StoryEditorOCM
ŽupanijaNa cestu palo pola brda

Plavno nije izolirano, postoji alternativni pravac

Piše Katarina Rudan
nikša stipaničev/hanza media
4. siječnja 2018. - 11:13


Zbog desetaka tona kamenja i zemlje, što su se još 30. prosinca s brda visine oko 40 metara obrušile na županijsku cestu koja povezuje naselje Plavno s Kninom, život nije stao.



U selo, raštrkano po Plavanjskom polju smještenom podno planinskog lanca na prostoru na kojem se sučeljavaju Dinara i Velebit, bez ikakvih problema dolazi se alternativnim pravcem.

Zapravo, postoji još jedna makadamska cesta, ali je malobrojni koriste. Po uputama kninskog zamjenika gradonačelnika Marija Ćaćića, koji nas je doveo na "mjesto događaja", vratili smo se do ulaza u Knin i do Plavnog stigli tim alternativnim pravcem: Knin – Stara Straža – Oton Bender – Čupkovića most – Plavno.



Razlika je u tomu što je preko Radljevaca, gdje se odron dogodio, put do Plavnog kraći za pet do šest kilometara, a preko Oton Bendara od Knina do Plavnog je oko 30 kilometara.

Doduše, mještani Plavnog, koje smo jučer susreli, kažu da je preko Radljevaca cesta bolja, ali zabrinutosti na njihovim licima i sudeći po riječima koje su nam izrekli upitani za odron na cesti, nema.



– Očistit će to cestari, naprave to svaki put kad se dogodi. A nije ovo prvi put, samo što se nije tako puno zemlje i kamenja odjednom srušilo na put. Ovo vam je puno vlažno područje, posebno u jesen i zimi kad ima dosta kiše, a i snijega, pa se teren navlaži i onda se događa odronjavanje. Šta ćemo, protiv prirode se ne može. Važno je nama da imamo drugu cestu pa nam može doći i auto i autobus – rekao nam je Sava Đurić (66), koji je u polju čuvao svoje stado ovaca. Više njega od odrona kod Radljevaca brine što je selo iz godine u godinu sve praznije.

Nema ljudi

– Prije rata u Plavnom je živjelo oko 3000 ljudi, a onda su se, kad je završio, raselili po svijetu. Ima ih u Australiji, Engleskoj, Srbiji, Crnoj Gori i drugim državama. Poslije se vratilo oko 600, a danas ovdje živi nas oko 150 ljudi. Mladi se ne vraćaju, a staro pomrlo. Eto, tako ti je to – rekao je Sava.

No, vratimo se odronu kod Radljevaca. Zamjenik kninskoga gradonačelnika Marijo Ćaćić za odron je doznao od dežurnih u županijskom Centru 112.

– Pošto sam načelnik Stožera civilne zaštite grada Knina, nazvali su me i javili što se dogodilo. Njima je dojava stigla od jednoga građanina. Važno je da se nikomu ništa nije dogodilo i sreća je što u tom trenutku, kad su tone kamenja i zemlje probile zaštitnu mrežu, i preko potpornog zida prekrile cestu te kliznule u korito rječice Radljevac, nitko nije bio na cesti.



Ovo je jako trusno područje i česti su odroni uz cestu, a i sami ste mogli vidjeti da svako malo ima pokoji kamen uz rub ceste. Stupili smo prvo u kontakt s Hrvatskim cestama, nadcestarija u Kninu, zatvorili prometnicu i prometnom signalizacijom označili alternativni pravac za Plavno.

U kontaktu smo sa Županijskom upravom za ceste u Šibeniku i nadamo se da će sanacija što prije početi. Također, kad se bude obavljao posao sanacije, mislimo da je nužno intervenirati i na dijelu brda prije mjesta odrona, jer čuje se krckanje i svako malo otpada kamenje i "leti" ispod zaštitne mreže.

Kad će sanacija početi i koliko bi mogla trajati, nije mi poznato, jer na terenu još nisu bile nadležne stručne službe radi procjene stanja – kazao nam je Ćaćić.


Ante Parat, ravnatelj ŽUC-a

Otvorit ćemo cestu do kraja praznika


- Riječ je o županijskoj cesti 6034 Knin – Plavno, a odron se dogodio na sedmom - osmom kilometru od Knina, na dijelu gdje su se već događali odroni za vrijeme jakih kiša i smrzavanja odnosno odmrzavanja terena, zbog strukture tla koje je porozno. Na tom mjestu postoji potporni zid, uz samu cestu, koji je do sada sprječavao manje odrone, ali ga sada nije mogao zadržati. Odron je svukao zaštitnu mrežu, povukao je preko zida i zatrpao kako cestu, tako dobrim dijelom i potok Radljevac koji teče uz samu cestu, kazao nam je Ante Parat, ravnatelj ŽUC-a, nadležnog za ovu prometnicu. - Teško je procijeniti koliko materijala tu ima, u svakom slučaju jako puno, jer se odron proteže nekih pedesetak metara u dužinu. To će se vidjeti tek kada se bude uklanjao materijal. 'Ceste' Šibenik su dobile nalog za sanaciju, osigurale su to mjesto prometnom signalizacijom i preusmjerile promet na alternativni pravac – Stara Straža – Oton Bender – Čupkovića most – Plavno, tako da nitko nije odsječen od svijeta - nastavio je Parat, ističući kako je poseban problem prije početka sanacije predstavljalo to što 'Ceste' trebaju pronaći mjesto za deponiranje tako velike količine odronjenog materijala.
- Tim pravcem prometuje i školski autobus s nekoliko djece pa će se učiniti sve da se taj pravac otvori za njegov prolaz prije kraja praznika, a nakon toga će uslijediti i kompletna sanacija - kazao je ravnatelj šibenskog ŽUC-a.
Z.PILIĆ

23. travanj 2024 04:31