosjeka.

Ovog tjedna, akcija se organizira i u Primošteno tako da svi s primoštenskog područja koji već jesu darivatelji i oni koji to žele postati, krv mogu darovati u petak 15. svibnja. Akcija će se održati u prostorijama Općine Primošten u vremenu od 9 do 11,30 sati.

16. travanj 2024 14:28