StoryEditorOCM
ŽupanijaNA PAZARU

Plenković "pogurao" gradnju Centra za starije i nemoćne ugovorom teškim više od pet milijuna eura

Piše Toni Veljača
18. listopada 2023. - 12:21

Sjajne vijesti pristigle su iz Drniša, koji punom parom radi na realizaciji projekta koji čekaju brojni građani, naročito oni treće životne dobi. U stambenoj zoni Pazar, Grad planira gradnju Centra za starije i nemoćne osobe, a prepreka za milijunski vrijedan projekt, po svemu sudeći, više gotovo da i nema.

Grad je naime početkom listopada potpisao ugovor s Ministarstvom rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike koji su se obvezali financirati gotovo polovicu ukupne vrijednosti projekta. Gradu Drnišu tako su dodijeljena bespovratna sredstva u iznosu od 5.454.000 eura. Ukupna vrijednost projekta, dodajmo, iznosi 10.432.926,70 eura.

Inače, ugovor za sufinanciranje projekta gradonačelniku Drniša, Josipu Begonji, svečano je uručio predsjednik Vlade RH, Andrej Plenković, čija Vlada je pored Drniša, u okviru Poziva "Izgradnja i opremanje centara za starije osobe" sufinancirala gradnju centara za starije osobe u još 17 gradova diljem Hrvatske, ukupne vrijednosti gotovo 160 milijuna eura.

Drniški Centar za starije projektiran je za stalni smještaj 100 osoba. Planiran je dnevni i poludnevni boravak starijih i nemoćnih osoba a u njemu će se pružati usluga institucionalne i izvaninstitucionalne skrbi.

image
Niksa Stipanicev/Cropix

- Na području Grada nemamo mnogo zemljišta koje su u našem vlasništvu. To su uglavnom čestice koje su ili privatne ili državne. Područje Pazara zbog toga se nametnula kao jedino logično rješenje – kazao je svojedobno Begonja za "Šibenski" te dodao kako će se realizacijom projekta otvoriti novih 65 radnih mjesta.

Što se tiče kadra, trebat će nam medicinskih sestara, njegovateljica, gerontodomaćica... Svako novo radno mjesto nam znači mnogo, to je neupitno – zaključuje prvi čovjek Drniša.

28. travanj 2024 15:35