StoryEditorOCM
ŽupanijaIzgradnja trafostanice

Pirovčani napokon rješavaju veliki problem koji ih muči svake turističke sezone: ‘Profitirat će i naši susjedi‘

Piše Toni Veljača
20. siječnja 2022. - 13:12

Izgradnjom nove trafostanice na Kapeli, općina Pirovac riješit će problem napajanja strujom koji se već godinama vuče, a najviše se osjeti u ljetnim mjesecima. Prema riječima načelnika, Ivana Gulama, projekt je ovo koji donosi dugoročno rješenje, te je od iznimne važnosti za daljnje investicije na području Općine.

- Već godinama pokušavamo doći do realizacije ovog projekta, zapravo od kad smo došli u Općinu suočeni smo s činjenicom da svi naši razvojni planovi ovise o izgradnji ovoga objekta. Kada smo pripremali dokumentaciju za Poduzetničku zonu „Torine“ i za Ugostiteljsko turističku zonu „Miran“ gdje smo htjeli povećati kategorizaciju na četiri zvjezdice, bili smo suočeni s istim problemom. Nismo uspjeli razviti te zone zbog problema s napajanjem, sada napokon imamo i tu mogućnost – ističe Gulam.

Tvrdi Gulam, da će realizacijom ovog projekta profitirati i ostali, ne samo općina Pirovac.
- Više puta sam išao u upravu HEP-a te slao dopise. U međuvremenu smo i sami radili na poboljšanju strujne opskrbe na području Pirovca gdje smo izgradili tri nove trafostanice. Realizacija ovog projekta predstavlja jedno dugoročno rješenje za Pirovac, ali i za zapadni dio Šibensko-kninske županije, te za općinu Stankovci, u susjednoj nam Zadarskoj županiji – naglasio je Gulam.

Napomenimo i to da je vrijednost radova 40,2 milijuna kuna te da projekt u potpunosti financiraju HEP - Operater distribucijskog sustava (HEP ODS) i Hrvatski operater prijenosnog sustava (HOPS).

image
 Ivan Gulam, načelnik općine Pirovac.
 
Nikša Stipaničev/Cropix

- Projekt uključuje izgradnju i opremanje trafostanice, dok su izvođači radova Končar inženjering i Tehno-elektro d.o.o. Očekujemo da će građevinski radovi biti dovršeni do ovoga ljeta, a potom kreće faza opremanja s generatorima i svim što je potrebno. Nadamo se pustiti trafostanicu u pogon do ljeta 2023. godine – optimističan je prvi čovjek Pirovca.

Naglasio je Gulam da su problemi sa strujom najčešće uzrokovani požarima, koji su u ljetnim mjesecima, nažalost, učestali.
- Što se tiče opskrbe struje do sada, imali smo problema najviše u ljetnim mjesecima, u samoj špici sezone kada je dolazilo do pada napona. Nažalost, ljeti imamo dosta požara, posebice na području Vodica. Sve to je dovodilo do prekida napajanja i čekanja na kanadere da spase stvar. U 2022. godini smo i to je poprilično frustrirajuće, s ovim projektom tu priču ćemo privesti kraju i dugoročno riješiti problem na radost svih stanovnika Općine – rekao nam je Gulam.

Uz izgradnju nove trafostanice na Kapeli, priprema se i dokumentacija za izgradnju novog dalekovoda, projekt koji bi se, potvrdio nam je Gulam, također trebao dovršiti do ljeta 2023. godine.

- Prikupljamo dokumentaciju za taj projekt, trenutno smo došli do faze lokacijske odnosno građevinske dozvole. Nadamo se realizirati ovaj projekt do ljeta 2023. godine te ga staviti u pogon kad i novoizgrađenu trafostanicu – zaključio je Gulam.

26. travanj 2024 01:08