StoryEditor
ŽupanijaPala još jedna utvrda

Po prvi put gube većinu u šibensko-kninskoj Županijskoj skupštini! ‘Anti HDZ-ovske‘ opcije postigle dogovor o suradnji

Piše Davorka Blažević
18. svibnja 2021. - 12:30

U Šibensko-kninskoj županiji post festum lokalnih izbora, na pomolu je velika promjena. Iako su mnogi vjerovali da tradicionalnu HDZ-ovu utvrdu ne može nitko osvojiti, birači su pokazali da je i to moguće.

Dugogodišnji šibensko-kninski župan Goran Pauk u drugom krugu bori se s bivšim kninskim gradonačelnikom Markom Jelićem za još jedan mandat, no prednost od nekoliko postotnih poena ima Jelić. Dojučer, to je bilo nezamislivo.

A još je veće iznenađenje na pomolu: Po prvi put otkako su ustrojene županije, HDZ po svoj prilici ostaje već većine u Županijskoj skupštini!

Vijest o postignutom sporazumu između stranaka koje su u oporbi prema HDZ-u, zasad je neslužbena, jer još traju zadnje konzultacije. Iako, kako saznajemo, sa sigurnošću se može reći da će u šibensko-kninskoj županijskoj skupštini, koja ima 37 vijećnika, većinu formirati Nezavisna lista Stipe Petrine sa sedam vijećničkih mjesta, Kandidacijska lista grupe birača Marko Jelić sa 6 mandata, SDP sa svoja 3 vijećnika, koliko ih ima i Most, koji se također, odlučio priključiti ovoj grupaciji.

HDZ-u s njihovih 14 mandata u ŽS, za suradnju preostaju dva vijećnika SDSS-a i dva vijećnika Hrvatskih suverenoista i partnera koji su, također, dobili dva vijećnička mjesta u Skupštini. No, uz pretpostavku da SDSS preferira suradnju sa strankom na vlasti, itekako je dvojbeno bi li "suverenisti" Hrvoja Zekanovića, koji sustavno žesztoko kritziraju HDZ, bili spremni na lokalnu suradnju. A i da zaborave na ono što je bilo, pa HDZ-u pruže ruku, do sada premoćna stranka u županiji ostala bi kratka za jednog vijećnika.

Prema tome, ukoliko HDZ-ov Goran Pauk u drugom krugu izbora za župana, uspije stići na cilj i osvojiti još jedan mandat, neće mu biti nimalo lako. Jer, sve govori da će u Županijskoj skupštini imati oporbenu većinu o kojoj će ovisiti što će se i kako u županiji raditi.

Činjenica da je savez kontra HDZ-u sklopljen u ŽS, tjera vodu na mlin Marka Jelića u drugoj rundi bitke za poziciju župana.
Na pomolu je moguće veliko izborno iznenađenje, i HDZ bi doista mogao izgubiti vlast u Šibensko-kninskoj županiji gdje su desetljećima bili najjači. Usporedbe radi, 2017. godine HDZ je na lokalnim izborima osvojio 21 mandat u Županijskoj skupštini, a 2021. godine svega 14 vijećnika.

item - id = 1099640
related id = 0 -> 1159432
related id = 1 -> 1159427
17. siječanj 2022 02:46