StoryEditor
ŽupanijaSpas za otočane

Plan do 2021. godine: U šibenskom arhipelagu trebala bi ploviti četiri broda kapaciteta 120 putnika i jedan trajekt za 25 vozila i 200 putnika! Cijena- 200 milijuna kuna

Piše Izvor Grad Vodice
12. rujna 2017. - 14:55

U Vodicama je održan sastanak gradonačelnice Vodica dr. Nelke Tomić i vodičkih gradskih službi s predstavnicima Ureda za gospodarstvo, poduzetništvo i razvoj Grada Šibenika, Matijom Bumbakom i Krešimirom Kovačem. Tema sastanka bila je predstavljanje projekta UrbEco – Intermodalni urbani ekološki sustav javnog prijevoza brodovima kojeg šibenski ured provodi za sve otoke Šibensko-kninske županije. Riječ je o projektu kojim će se podići kvaliteta linijskog prijevoza, povećati učestalost brodskih linija te tako poboljšati efikasnosti brodskog prijevoza.

Projekt se razvija još od 2013. godine s konačnim ciljem da se otočanima omogući bolja dostupnost usluga i pruže uvjeti života kakve imaju stanovnici kopnenog dijela, čime bi se povećala atraktivnost otoka kao životnog prostora i omogućio njihov razvoj.
Dosadašnji problemi, slaba povezanost s kopnom i ostalim otocima šibenske županije, red plovidbe neprilagođen potrebama putnika, zastarjela flota loših manevarskih mogućnosti i česti neisplovi zbog vremenskih uvjeta, riješili bi se nabavom novih brodova odličnih manevarskih sposobnosti koji bi puno češće prometovali između kopna i otoka šibenskog arhipelaga.

Sredstva u visini od 200 milijuna kuna koja su potrebna za nabavu novih brodova osiguravaju se iz Europskih fondova - Operativnog programa konkurentnost i kohezija. Tim bi se novcem naručila izgradnja pet novih brodova koje bi Republika Hrvatska i nadležno ministarstvo dali u koncesiju na dvanaest godina najpovoljnijem ponuditelju.

Od navedenog broja brodova četiri bi bila brzi brodovi kapaciteta 120 putnika, brzine 20-25 čvorova. Bili bi osposobljeni za plovidbu po teškim vremenskim uvjetima i odličnih manevarskih sposobnosti s osiguranim sustavom za bržu i sigurnu dostavu svih vrsta tereta uključujući i kvarljivu robu što znači da bi imali veće površine za brži ukrcaj i iskrcaj putnika te bili visoke razine komfornosti.

Jedan brod bio bi trajekt kapaciteta 25 vozila, 200 putnika, brzine 12 čvorova, a mogao bi ploviti po svim vremenskim uvjetima.
Nakon nabave brodova trebao bi se raspisati Javni natječaj za javnu uslugu obavljanja linijskog obalnog pomorskog prijevoza uz uvjet da cijena karte za otočane i ostale putnike ostaje na istoj razini kao i do sada. U slijedećem će tjednu biti organizirana javna rasprava u naseljima Prvić Luka i Šepurine kako bi se otočani mogli detaljnije upoznati s Projektom te dati svoje sugestije, a do konca godine trebala bi biti pripremljena kompletna projektna dokumentacija u kojoj bi se finalizirali svi tehnički detalji.
Očekuje se kako bi brodovi bili u funkciji 2021. godine.

14. svibanj 2021 08:24