StoryEditorOCM
Županijapale se bageri

Počeli radovi na vodovodnoj mreži u selima rogozničkog zaleđa, načelnica najavila i otvaranje nove rive vrijedne 24 milijuna kuna

Piše Vedrana Stočić
29. travnja 2021. - 08:58
Kako se približavaju lokalni izbori, zahuktavaju se i komunalni radovi u RogozniciVedrana Stočić, Cropix

Počeli su radovi na izgradnji sekundarne vodovodne mreže u selima rogozničkog zaleđa. U prvoj fazi investicija je teška milijun kuna, 500 tisuća kuna je iz sredstava naknade za razvoj koju Rogozničani plaćaju od 2005. godine i to četiri kune po kubiku potrošene vode, dok 500 tisuća kuna ulažu Hrvatske vode.

Regionalni magistralni cjevovod dug 12 kilometra  na relaciji Supljak-Dvornica-Kanica-Salići-Sevid dovršen je prošle godine u rujnu. Vrijednost radova iznosila je 19 milijuna kuna ili u eurima 2.578.266 eura, projekt je dijelom bio financiran novcem Europske banke za obnovu i razvoj i to u visini od 11 milijuna kuna, ostatak do 19 milijuna kuna pokrile su općine Rogoznica i Marina. Obje općine svaka na svom područje riješile s imovinsko-pravne odnose, a Općina Rogoznica izradila je projektnu dokumentaciju i ishodovala građevinsku dozvolu za sekundarnu mrežu.

Vijest da je već u rujnu prošle godine potekla voda u marinskom kraju uzbudila i ogorčila je žedno stanoviništvo rogozničkog zaleđa.

- Sevid je prošle godine dobio vodu jer je imao već izgrađenu sekundarnu mrežu, mislim da su građani Općine Marina splitskom Vodovodu po priključku plaćali 5000 kuna, kod nas ne plaća priključak. Sva sela na potezu od Supljaka bit će spojena na vodu, dobivena je i građevinska dozvola za Kalebovu luku i Tvrdaču, inače radove na sekundarnoj mreži za Dvornicu i Kanicu nastavit ćemo  nakon ljeta zbog turističke sezone. U te radove biti će utrošeno 2,7 milijuna kuna. Ugradnjom hidropumpe bit će pojačan pritisak vode i u naselju Crljina u samoj Rogoznici. Vrijednost tih radova je 700 tisuća kuna - kaže rogoznička načelnica Sandra Jakelić.  

Njavila je nakon prvog svibnja i svečano otvaranje druge faze rogozničke rive u dužini od 222 metra, a u čije uređenje je utrošeno 24 milijuna proračunskih kuna.  Na jesen će biti nastavljeni radovi na dijelu rive do rogozničkog mosta. Ta treća faza  duga je 150 metara neće se financirati iz općinskog proračuna već Lučka uprava Šibensko-kninske županije.   

20. travanj 2024 09:37