StoryEditorOCM
ŽupanijaNovcem iz EU fondova

Počinje obnova Rašine bunje u Vodicama, jedinstvenog primjera suhozdine gradnje na Jadranu

Piše Šibenski.hr
31. listopada 2017. - 15:04

 
 
Danas je u Gradskoj knjižnici „Juraj Šižgorić“ održana uvodna konferencija projekta „Hereditas – projekt zaštite suhozidne tradicijske gradnje.

Na konferenciji su prezentirani ciljevi i aktivnosti projekta Hereditas, koji je osmišljen kao odgovor na zapuštenu i turistički slabo valoriziranu tradicijsku suhozidnu gradnju i kulturna dobra u Šibensko-kninskoj županiji.

-Ovo je strateški projekt Šibensko-kninske županije koji je osmišljen za održivo korištenje kulturne baštine u svrhu razvoj turizma, društveno-gospodarskog razvitka  i otvaranja novih radnih mjesta u našoj županiji - rekao je župan Goran Puk.

Projekt su predstavili pročelnica Upravnog odjela za gospodarstvo Šibensko-kninske županije Marlena Floigl, ujedno voditeljica projektnog tima i Ivo Glavaš iz Konzervatorskog odjela u Šibeniku.

Glavaš je istaknuo kako je suhozidne građevine na našem području potrebno zaštititi od daljnjeg propadanja. U županiji brojni su takvi lokaliteti kao što su Rašin stan kod Okita, Rodin stan na Srimi i Stari stan na Žirju. Svi ti lokaliteti su zapušteni i dijelom urušeni, a obnovom ovih jedinstvenih primjera suhozidne arhitekture očuvala bi se tradicijska arhitektura i obogatila turistička ponuda.

Šibensko-kninska županije je za taj projekt povukla značajna sredstva iz europskih fondova. Ukupna vrijednosti iznosi 2.882.726,31 kuna, od kojih je iz fondova Europske unije dobiveno 2.306.181,04 kuna u okviru Operativnog programa „Konkurentnost i kohezija 2014.-2020.“ Ostatak sredstava u iznosu od 576.545,27 kuna osigurala je Šibensko-kninska županija.

U prvoj fazi razvoja osigurana su sredstva za izradu dokumentacije za obnovu bunje Rašin stan, koje su jedan od najboljih primjera suhozidne gradnje na području Jadranske obale. Dio sredstava predviđen je i za osnivanje modernog centra za posjetitelje.
 

 

30. travanj 2024 09:01