StoryEditorOCM
ŽupanijaEuropsko stablo godine

Pobjedila bukva iz Poljske; u NP Krka zadovoljni unatoč tomu što murva sa Skradinskog buka nije osvojila laskavu titulu. Evo i zašto

Piše Šibenski.hr
21. ožujka 2024. - 17:00

 

U povodu Svjetskog dana šuma, 21. ožujka, sinoć je u amfiteatru Europskog parlamenta u Bruxellesu održana ceremonija dodjele nagrada za Europsko stablo godine 2024, a svečanom proglašenju prisustvovala je i Javna ustanova „Nacionalni park Krka“, čija je murva, prepoznatljiva Zelena dama sa Skradinskog buka, kao Hrvatsko stablo godine, bila jedan od kandidata, priopćili su iz NP Krka.

Unatoč tome što Zelena dama nije zauzela najviše pozicije na ljestvici, njezina nazočnost kao predstavnika Hrvatske na ovom prestižnom natjecanju svjedoči o bogatoj kulturnoj i ekološkoj baštini koju Nacionalni park „Krka“ čuva i promovira.

image

Na proglašenju Europskog stabla godine u Bruxellesu

Np Krka/

S 39 158 glasova pobjedu je odnijela čarobna bukva iz Poljske, monumentalno stablo koje raste u središtu starog parka pa je zato nazvano Srce vrta. Drugoplasirana je također bukva, ali francuska, dok je na trećem mjestu tisućljetna maslina iz Italije.

„Čestitamo od srca pobjednicima Europskog stabla godine. To su Poljaci, dragi i česti gosti Nacionalnog parka ‘Krka‘. Vjerujemo da će sa zanimanjem i divljenjem gledati i našu murvu dok budu šetali stazom oko Skradinskog buka“, kazala je ravnateljica Nacionalnog parka „Krka“ Nella Slavica i dodala: „Još jednom zahvaljujemo svima koji su dali svoj glas ili na drugi način podržali našu Zelenu damu, Hrvatsko stablo godine, istinski dragulj našeg prirodnog i kulturnog naslijeđa, koja nas je sve učinila ponosnima na ovom natjecanju.“

image
Np Krka/

-Zelena dama, podsjećaju iz NP Krka, ima osobito bogatu povijest, a simbolizira i suživot čovjeka s prirodom, ističući važnost očuvanja starih stabala i povezanost lokalne zajednice s prirodnim okolišem. Njezina prisutnost na ovom natjecanju omogućila je dodatno isticanje važnosti očuvanja biološke raznolikosti i kulturnog naslijeđa. Svake godine natjecanju se priključuju stotine tisuća glasača diljem Europe, a i šire. Republika Hrvatska priključila mu se 2017. kada je prihvaćena kandidatura Javne ustanove za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Dubrovačko-neretvanske županije za nacionalnog koordinatora natjecanja uime Republike Hrvatske - istaknuli su u NP Krka.

Podsjećaju da međunarodno natjecanje Stablo godine naglašava važnost starih stabala u prirodnoj i kulturnoj baštini te, za razliku od ostalih natjecanja, nastoji pronaći i promovirati ona stabla koja su ukorijenjena u život i rad ljudi, koja svojom pričom svjedoče o prošlosti i suživotu s ljudima.

image
Np Krka/

-Međunarodno natjecanje Stablo godine prvi je put održano 2011. Inspirirano je popularnim festivalom Stabla godine, koji u Češkoj Republici već godinama organizira Češka udruga za zaštitu okoliša. Natjecanje organizira Environmental Partnership Association (EPA) u suradnji s European Landowners Organisation i Europskom komisijom - istaknuli su u NP Krka.

27. travanj 2024 03:00